Wszystko o pomidorach 6 cz. (13.03.11 - )

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
11krzych

Re: Wszystko o pomidorach 6 cz. (13.03.11 - )

Post »

Opaska pod liściem, a ja myślałem że trzeba pod gronem.
Dobrze czytać forum, teraz wiem.
Awatar użytkownika
weteran
500p
500p
Od: 5 sty 2010, o 21:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Kasencja słońce kupę dobrej roboty robisz , ale według mnie nie potrzebnej , no chyba że mąż chce się Ciebie z domu pozbyć i tak Ci kazał robić , to co innego , w takim wypadku wszystko jest ok i tak powinnaś robić :;230 :;230 :;230

p.s.
tyle , że jak będą duże grona to wszystko pojedzie w dół i łodygi się będą łamać, chyba , bo ja z opaskami nie robię , szkoda czasu i pieniędzy :D
Paweł _____________________________________________________________________________
Kobiety z natury są Aniołami, ale kiedy skrzydła opadną przychodzi im latać na miotle....
x-suzana
Konto usunięte na prośbę.
Od: 15 gru 2009, o 11:41

Post »

Kasencja pisze: A pamiętasz kiedy siałaś?

Też mam kilka krzaków VP-1. Ale są jeszcze małe do Twoich. No i też ciągle wiążę sznurki. Czas mam ograniczony, więc co dzień po trochę. Jeszcze mi 60 zostało....
Siałam 16.II.
Sznurek to przywiązuję dołem do łodygi a potem oplatam łodygę wokół sznurka. Górą sznurek przywiązuję do przymocowanych listew drewnianych.
Kasencja, zaczyna zwijać liście Twoim pomidorom do góry, chyba masz za gorąco w tunelu.

Czy ktoś z was stosuje siatki cieniujące albo coś innego?Jest tak gorąco, że chyba bez tego nie obejdzie się. Mam agrowłók. ale ona coś gęsta jest.
Dotychczas okrywałam od zimna a teraz trzeba od słońca :lol:

Nie wiem , może starą firankę by założył. U mnie to siatek cieniujących nie dostanę, trzeba by zamawiać z alleg.. .
Kasencja

Post »

weteran pisze:Kasencja słońce kupę dobrej roboty robisz , ale według mnie nie potrzebnej , no chyba że mąż chce się Ciebie z domu pozbyć i tak Ci kazał robić , to co innego , w takim wypadku wszystko jest ok i tak powinnaś robić :;230 :;230 :;230

p.s.
tyle , że jak będą duże grona to wszystko pojedzie w dół i łodygi się będą łamać, chyba , bo ja z opaskami nie robię , szkoda czasu i pieniędzy :D
:;230 hahaha ale śmieszne ;:128

A tak swoją drogą to sama nie wiem jak to bedzie z tymi klipsami. Wszystko wyjdzie w praniu. Po sezonie, albo w trakcie napiszę, czy zdały egzamin ;:108
Suzana pisze: Kasencja, zaczyna zwijać liście Twoim pomidorom do góry, chyba masz za gorąco w tunelu.
Właśnie się zastanawiałam, o co tym liściom chodzi :wink: . Dzięki :D
Awatar użytkownika
weteran
500p
500p

Post »

tak wracając do tematu to proponuje wam przed sadzeniem sznurki powiesić i podczas sadzenia wsadzać sznurek pod pomidor. Odpada wam wiązanie na łodydze , sznurek się nie wrzyna później w łodygę , a jak są już na tyle duże pomidory to trzeba od razu owinąć , być może trche dłużej to trwa , ale wiązanie i oplatanie później na pewno jeszcze dłużej :D
Kasia opleć sznurkiem te łodygi , jak będziesz mieć ładne grona , a na pewno będziesz miała :), dolne liście poobrywasz to wszystko pojedzie Ci w dół i któregoś pięknego ranka wejdziesz do namiotu a to połowa łodyg będzie połamana , a wtedy już się nic nie da zrobić :(
Paweł _____________________________________________________________________________
Kobiety z natury są Aniołami, ale kiedy skrzydła opadną przychodzi im latać na miotle....
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Już dwa dni temu pochlapałem folię kredą , bo są specjalne środki cieniujące ,ale dopóki jest ryzyko przymrozku to nie stosuję ,bo po mrozie złuszczy się ,a jest dość drogi.
Awatar użytkownika
wampir_wawelski
200p
200p
Od: 31 gru 2008, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witam,

mam takie pytanie, wysadziłem krzewy pomidorów do tunelu foliowego jakieś 2 tygodnie temu - już mi kwitną. Ziemia była nawieziona na przełomie lutego/marca obornikiem, skopana i przykryta. Generalnie, na tej ziemi w tunelu, uprawa jest pierwszy rok, wcześniej tam była łąka :heja

Mam dostęp do gnojowicy sąsiada, który chętnie pozbędzie się tej substancji, jakże bogatej w azot, czy można dolać jej trochę do wody i podlewać pomidory? boje się, ze ziemia jest zbyt jałowa i późno była przygotowana do uprawy - dodam, ze jest to klasa V, miejscami ciężka glina.
Myślałem, aby własnie w czasie podlewania, dodać deliktanie tej gnojowicy, aby cokolwiek te pomidory z życia miały. Co o tym myślicie?
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

Gnojownicę jako nawóz organiczny stosuje się głównie przed wegetacją roślin
http://www.portalhodowcy.pl/hodowca-trz ... -nawoz-ale.

Decyzja należy do Ciebie

:wit :wit
koldi56
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 25 kwie 2011, o 15:16

Post »

Witam, chcialem zapytac gdzie mozna kupic betokson czy cos ineego do zapylania pomidorow w tunelu, w marketach(obi, castorama, leroy) nie ma
Awatar użytkownika
weteran
500p
500p

Post »

nie ma już betoksonu , gdzieś już pisałem co jest w zastępstwie :)
Gibrescol 10 MG tyle tylko , że to powinno być stosowane z betoksonem :D
ale podobno działa tez bez :D
koldi56
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

no tylko z kupnem tego drugiego tez sa problemy
Awatar użytkownika
Rusalka
1000p
1000p
Od: 10 sty 2011, o 14:24

Post »

Suzi..
Co ile je wysadziłaś..

Boziu.. ja nie pamiętam kiedy pomidory wsadziłam ;:223
Coś dziwnie piszę? Tak Ci się zdaje?
To mój T9 i pod jego władzą pozostaję ;-)
Awatar użytkownika
weteran
500p
500p

Post »

koldi56 bo tego w hipermarkecie nie kupisz, ale już w ogrodniczym , specjalistycznym to i owszem, ale chyba na allegro widziałem i w sklepach internetowych
koldi56
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

tylko ze tego drugiego tez nie spotkalem
Awatar użytkownika
ewikk77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sty 2010, o 21:21

Post »

Jestem pod wrażeniem Waszych pomidorów ;:180 Moje biedactwa, co prawda już w tunelu, ale się męczą w małych doniczkach, bo nie mam kiedy się nimi zająć. Myślałam, że dziś mi się uda, ale niestety, może jutro...
pozdrawiam Ewa
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”