Pielegnacja MANDARYNEK w mieszkaniu! :)

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
zanetchen
100p
100p
Od: 23 kwie 2009, o 12:43

Pielegnacja MANDARYNEK w mieszkaniu! :)

Post »

bylabym bardzo wdzieczna za udzielenie kilku informacji, poniewaz
znalazlam wiele sprzecznych informacji na internecie dotyczacych
pielegnacji mandarynek

1. czy drzewko moze stac na balkonie na bezposrednim sloncu, nawet w
lato kiedy temp siegaja 30stopni?
2. mam mala 30cm mandarynke i jak na swoje nieduze rozmiary ma juz sporo malych owocow. czytalam iz dobrze jest wiekszosc z nich usunac zeby roslinka skupila sie na wzmacianiu i rozroscie a nie poswiecila
wszystkie swoje sily na owoce. podobno dotyczy to tylko tych malych
drzewek, dopoki troche nie podrosna.czy to prawda? czy moge po prostu
poobcinac te male owoce i zostawic np max5sztuk? jezeli tak, to jak je obciac? po prostu nozyczkami? :)
3. ile lat rosnie taka mandarynka? czy jest wieloletnia?
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Pielegnacja MANDARYNEK w mieszkaniu! :)

Post »

zanetchen pisze:bylabym bardzo wdzieczna za udzielenie kilku informacji, poniewaz
znalazlam wiele sprzecznych informacji na internecie dotyczacych
pielegnacji mandarynek

1. czy drzewko moze stac na balkonie na bezposrednim sloncu, nawet w
lato kiedy temp siegaja 30stopni?
Może, cytrusy kochają słońce.

zanetchen pisze:2. mam mala 30cm mandarynke i jak na swoje nieduze rozmiary ma już sporo malych owocow. czytalam iz dobrze jest wiekszosc z nich usunac zeby roslinka skupila się na wzmacianiu i rozroscie a nie poswiecila
wszystkie swoje sily na owoce. podobno dotyczy to tylko tych malych
drzewek, dopoki troche nie podrosna.czy to prawda? czy moge po prostu
poobcinac te male owoce i zostawic np max5sztuk? jezeli tak, to jak je obciac? po prostu nozyczkami? :)
Nic nie musisz obcinać roślina jeśli nie będzie w stanie utrzymać owoców sama je zrzuci.
zanetchen pisze:3. ile lat rosnie taka mandarynka? czy jest wieloletnia?
Tak jest to wieloletnia roślina, trudno określić ile lat rośnie bo to zależy od warunków jakie jej zapewnisz.

Dużo informacji w ogóle o hodowli cytrusów w domu możesz wyczytać tutaj ;)

Ps. Pisz używając polskiej czcionki typu ą,ę ,ś ż,ó itp bo beznadziejnie się czyta post domyślając się co jest napisane.
zanetchen
100p
100p

Post »

przeczytalam juz chyba wszystko na tych stronach o cytrusach :) ale jakos jestem w tym jeszcze bardzo niepewna i boje sie zrobic cos zle...
podobno moge ja troche podciac za jakies dwa tygodnie jak juz sie zaklimatyzuje-tylko jak??? nozycami normalnie jej poodcinac galazki tuz przy pniu?
no i martwia mnie te owoce, za duzo ich jak na taka rosline, a kwiatow ma tyle ze hej
te owocki moge jej tez ciachnac czy lepiej kwiatki?
juz sama nie wiem.. :)
x-C-j
---

Post »

Najpierw ją pokaż później zobaczymy czy coś z nią zrobić, na razie nic nie tnij. I pisz proszę używając polskiej czcionki ą,ę,ó,ż itp. Drażni czytanie z domysłami co oznacza dany wyraz. :wink:
zanetchen
100p
100p

Post »

Czarodziej_ pisze:Najpierw ją pokaż później zobaczymy czy coś z nią zrobić, na razie nic nie tnij. I pisz proszę używając polskiej czcionki ą,ę,ó,ż itp. Drażni czytanie z domysłami co oznacza dany wyraz. :wink:
Dzsiaj zaczely na dodatek odpadać listki :(
jadę dzisiaj do hurtowni, kupię jakieś odżywki

dziękuję,

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
x-C-j
---

Post »

Kup sobie podłoże do cytrusów np. tutaj - obecnie jest rabat i kosztuje 6,50 zł, i przesadź mandarynkę w doniczkę o 4 cm większą w średnicy. :wink:
zanetchen
100p
100p

Post »

Czarodziej_ pisze:Kup sobie podłoże do cytrusów np. tutaj - obecnie jest rabat i kosztuje 6,50 zł, i przesadź mandarynkę w doniczkę o 4 cm większą w średnicy. :wink:
serdecznie diziękuję za odpowiedź i pomoc, tylko prosiłabym o radę jeszcze w sprawie przycinania. roslinkę mam od kilku dni,więc na razie jej nie przesadzam czekam aż się zaklimatyzuje. po weekendzie majowym przesadzę ją w większą doniczkę i na pewno kupię odpowiednią do tego ziemię (mam już nawóz do cytrusów :)
1. czy od razu po przesadzeniu mogę poodcinać jej kilka owoców? (i jak to się robi?)
2. i ile powinnam ich odciąć żeby nie uszkodzić rośliny?
3. kiedy po przesadzeniu mogę po raz pierwszy użyć nawóz?

z góry dziękuję :)

PS: niedługo zaopatrze się w cytrynę skierniewicką
x-C-j
---

Post »

Powiem tak - jeśli kupisz podłoże z linku jaki Ci podałem nie stosuj już żadnych nawozów w tym roku bo w podłożu jest już nawóz wolnodziałający domieszany i dodatkowe dawanie nawozu płynnego mogłoby zaszkodzić tylko Twojej mandarynce, nic nie przycinaj na razie i nie obcinaj żadnych owoców ani nie obrywaj kwiatów, roślina się nie przesili bez obaw, sama sobie zdecyduje ile owoców jest w stanie utrzymać i zbędne zrzuci. Swoją drogą jeśli szukasz roślin polecam nasz sklep wysyłkowy rośliny duże, tutaj są natomiast sadzonki :wink:
zanetchen
100p
100p

Post »

dziękuje za porady

ogladalam już tą stronę :)
zamierzam w przeciągu najbliższego miesiąca zakupić jeszcze cytryne skierniewicką i kalamondyne
chce sobie zalesić mieszkanie tymi pięknymi roślinkami :)

pozdrawiam
zanetchen
100p
100p

Post »

Czarodziej_ pisze:Powiem tak - jeśli kupisz podłoże z linku jaki Ci podałem nie stosuj już żadnych nawozów w tym roku bo w podłożu jest już nawóz wolnodziałający domieszany i dodatkowe dawanie nawozu płynnego mogłoby zaszkodzić tylko Twojej mandarynce, nic nie przycinaj na razie i nie obcinaj żadnych owoców ani nie obrywaj kwiatów, roślina się nie przesili bez obaw, sama sobie zdecyduje ile owoców jest w stanie utrzymać i zbędne zrzuci. Swoją drogą jeśli szukasz roślin polecam nasz sklep wysyłkowy rośliny duże, tutaj są natomiast sadzonki :wink:

a co zrobić z odpadającymi zawiązkami? część wpadła sama do donicy i zastanawiam się czy ich tam nie zostawić żeby spełniały rolę naturalnego nawozu. można tak zrobić? czy lepiej nie "zaśmiecać" ziemi?
Awatar użytkownika
wirtual24
200p
200p
Od: 17 sie 2007, o 08:37

Post »

Ja bym nie zostawiał, jak zielone części będą gnić w ziemi to najpewniej pojawią się ziemiórki i będzie dodatkowy kłopot. ;)
Pozdrawiam, Marcin ;)
Awatar użytkownika
stalewiak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2009, o 10:49
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

jeśli mandarynka nie miała odpoczynku w zime to liscie beda odpadać .Moja stała cala zime w piwnicy temperatura srednio od 3 do 10 stopni i nic jej nie odpada .Jedyny moj blad to za wczesnie ja wziolem do domu po czym zaraz zakwitła a ze bylo zimno to nici z mandarynek ;)

Dzis wyglada tak po lewej wejsciu do folii

Obrazek
Maniak roślin egzotycznych :)
Awatar użytkownika
stalewiak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2009, o 10:49
Kontakt:

Post »

Troszkę odświeżę .Moja mandarynka z miesiąc temu dała kwiatki i teraz mam oto kilkanaście mandarynek

Foto pokazuje część ;)

Obrazek

Ale to nic ona znowu od groma w wyższej części ma kwiatków i na innych gałązkach .Przecież idzie zima a ona jak by o tym zapomniała ? Dalej stoi w foli

Co robić
Maniak roślin egzotycznych :)
Ewcia 29
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 20 maja 2013, o 14:27

Post »

Czesc ja mam pytanie,mam mandarynke od roku,jak dotad rosła i owocowała bez problemu a teraz zaczeła wypuszczac duze liscie jak u cytryny i nie wiem czy tak ma byc. czy roslinka rosnie na tzw dziko i powinnam je obciac.???
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”