przycinamy czy nie?

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
ODPOWIEDZ
info
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 6 maja 2011, o 23:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

przycinamy czy nie?

Post »

Witam wszystkich właśnie zaczynam zabawę z moim ogrodem zdążyłam posadzić wiele krzewów , bylin i drzewek a tu pojawił się śnieg czy to nie pech ?;-) podobno pojawia się raz na 10 lat i to akurat musiało pojawić się w tym roku :( niestety przez to parę krzewów mi przemarzło.
W związku z tym mam parę pytań...
zaznaczam, że wszystko było sadzone w kwietniu .
- jeśli chodzi o klona palmowego troszeczkę przymarzły mu niektóre liście czy powinnam je poobcinać czy pozostawić i czekać aż same odpadną?
-migdałek szczepiony - już przekwitł lub przemarzł trudno mi stwierdzić bo nie bardzo wiem jaka jest różnica, czy powinnam go teraz przyciąć?jeśli tak to na jakiej długości ?
-rododendrony- przemarzły im pąki kwiatowe czy również powinnam je wszystkie wyciąć?
-trzmielina jej również obmarzły młode wierzchołki czy mogę je wyciąć?
Teraz takie ogóle pytanie czy rośliny które są świeżo posadzone czy powinny być od razu podcinane czy też wycinane czy powinnam czekać do następnej wiosny mam też borówkę amerykańską wyczytałam,że aby mieć dużo owoców powinnam je również przycinać tylko czy już teraz czy za rok?
I jeszcze jedno w większości miejscach mam położoną geowłókninę czy to prawda że, np. trzmielina (4 szt każde posadzone w odpowiednich odległościach )nie poradzi sobie z rozrośnięciem się na całej przeznaczonej dla niej powierzchni?

z góry serdecznie dziękuję za odp.
Awatar użytkownika
aniawoj
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 paź 2005, o 19:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: przycinamy czy nie?

Post »

Witaj na forum. :D

Poprzemarzane liście same z czasem opadną ,ale pomóc też można.
Zmarznięte gałązki trzmieliny można przyciąć.
Migdałka przytnij o 2/3 długości.
Zmarznięte pąki różanecznika delikatnie usuń wykręcając pąk.

Borówkę zostaw jeśli jest młodziutka. Za jakieś 3 lata możesz zacząć przycinanie.

Na włókninie nie sadzimy roślin zadarniających, które rozkrzewiają się od korzenia. Trzmielina rozkrzewia się na poziomie gałęzi zatem da sobie radę na włókninie.

(Przeniosłam temat do odpowiedniego działu).
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
info
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 6 maja 2011, o 23:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

dziękuję bardzo za pomoc;-)
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

INFO, nie śpiesz się ze "sprzątaniem" po uszkodzeniach mrozowych, bo możesz zrobić więcej szkód, niż nieraz mróz potrafi. Niektóre rośliny są tak żywotne, że niełatwo je zniszczy przymrozek.

Do zwykłego oberwania uszkodzeń poczekaj z tydzień, aż się upewnisz że to co ma być martwe, jest martwe, z usuwaniem całych roślin poczekaj co najmniej miesiąc, bo potrafią się zregenerować, czy odbić nawet z korzenia.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”