Wszystko o pomidorach 6 cz. (13.03.11 - )
Re: Wszystko o pomidorach 6 cz. (13.03.11 - )
Opaska pod liściem, a ja myślałem że trzeba pod gronem.
Dobrze czytać forum, teraz wiem.
Dobrze czytać forum, teraz wiem.
Kasencja słońce kupę dobrej roboty robisz , ale według mnie nie potrzebnej , no chyba że mąż chce się Ciebie z domu pozbyć i tak Ci kazał robić , to co innego , w takim wypadku wszystko jest ok i tak powinnaś robić

p.s.
tyle , że jak będą duże grona to wszystko pojedzie w dół i łodygi się będą łamać, chyba , bo ja z opaskami nie robię , szkoda czasu i pieniędzy

p.s.
tyle , że jak będą duże grona to wszystko pojedzie w dół i łodygi się będą łamać, chyba , bo ja z opaskami nie robię , szkoda czasu i pieniędzy

Paweł _____________________________________________________________________________
Kobiety z natury są Aniołami, ale kiedy skrzydła opadną przychodzi im latać na miotle....
Kobiety z natury są Aniołami, ale kiedy skrzydła opadną przychodzi im latać na miotle....
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 15 gru 2009, o 11:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Siałam 16.II.Kasencja pisze: A pamiętasz kiedy siałaś?
Też mam kilka krzaków VP-1. Ale są jeszcze małe do Twoich. No i też ciągle wiążę sznurki. Czas mam ograniczony, więc co dzień po trochę. Jeszcze mi 60 zostało....
Sznurek to przywiązuję dołem do łodygi a potem oplatam łodygę wokół sznurka. Górą sznurek przywiązuję do przymocowanych listew drewnianych.
Kasencja, zaczyna zwijać liście Twoim pomidorom do góry, chyba masz za gorąco w tunelu.
Czy ktoś z was stosuje siatki cieniujące albo coś innego?Jest tak gorąco, że chyba bez tego nie obejdzie się. Mam agrowłók. ale ona coś gęsta jest.
Dotychczas okrywałam od zimna a teraz trzeba od słońca

Nie wiem , może starą firankę by założył. U mnie to siatek cieniujących nie dostanę, trzeba by zamawiać z alleg.. .
weteran pisze:Kasencja słońce kupę dobrej roboty robisz , ale według mnie nie potrzebnej , no chyba że mąż chce się Ciebie z domu pozbyć i tak Ci kazał robić , to co innego , w takim wypadku wszystko jest ok i tak powinnaś robić![]()
![]()
p.s.

A tak swoją drogą to sama nie wiem jak to bedzie z tymi klipsami. Wszystko wyjdzie w praniu. Po sezonie, albo w trakcie napiszę, czy zdały egzamin

Właśnie się zastanawiałam, o co tym liściom chodziSuzana pisze: Kasencja, zaczyna zwijać liście Twoim pomidorom do góry, chyba masz za gorąco w tunelu.

tak wracając do tematu to proponuje wam przed sadzeniem sznurki powiesić i podczas sadzenia wsadzać sznurek pod pomidor. Odpada wam wiązanie na łodydze , sznurek się nie wrzyna później w łodygę , a jak są już na tyle duże pomidory to trzeba od razu owinąć , być może trche dłużej to trwa , ale wiązanie i oplatanie później na pewno jeszcze dłużej
Kasia opleć sznurkiem te łodygi , jak będziesz mieć ładne grona , a na pewno będziesz miała
, dolne liście poobrywasz to wszystko pojedzie Ci w dół i któregoś pięknego ranka wejdziesz do namiotu a to połowa łodyg będzie połamana , a wtedy już się nic nie da zrobić 

Kasia opleć sznurkiem te łodygi , jak będziesz mieć ładne grona , a na pewno będziesz miała

Paweł _____________________________________________________________________________
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Już dwa dni temu pochlapałem folię kredą , bo są specjalne środki cieniujące ,ale dopóki jest ryzyko przymrozku to nie stosuję ,bo po mrozie złuszczy się ,a jest dość drogi.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
- wampir_wawelski
- 200p
- Od: 31 gru 2008, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witam,
mam takie pytanie, wysadziłem krzewy pomidorów do tunelu foliowego jakieś 2 tygodnie temu - już mi kwitną. Ziemia była nawieziona na przełomie lutego/marca obornikiem, skopana i przykryta. Generalnie, na tej ziemi w tunelu, uprawa jest pierwszy rok, wcześniej tam była łąka
Mam dostęp do gnojowicy sąsiada, który chętnie pozbędzie się tej substancji, jakże bogatej w azot, czy można dolać jej trochę do wody i podlewać pomidory? boje się, ze ziemia jest zbyt jałowa i późno była przygotowana do uprawy - dodam, ze jest to klasa V, miejscami ciężka glina.
Myślałem, aby własnie w czasie podlewania, dodać deliktanie tej gnojowicy, aby cokolwiek te pomidory z życia miały. Co o tym myślicie?
mam takie pytanie, wysadziłem krzewy pomidorów do tunelu foliowego jakieś 2 tygodnie temu - już mi kwitną. Ziemia była nawieziona na przełomie lutego/marca obornikiem, skopana i przykryta. Generalnie, na tej ziemi w tunelu, uprawa jest pierwszy rok, wcześniej tam była łąka

Mam dostęp do gnojowicy sąsiada, który chętnie pozbędzie się tej substancji, jakże bogatej w azot, czy można dolać jej trochę do wody i podlewać pomidory? boje się, ze ziemia jest zbyt jałowa i późno była przygotowana do uprawy - dodam, ze jest to klasa V, miejscami ciężka glina.
Myślałem, aby własnie w czasie podlewania, dodać deliktanie tej gnojowicy, aby cokolwiek te pomidory z życia miały. Co o tym myślicie?
http://www.portalhodowcy.pl/hodowca-trz ... -nawoz-ale.Gnojownicę jako nawóz organiczny stosuje się głównie przed wegetacją roślin
Decyzja należy do Ciebie

-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 25 kwie 2011, o 15:16
Witam, chcialem zapytac gdzie mozna kupic betokson czy cos ineego do zapylania pomidorow w tunelu, w marketach(obi, castorama, leroy) nie ma
nie ma już betoksonu , gdzieś już pisałem co jest w zastępstwie 
Gibrescol 10 MG tyle tylko , że to powinno być stosowane z betoksonem
ale podobno działa tez bez

Gibrescol 10 MG tyle tylko , że to powinno być stosowane z betoksonem

ale podobno działa tez bez

-
- 20p - Rozkręcam się...
no tylko z kupnem tego drugiego tez sa problemy
- Rusalka
- 1000p
- Od: 10 sty 2011, o 14:24
Suzi..
Co ile je wysadziłaś..
Boziu.. ja nie pamiętam kiedy pomidory wsadziłam
Co ile je wysadziłaś..
Boziu.. ja nie pamiętam kiedy pomidory wsadziłam

Coś dziwnie piszę? Tak Ci się zdaje?
To mój T9 i pod jego władzą pozostaję ;-)
To mój T9 i pod jego władzą pozostaję ;-)
koldi56 bo tego w hipermarkecie nie kupisz, ale już w ogrodniczym , specjalistycznym to i owszem, ale chyba na allegro widziałem i w sklepach internetowych
-
- 20p - Rozkręcam się...
tylko ze tego drugiego tez nie spotkalem
- ewikk77
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 sty 2010, o 21:21
Jestem pod wrażeniem Waszych pomidorów
Moje biedactwa, co prawda już w tunelu, ale się męczą w małych doniczkach, bo nie mam kiedy się nimi zająć. Myślałam, że dziś mi się uda, ale niestety, może jutro...

pozdrawiam Ewa