Ogród Zenka cz.4
- ZENOBIUSZ
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 2 sty 2008, o 07:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ogród Zenka cz.4
Witaj Tajka sytuacja podobna jest u mnie , widocznie rok ubiegły był niekorzystny dla iglaków.
Witam Izo poraz pierwszy w moim ogrodzie, i zapraszam do kolejnych odwiedin.
Witam Izo poraz pierwszy w moim ogrodzie, i zapraszam do kolejnych odwiedin.
Pozdrawiam Zenek
- ZENOBIUSZ

A oto nasz kolejny nabytek Brunera nazwa NN, może ktoś rozpozna.

Pozdrawiam Zenek
- przemekg
- 1000p

- Od: 9 sty 2010, o 16:59
Zenku to dopiero moje pierwsze bzy
, w ofercie pobliskiej szkółki właśnie sprawdziłem i jest 18 odmian
a o mocno strzępiastych liściach to właśnie ten koralowy który wymieniłem w poście powyżej, tylko niewielki rośnie , ale wygląda super
Muszę się dokształcić co to za jedne te brunery bo widzę je na forum co krok, a jeszcze żadnej nie mam 
- ZENOBIUSZ

Przemek z tą ilością bzow w Twoim ogrodzie to ja żartowałem ,i wiem ze jest ich wiele odmian.Brunera też jest naszym pierwszy nabytkiem, namówila nas na nią wlascicielka sklepu.
Pozdrawiam Zenek
- Rozanka

- Od: 9 lut 2009, o 13:19
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Zenobiuszu, trafiłam na Twoje pytanie odnośnie opadania igieł sosnowych u Carlosa. Pozwolę się troszkę wypowiedzieć, może pomogę.
Mój ogród jest w lesie zarośniętym sosnami i obserwuje je od kilku lat jak sobie rosną i co wpływa na ich ładny lub brzydki wygląd i przyrost każdego roku. Zauważyłam, że sosny lubią dużo wody. Którejś mokrej wiosny miały bardzo dużo nowych przyrostów, wyglądały fantastycznie. Potem przyszły upały w lecie i wszystko pożółklo i opadło, pomimo podlewania (zupełnie przypadkowego, bo jak się podlewa trawnik i rośliny, to najwięcej dostają sosny). Obniżył się również poziom wód gruntowych i to bardzo wpływa na ich kondycję. Na kujawach są same piachy, dlatego woda ucieka szybciej niż w innych rejonach, a dodatkowo przeprowadzono ostatnio dużo melioracji na brzegach lasu. Jak jest zbyt gorąco i mało wody, to moje sosenki automatycznie pozbywają się części igieł hurtowo. Tak stało się teraz wiosną, bo deszcz u mnie nie padał od stopnienia śniegu czyli jakieś 8 tygodni. Sosny nie mają żadnych przyrostów. Iglaki padają jak muchy, nawet mocno ukorzenione. Pod pojęciem deszcz, rozumiem coś wiecej niż pół godzinna mżawka.
Kolejnym problemem jest szkodnik. Mieszkam na terenie lasów przemysłowych, więc nadleśnictwo dba o swoje źródło dochodów. Kilka lat temu, (chyba 5) przeprowadzono oprysk na brudnicę mniszkę. Ja nic nie zauważyłam, żeby chodziło lub latało po drzewach, dopiero gdy przeleciał samolot i wszystko nie zaczęło spadać. 2 dni chodziliśmy z parasolkami po ogrodzie, bo setki larw spadały z drzew.
Kolejnego roku ewidentnie było widać poprawę. Drzewa się zagęściły i miały piękny przyrost.
Tak się troszkę rozpisałam, a nie napisałam najważniejszego - masz piękny ogród.
Mój ogród jest w lesie zarośniętym sosnami i obserwuje je od kilku lat jak sobie rosną i co wpływa na ich ładny lub brzydki wygląd i przyrost każdego roku. Zauważyłam, że sosny lubią dużo wody. Którejś mokrej wiosny miały bardzo dużo nowych przyrostów, wyglądały fantastycznie. Potem przyszły upały w lecie i wszystko pożółklo i opadło, pomimo podlewania (zupełnie przypadkowego, bo jak się podlewa trawnik i rośliny, to najwięcej dostają sosny). Obniżył się również poziom wód gruntowych i to bardzo wpływa na ich kondycję. Na kujawach są same piachy, dlatego woda ucieka szybciej niż w innych rejonach, a dodatkowo przeprowadzono ostatnio dużo melioracji na brzegach lasu. Jak jest zbyt gorąco i mało wody, to moje sosenki automatycznie pozbywają się części igieł hurtowo. Tak stało się teraz wiosną, bo deszcz u mnie nie padał od stopnienia śniegu czyli jakieś 8 tygodni. Sosny nie mają żadnych przyrostów. Iglaki padają jak muchy, nawet mocno ukorzenione. Pod pojęciem deszcz, rozumiem coś wiecej niż pół godzinna mżawka.
Kolejnym problemem jest szkodnik. Mieszkam na terenie lasów przemysłowych, więc nadleśnictwo dba o swoje źródło dochodów. Kilka lat temu, (chyba 5) przeprowadzono oprysk na brudnicę mniszkę. Ja nic nie zauważyłam, żeby chodziło lub latało po drzewach, dopiero gdy przeleciał samolot i wszystko nie zaczęło spadać. 2 dni chodziliśmy z parasolkami po ogrodzie, bo setki larw spadały z drzew.
Tak się troszkę rozpisałam, a nie napisałam najważniejszego - masz piękny ogród.
- Rozanka

- Od: 9 lut 2009, o 13:19
Jeszcze zapomniałam napisać nazwę brunnery- Jack Frost 
No i się spóźniłemRozanka pisze:Jeszcze zapomniałam napisać nazwę brunnery- Jack Frost
A tak w nawiasie, to bardzo ładny krzaczek. Wiem również, że dokupisz jeszcze kilka innych odmian
-
maryla73ab
- 1000p

- Od: 26 sie 2008, o 19:21
Piękna kępa brunnery,dobrze ze Was sprzedawca namówił na jej zakup,sama kilka kupiłam tej wiosny
bo jak się oprzeć tym drobniutkim kwiatuszkom niczym niezapominajki...
- ZENOBIUSZ

Witaj Ewuniu dziękuje za rozpoznanie i podanie nazwy mojej brunery, oraz za informację o chorobach sosen.A teraz wracając do sosen które mnie niepokoją jest dla mnie dziwny i nie zrozumiały.Objawy o których pisałem juz wczesniej wystepuja jedynie na sosnach czarnych natomiast na pospolitych naszych rodzimych objaw ten się nie pojawia a rosną w pobliżu siebie. Widocznie to wrażliwośc i podatnośc na choroby tego typu drzew.
Marcin dziękuje.
Witaj Marylo cieszę się że podoba się Tobie nasz nowy nabytek, jestem ciekawy jak wyglądają Twoje.?
Marcin dziękuje.
Witaj Marylo cieszę się że podoba się Tobie nasz nowy nabytek, jestem ciekawy jak wyglądają Twoje.?
Pozdrawiam Zenek
- ZENOBIUSZ

Dzisiejsza fatalna pogoda pochmurna deszczowa z silnym wiatrem i temperaturą około 8 stopni nie zachęca do spacerow ,ani do wyjazdu na dzialkę. Cieszy mnie tylko jedno że w dniu wczorajszym udało mi się wykosić trawę.
A oto fotka z dnia wczorajszego.

A oto fotka z dnia wczorajszego.

Pozdrawiam Zenek
- AGNESS

- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Zenku faktycznie dziś na Lubelszczyźnie pogoda nie zachęca do prac w ogrodach, u mnie całą noc i dzisiejszy dzień pada deszcz- za małymi przerwami. Ale wreszcie roślinki się napiją, bo u mnie było strasznie sucho.
Tulipanki piękne, bardzo lubię te kwiaty i cieszę się, ze przymrozki wcale im nie zaszkodziły
Tulipanki piękne, bardzo lubię te kwiaty i cieszę się, ze przymrozki wcale im nie zaszkodziły
A u nas susza... I przez najbliższy tydzień nie zapowiadają deszczów...
- ZENOBIUSZ

Witaj Agnieszko wczorajszy dzień przypominał mi raczej koniec marca niż początek maja , ale to nic rosliny dostały porządną porcje wody.
Aneto już wysyłam do Ciebie chmury deszczowe , niebawem roslinność Twoja dostanie też potrzebną porcję wody.

i niezawodne bratki.

Aneto już wysyłam do Ciebie chmury deszczowe , niebawem roslinność Twoja dostanie też potrzebną porcję wody.
i niezawodne bratki.

Pozdrawiam Zenek
-
tade k
- Przyjaciel Forum - Ś.P.

- Od: 5 lis 2010, o 20:56
Całą sobotę siąpiło, przymusowy ,, dzień lenia''.Ale na parę dni odpadnie podlewanie
Za to teraz słonecznie, choć chłodno.Tulipanki ,,igiełkowe'' super.
Też mam takie , ubyło ich i zostały tylko 2. Nie mogłem kupić tej brunnery ( J. F.) ale mam od Geni. Rośnie jak na drożdżach
Jedna z najładniejszych.
-
Carlos9
- 200p

- Od: 23 kwie 2011, o 15:48
Bardzo podobają mi się te strzępiaste różowe tulipanki, miałem podobne, ale gdzieś wyginęły i w tym roku ich już nie mam
Bardzo czysty i przyjazny ogród. Cudowne miejsce do wypoczynku.