Bletilla striata

ODPOWIEDZ
Kamillos1
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 19 mar 2010, o 13:23
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Bletilla striata

Post »

Ponieważ to mój pierwszy wpis na forum chciałbym się przywitać:
Witam wszystkich miłośników storczyków!!! :wit

Zacznę może nietypowo, bo od storczyka gruntowego Bletilla striata, który się staje coraz bardziej popularny wraz ze zwiększoną jego dostępnością w różnych marketach i sklepach ogrodniczych. Ja sam stałem się jego posiadaczem właśnie tą drogą :lol:. Myślę, że w pełni zasługuje na uznanie bo jest naprawdę piękny!
Bulwki kupiłem gdzieś koło połowy marca i od razu wsadziłem do doniczek ponieważ już wypuszczały pędy. Jak już wspomniałem nigdy nie uprawiałem tego typu storczyków i jakie było moje zdziwienie kiedy prawie od razu wraz z ukazaniem się pierwszych liści pojawiły się pędy kwiatowe!!! :shock: A teraz zdjęcia jak to wszystko wygląda:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zastanawiam się, jak ja go będę dalej uprawiał na balkonie skoro on już teraz tak wyrósł ;:88
Zachęcam też innych do wpisywania się do tego wątku i pokazywania swoich Bletilli oraz dzielenia się uwagami i doświadczeniami w ich uprawie.
Pozdrawiam, Kamillos1
Jovanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 29 cze 2006, o 00:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Bletilla striata

Post »

Witaj Kamilu ,

Ładną rzecz serwujesz dla oka - miły storczyk.

No tak....skoro ruszyły tak szybko......masz efekt przyspieszony.
Bardzo ładne kwitnienie. Kwiaty często wyprzedzają dorosłość storczyka i wykształcenie w pełni liści.
Po prostu...trzeba się cieszyć kwiatami... póki są.

Warto poczytać warunki uprawowe BLETILLA STRIATA

ważne z mojej praktyki:

Bletilla striata

- jest storczykiem gruntowym - chłodolubnym. Warto pomyśleć w okresie wiosny- lata o wzroście w miarę naturalnie w gruncie. Konieczne są koszyczki do cebulowych ,dobry drenaż - podłoże dowolne, luźniejsze.. Pod koniec lata naturalnie tracą liście, zasychają---->to pora na wykopanie !!.
Nie należy o nich zapominać przed zimą . Mnie się to udało i...od ubiegłego roku ich juz nie mam. Naszych zim nie przetrzymują.
Prowadzenie tych storczyków jest podobne do Pleione; prawie identyczne. Zmienny tylko jest okres kwitnienia i warunki wiosenno-letnie ; generalnie, Bletilla striata kwitnie zwyczajowo póżniej.

W warunkach balkonowych/////trudniejsza sprawa.Temperatura musi być ok.+20st.To max.-w wyzszych... cierpią i łatwo stracić
to co misternie w doniczce przyrasta. Można pokusić sie o wstawienie koszyczka w większą doniczkę z przewiewną ziemią , posadowć niżej na przewiewie balkonowym :P . Ale nie zasuszyć i dokarmiać.
W okresie od wiosny do póżnego lata trwa najważniejszy okres wegetacji .Kwitnienie w następnym roku -to bedzie rezultat zabiegów z minionego lata :P .

Myśle,ze wskazówki bedą pomocne w Twoich zmaganiach .

Jedna uwaga - staraj się sprawdzać swój post przed wysyłką czy wszystko jest w porządku.
Miedzy zdjęciami powinna być przerwa./to mały klik ENTER po wstawieniu kazdego adresu./Rozmieszczenie uzyskasz prawidłowe i...bardziej eleganckie :P .
A tak mamy....tasiemiec :P bez przerwy,zlewają sie zdjęcia.

Powodzenia życzę ,wszystko jest do opanowania ;:108 .
JOVANKA.
Kamillos1
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 19 mar 2010, o 13:23

Post »

Dzięki, Jovanko za ogromną ilość informacji na temat Bletilli. Na pewno wszyscy zainteresowani uprawą tego storczyka je wykorzystają - ja też :D Jeszcze raz dzięki!

Odstępy pomiędzy zdjęciami już wprowadziłem. :D
Jedna uwaga- nie mam na imię Kamil (nawet na drugie) ;:112 , a mój nick na forum to Kamillos1. I trzymajmy się tej formy... ;:128
Pozdrawiam,
pEtr
500p
500p
Od: 18 cze 2008, o 01:31

Post »

A to moja Bletilla.
Podpędziłem ja nieco w chłodnej piwnicy (szybko zakwitła), a teraz wylądowała w gruncie.
Obrazek
Awatar użytkownika
annamaria13
100p
100p
Od: 24 lip 2010, o 12:46

Post »

ależ piękny storczyk:) oby długo i owocnie kwitł:)
pozrawiam anna_maria

mój wątek : http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36706" onclick="window.open(this.href);return false;
ODPOWIEDZ

Wróć do „ORCHIDARIUM. Storczyki”