Działeczka Erazma i nie tylko ... 2 cz. 2008r.
- korzo_m
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2006, o 10:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Erazmie piszesz o kreciku, ja w poniedziałek byłam na mojej działce i odetchnęłam, kret odemnie wyprowadził się za płot do mojej sąsiadki, na jej wypielęgnowanym trawniku zrobił okropne szkody, znowu od niej usłyszę -"pani kret przeniósł się do mnie", a przecież ten kret to nie moja własność tylko działkowa. :P :P :P
- Babopielka
- Od: 9 wrz 2007, o 19:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
-
- Od: 17 sie 2005, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Przeczytaj mój ostatni post http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=112 Jest to dość skuteczny sposób na krety zwłaszcza teraz.
Pozdrawiam Andrzej.
- alana
- Od: 2 wrz 2007, o 22:10
Witaj Andrzeju!!
Nareszcie jest ktoś u kogo jeszcze również na działce nie ma oznak wiosny
u mnie jest raczej jesień zamiast zimy
Po przeczytaniu kilku Twoich postów, chyba skuszę się na kupno dźwiękowego odstraszacza na kreta, chociaż na na razie od kilku tygodni mamy z nim spokój, ale to zapewne przez ostatni atak lekkiej zimy trochę sobie pospał i już szykuje się do "buszu" po działkach
Jeszcze nigdy nie próbowałam wkładać śledzi, jak sądzisz, może na początek warto byłoby spróbować??
Nareszcie jest ktoś u kogo jeszcze również na działce nie ma oznak wiosny

Po przeczytaniu kilku Twoich postów, chyba skuszę się na kupno dźwiękowego odstraszacza na kreta, chociaż na na razie od kilku tygodni mamy z nim spokój, ale to zapewne przez ostatni atak lekkiej zimy trochę sobie pospał i już szykuje się do "buszu" po działkach

Pozdrawiam, Alicja
Działka w mazurskiej krainie
-
Ja też ze śledziem nigdy nie próbowałem. Ale od grudnia wkładam zwilżonej ropą szmatki w korytarze krecie (wpycham je daleko przy pomocy cienkiego patyczka) i stwierdziłem, że jest to skuteczny sposób. Oczywiście nawilżone ropą szmatki wykorzystuje tylko na trawniku. W części warzywnej nie stosuję tego. Piszę o tym m.in. http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=112 (też str.5)alana pisze:... Jeszcze nigdy nie próbowałam wkładać śledzi, jak sądzisz, może na początek warto byłoby spróbować??
Co do solarnego odstraszacza kretów to wypróbuję jego skuteczność dopiero wiosną. W tej chwili stosuję go co 2 - 3 dni przez okres 1 do 3 godz u siebie na działce i w ogrodzie córki. Kretów na razie nie mamy.

Pozdrawiam Andrzej.
- alana
- Od: 2 wrz 2007, o 22:10
Dziękuję Andrzeju za wskazówki
Mój tato ma inny pomysł, który niezbyt nam się podoba - mianowicie chciał podjechać na działkę naszą małą terenówką, czyli maluszkiem
i chciał od niego poprzez rurę trochę polać nory krecie benzyną. Ale na razie wypróbujemy Twoje metody. dotychczas wkładaliśmy kulki antymolowe z naftaliny, trochę kret się przenosił, ale niekiedy wykopywał nawet te kulki.

Mój tato ma inny pomysł, który niezbyt nam się podoba - mianowicie chciał podjechać na działkę naszą małą terenówką, czyli maluszkiem

Pozdrawiam, Alicja
-
Ale pamiętaj by najpierw mąkę rozrobić w niewielkiej ilości ciepłej wody. U mnie wapno dobrze trzyma się drzewek mimo ciągłych opadów deszczu. 

Nie radzę bawić się z benzyną. Niebezpieczeństwo wybuchu i duże skarżenie gleby.alana pisze:...chciał od niego poprzez rurę trochę polać nory krecie benzyną. ...
Pozdrawiam Andrzej.
-
Byłem dziś na działce. Ptaki u mnie wcale nie jedzą słoninki ani wsypanego do karmnika słonecznika. Jest ciepło - dziś 8 stopni wiec nie mają problemów ze znalezieniem pożywienia.
Idę zaraz do Castoramy kupić sobie kwasomierz. Kosztuje tylko 20 zł. Jestem ciekaw jaka będzie jego skuteczność pomiaru?
Idę zaraz do Castoramy kupić sobie kwasomierz. Kosztuje tylko 20 zł. Jestem ciekaw jaka będzie jego skuteczność pomiaru?
Pozdrawiam Andrzej.
-
Mój nowy nabytek na działkę - pehametr. Zakres pomiaru: od 3 silnie kwaśne do 10 silnie zasadowe.
Na pewno nie będzie zbyt dokładny ale myślę, że na działkę będzie dobry.
Dla przypomnienia:
- gleby silnie kwaśne do 4,5 pH
- gleby kwaśne 4,6 - 5,5 pH
- gleby lekko kwaśne 5,6 - 6,5 pH
- gleby obojętne 6,6 - 7,2 pH
- gleby zasadowe od 7,2 pH

Dla przypomnienia:
- gleby silnie kwaśne do 4,5 pH
- gleby kwaśne 4,6 - 5,5 pH
- gleby lekko kwaśne 5,6 - 6,5 pH
- gleby obojętne 6,6 - 7,2 pH
- gleby zasadowe od 7,2 pH

Pozdrawiam Andrzej.
- gucia
- Przyjaciel Forum
- Od: 27 wrz 2007, o 18:27
No,no widzę ,że kwasowość wokół juki już sprawdzona! Może być, czy potrzebna lekka korekta?
Pozdrawiam serdecznie, Bożena
Moje wątki
Moje wątki
- dtlissa
- 200p
- Od: 29 mar 2007, o 22:23
hmmmmmmm mam taki phmeter... ale zaplacilam za niego 38 zl w sklepie ogrodniczym
jestem z niego srednio zadowolona, bo duzo zabawy z czyszczeniem papierem sciernym i sciereczka bla bla... i pokazuje czasami dosc rozne, rozbiezne wartosci
z tego samego miejsca.
moze zalezy to od temp. gleby??

jestem z niego srednio zadowolona, bo duzo zabawy z czyszczeniem papierem sciernym i sciereczka bla bla... i pokazuje czasami dosc rozne, rozbiezne wartosci

moze zalezy to od temp. gleby??
Witam w ogrodzie... (NL1)