Działeczka Erazma i nie tylko ... 2 cz. 2008r.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Erazmie piszesz o kreciku, ja w poniedziałek byłam na mojej działce i odetchnęłam, kret odemnie wyprowadził się za płot do mojej sąsiadki, na jej wypielęgnowanym trawniku zrobił okropne szkody, znowu od niej usłyszę -"pani kret przeniósł się do mnie", a przecież ten kret to nie moja własność tylko działkowa. :P :P :P
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2005, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Powiedz sąsiadce, że na jej trawniku znajduje się sporo pozycji z jadłospisu kreta jak np. pędraki chrabąszcza, dżdżownice, drutowce, larwy komarnicy... .
Pozdrawiam Andrzej.
Awatar użytkownika
Babopielka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 wrz 2007, o 19:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

A u mnie jest chyba cała rodzina kretów -bo mam masę kopców na ogrodzie ,ciągle zbieram ziemię z trawnika ,ale to jest syzyfowa praca bo na drugi dzień są nowe kretowiska :( :cry:
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Przeczytaj mój ostatni post http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=112 Jest to dość skuteczny sposób na krety zwłaszcza teraz.
Pozdrawiam Andrzej.
Awatar użytkownika
alana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2007, o 22:10

Post »

Witaj Andrzeju!!

Nareszcie jest ktoś u kogo jeszcze również na działce nie ma oznak wiosny :D u mnie jest raczej jesień zamiast zimy :?
Po przeczytaniu kilku Twoich postów, chyba skuszę się na kupno dźwiękowego odstraszacza na kreta, chociaż na na razie od kilku tygodni mamy z nim spokój, ale to zapewne przez ostatni atak lekkiej zimy trochę sobie pospał i już szykuje się do "buszu" po działkach :twisted: Jeszcze nigdy nie próbowałam wkładać śledzi, jak sądzisz, może na początek warto byłoby spróbować??
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

alana pisze:... Jeszcze nigdy nie próbowałam wkładać śledzi, jak sądzisz, może na początek warto byłoby spróbować??
Ja też ze śledziem nigdy nie próbowałem. Ale od grudnia wkładam zwilżonej ropą szmatki w korytarze krecie (wpycham je daleko przy pomocy cienkiego patyczka) i stwierdziłem, że jest to skuteczny sposób. Oczywiście nawilżone ropą szmatki wykorzystuje tylko na trawniku. W części warzywnej nie stosuję tego. Piszę o tym m.in. http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=112 (też str.5)
Co do solarnego odstraszacza kretów to wypróbuję jego skuteczność dopiero wiosną. W tej chwili stosuję go co 2 - 3 dni przez okres 1 do 3 godz u siebie na działce i w ogrodzie córki. Kretów na razie nie mamy. :lol:
Pozdrawiam Andrzej.
Awatar użytkownika
alana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2007, o 22:10

Post »

Dziękuję Andrzeju za wskazówki :D
Mój tato ma inny pomysł, który niezbyt nam się podoba - mianowicie chciał podjechać na działkę naszą małą terenówką, czyli maluszkiem :D i chciał od niego poprzez rurę trochę polać nory krecie benzyną. Ale na razie wypróbujemy Twoje metody. dotychczas wkładaliśmy kulki antymolowe z naftaliny, trochę kret się przenosił, ale niekiedy wykopywał nawet te kulki.
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Erazmie wczoraj byłam na działce moje pomalowane drzewka wapnem spłynęły, muszę jechać i poprawić. Teraz na pewno nie zapomnę i do mikstury dodam mąki.
Pozdrawiam Dorota
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ale pamiętaj by najpierw mąkę rozrobić w niewielkiej ilości ciepłej wody. U mnie wapno dobrze trzyma się drzewek mimo ciągłych opadów deszczu. :lol:
alana pisze:...chciał od niego poprzez rurę trochę polać nory krecie benzyną. ...
Nie radzę bawić się z benzyną. Niebezpieczeństwo wybuchu i duże skarżenie gleby.
Pozdrawiam Andrzej.
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wiesz z jednej strony drzewek wapno się dobrze trzyma, chyba tam deszcz nie zacinał. Mąkę tak jak piszesz rozprowadzę w ciepłej wodzie.
Pozdrawiam Dorota
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek Obrazek Obrazek
Na zdjęciu pierwszym ciemiernik, drugie ostrokrzew karbowany Gold Tip, trzecie azalia.
A to włączone odstraszacze kretów. Na razie skuteczne. :lol:
Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Andrzej.
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Byłem dziś na działce. Ptaki u mnie wcale nie jedzą słoninki ani wsypanego do karmnika słonecznika. Jest ciepło - dziś 8 stopni wiec nie mają problemów ze znalezieniem pożywienia.
Idę zaraz do Castoramy kupić sobie kwasomierz. Kosztuje tylko 20 zł. Jestem ciekaw jaka będzie jego skuteczność pomiaru?
Pozdrawiam Andrzej.
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mój nowy nabytek na działkę - pehametr. Zakres pomiaru: od 3 silnie kwaśne do 10 silnie zasadowe. :lol: Na pewno nie będzie zbyt dokładny ale myślę, że na działkę będzie dobry.
Dla przypomnienia:
- gleby silnie kwaśne do 4,5 pH
- gleby kwaśne 4,6 - 5,5 pH
- gleby lekko kwaśne 5,6 - 6,5 pH
- gleby obojętne 6,6 - 7,2 pH
- gleby zasadowe od 7,2 pH

Obrazek Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Andrzej.
Awatar użytkownika
gucia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 27 wrz 2007, o 18:27

Post »

No,no widzę ,że kwasowość wokół juki już sprawdzona! Może być, czy potrzebna lekka korekta?
Pozdrawiam serdecznie, Bożena
Moje wątki
Awatar użytkownika
dtlissa
200p
200p
Od: 29 mar 2007, o 22:23

Post »

hmmmmmmm mam taki phmeter... ale zaplacilam za niego 38 zl w sklepie ogrodniczym :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted:

jestem z niego srednio zadowolona, bo duzo zabawy z czyszczeniem papierem sciernym i sciereczka bla bla... i pokazuje czasami dosc rozne, rozbiezne wartosci ;:223 z tego samego miejsca.

moze zalezy to od temp. gleby??
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”