Witaj Kamilu ,
Ładną rzecz serwujesz dla oka - miły storczyk.
No tak....skoro ruszyły tak szybko......masz efekt przyspieszony.
Bardzo ładne kwitnienie. Kwiaty często wyprzedzają dorosłość storczyka i wykształcenie w pełni liści.
Po prostu...trzeba się cieszyć kwiatami... póki są.
Warto poczytać warunki uprawowe
BLETILLA STRIATA
ważne z mojej praktyki:
Bletilla striata
- jest storczykiem gruntowym - chłodolubnym. Warto pomyśleć w okresie wiosny- lata o wzroście w miarę naturalnie w gruncie. Konieczne są koszyczki do cebulowych ,dobry drenaż - podłoże dowolne, luźniejsze.. Pod koniec lata naturalnie tracą liście, zasychają---->to pora na wykopanie !!.
Nie należy o nich zapominać przed zimą . Mnie się to udało i...od ubiegłego roku ich juz nie mam. Naszych zim nie przetrzymują.
Prowadzenie tych storczyków jest podobne do Pleione; prawie identyczne. Zmienny tylko jest okres kwitnienia i warunki wiosenno-letnie ; generalnie, Bletilla striata kwitnie zwyczajowo póżniej.
W warunkach balkonowych/////trudniejsza sprawa.Temperatura musi być ok.+20st.To max.-w wyzszych... cierpią i łatwo stracić
to co misternie w doniczce przyrasta. Można pokusić sie o wstawienie koszyczka w większą doniczkę z przewiewną ziemią , posadowć niżej na przewiewie balkonowym :P . Ale nie zasuszyć i dokarmiać.
W okresie od wiosny do póżnego lata trwa najważniejszy okres wegetacji .Kwitnienie w następnym roku -to bedzie rezultat zabiegów z minionego lata :P .
Myśle,ze wskazówki bedą pomocne w Twoich zmaganiach .
Jedna uwaga - staraj się sprawdzać swój post przed wysyłką czy wszystko jest w porządku.
Miedzy zdjęciami powinna być przerwa./to mały klik ENTER po wstawieniu kazdego adresu./Rozmieszczenie uzyskasz prawidłowe i...bardziej eleganckie :P .
A tak mamy....tasiemiec :P bez przerwy,zlewają sie zdjęcia.
Powodzenia życzę ,wszystko jest do opanowania

.
JOVANKA.