Ogródek KaRo cz.6
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 sie 2010, o 11:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ogródek KaRo cz.6
Współczuję ci Krysiu .U mnie też sporo roślin padło ,a przmrozek przeszedł akurat przy ziemi dlatego hosty i inne niskie dostały.
- Comcia
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
Krysiu - nie sprawdzałam pogody w twoim rejonie ale u mnie ma być 16-17-18 maj chłodno w nosy ale nie poniżej zera.
Orzechy to chyba wszystkim pomarzły.
U mnie i u sąsiada morela ale brzoskwinia już nie.
Może dlatego że mloda i nieduża ?
Orzechy to chyba wszystkim pomarzły.
U mnie i u sąsiada morela ale brzoskwinia już nie.
Może dlatego że mloda i nieduża ?
-
- 100p
- Od: 16 kwie 2011, o 21:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witaj! Dziękuję za odwiedziny w moim ogródku. Rany! Jak widzę tą listę zmarzniętych roślin to aż mam ciarki. Muszę sprawdzić prognozę czy oby Zosieńka i do mnie się nie wybiera. Po takich stratach to ja musiałabym zamknąć "działalność". Pozdrawiam i trzymam kciuki za odrodzenie
Pozdrawiam Magda
- MalinaG
- 1000p
- Od: 30 sie 2008, o 09:51
Krysiu! Czytałam twoją listę i u mnie podobnie
Martwiłam się o nowo posadzone fuknie i żurawki oraz o lilie.....te przetrwały,a pomarzły drzewka i krzewy.....

Pozdrawiam Ala
Zapraszam do siebie
Zapraszam do siebie
- patkaza
- Od: 22 cze 2010, o 23:13
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Opowieść o moim miejscu...cdnn
"Opowieści są jak ludzie z upływem czasu stają się coraz lepsze"pozdrawiam Aga
"Opowieści są jak ludzie z upływem czasu stają się coraz lepsze"pozdrawiam Aga
- eukomis
- Od: 13 sty 2008, o 17:31
Witaj Krysiu mnie też jest żal przemarzniętych roślin,zmarzł mi częsciowo perukowiec szczepiony na pniu miał10l i ta zima go zmogła. Wykopałam bordowego hibiskusa cały suchy, żórawki, trzy róże posadzone jesienią ach szkoda gadaćtakie straty.
Ja mam ogród od 12 lat i nie spotkałam się jeszcze z taką sytuacją jaką mam obecnie , orzechy włoskie 3 sztuki wszystkie ze smętnie wiszącymi czarnymi listkami i kwiatami , obmarznięte liście paproci , że nie wspomnę o winobluszczu na całej długości płotu - aż mi się płakać chce kiedy na to wszystko patrzęKaRo pisze:Nie jestem w stanie przełknąć spokojnie tych wszystkich strat.
Po nocy z 3/4 maja,kiedy mróz osiągnął nocy ponad 5*C doszły kolejne...
Wymienię te rośliny by kiedyś...w przyszłości móc ocenić ich kondycję ,
sprawdzić czy wszystkie przeżyły.
Zmarzły więc:
kirengeszoma
rodgersja
winobluszcz,
orzech włoski,
grujecznik japoński,
paulownia,
glicynia,
hortensja kosmata
jesion mannowy,
perukowiec podolski ,
kalikarpy wszystkie trzy,fioletowe i biała
kwiaty papierówki,
zawiązki czereśni,
pąki azalii i różanecznika.
Odmrożone są liście paproci.... i niektórych hortensji ogrodowych.
Fala mrozu przeszła na wysokości od około 50 cm wzwyż.
Przy samym gruncie nie było tak źle,wskazuje na to dobry stan funkii i żurawek oraz innych niskich roślin.
Żadna nie została omrożona.
To powód do niewielkiej ale radości.
Nigdy mój ogród nie dostał tak kość i to z replay'em.
Oby to był już koniec tych niepowodzeń...
a przed nami jeszcze nasi tradycyjni 'ogrodnicy' i 'Zośka' płatający nam pogodowe figle.
Na ostateczne posumowanie wiosny 2011 pozostaje poczekać.

Straszne straty, tak szkoda
... Ja w tym roku też straciłam dużo roślin, ale po zimie... W ogrodzie w W-wie po przymrozkach bez strat, ale nie wiem co się dzieję na wsi, bo akurat wszystko kwitło: wiśnie, czereśnie, gruszki azjatyckie ... 

- MariaTeresa
- Od: 1 lut 2008, o 02:43
Faktycznie przy tak rozwiniętej przyrodzie, -5 to zbyt dużo
u mnie było tylko -1, ale strat po zimie też mam sporo, również perukowiec i glicynia chińska(ok. 10-letnia), wrzosy pączkowe (ok 4 letnie kępy)i płożące, pomarznięte liście rh. repens, nie liczę nawet kupionych jesienią bylinek, ale z nich najbardziej mi żal kilkunastu odmianowych irysów, m.in. kolekcji Kasperkowej.

u mnie było tylko -1, ale strat po zimie też mam sporo, również perukowiec i glicynia chińska(ok. 10-letnia), wrzosy pączkowe (ok 4 letnie kępy)i płożące, pomarznięte liście rh. repens, nie liczę nawet kupionych jesienią bylinek, ale z nich najbardziej mi żal kilkunastu odmianowych irysów, m.in. kolekcji Kasperkowej.
Pozdrawiam ciepło
Ulubieńcy MariiTeresy
Ulubieńcy MariiTeresy
- Ewelina
- Przyjaciel Forum
- Od: 4 lut 2007, o 16:26
- Kontakt:
Krysiu , przykro mi czytać o zniszczeniach , jakich dokonał krótki ( a skuteczny) atak "majowej zimy " w Twoim ogrodzie
Gdy wracaliśmy 3 V przez ŁÓDŹ do domu ,to właśnie zaczął padać mokry śnieg i padał jeszcze przez ok. 50km. Potem pogoda się zmieniła, ociepliło się , przejaśniło i do Poznania wjechaliśmy późnym popołudniem w słońcu !
U nas mróz nie poczynił na szczęście poważnych zniszczeń.
Tymczasem przeglądając ogrodowe zakątki zauważyłam coś , czym chciałabym się pochwalić -
- pamiętasz ? POZIOMKA zakwitła i ma się dobrze .
Raz jeszcze dziękuję

Gdy wracaliśmy 3 V przez ŁÓDŹ do domu ,to właśnie zaczął padać mokry śnieg i padał jeszcze przez ok. 50km. Potem pogoda się zmieniła, ociepliło się , przejaśniło i do Poznania wjechaliśmy późnym popołudniem w słońcu !
U nas mróz nie poczynił na szczęście poważnych zniszczeń.
Tymczasem przeglądając ogrodowe zakątki zauważyłam coś , czym chciałabym się pochwalić -
- pamiętasz ? POZIOMKA zakwitła i ma się dobrze .
Raz jeszcze dziękuję

-
- Od: 25 wrz 2008, o 12:42
- Kontakt:

Lista poległych spora

Wszystkie hortensje od Ciebie mają listeczki

Zimnych Ogrodników odsyłamy na koniec świata!

nic nie jest takie jakim się wydaje Spis Treści
- Miiriam
- Od: 13 maja 2007, o 00:17
Jaka długa ta lista ..
Ale może jeszcze nie wszystko stracone .. jak pryskam Asahi.
Mnie też trochę roślinek podmarzło - głównie klony ...
Ale reszta - chyba dlatego - że dużo później wychodzi - ma się lepiej. I to jest chyba jedyny plus opóźnionego ogrodu

Ale może jeszcze nie wszystko stracone .. jak pryskam Asahi.
Mnie też trochę roślinek podmarzło - głównie klony ...
Ale reszta - chyba dlatego - że dużo później wychodzi - ma się lepiej. I to jest chyba jedyny plus opóźnionego ogrodu

- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Kontakt:
Kochani - bardzo Wam dziękuję za słowa otuchy i dzielenie się swoimi spostrzeżeniami.
Jesteście wspaniali
Od razu lżej na duszy jak czytam Wasze wpisy.
Czas też robi swoje .
Codziennie podglądam moje zniszczone rosliny,niektóre mają wolę przetrwania więc jest też powód do radości
U paulowni pojawiły się nowe pąki liściowe,kirengeszoma ma nowe pędy,hortensja kosmata również ruszyła więc nie jest tak bardzo źle .

A poza tym - wiosna nabiera tempa,kończą kwitnienie tulipany a zaczynają inne rośliny jak choćby nieśmiało krzewuszka,berberysy,tawuły,żarnowiec...

Życie toczy się dalej...
Dotychczas usunęłam zdecydowanie jeden krzew róży a w jego miejsce wsadziłam krzew czarnego bzu.... na resztę jeszcze czekam,może coś się jeszcze zmieni.
W każdym razie w ogrodzie robi się coraz przyjemniej... mój busz robi właściwą ogrodową atmosferę.

Jesteście wspaniali

Od razu lżej na duszy jak czytam Wasze wpisy.

Czas też robi swoje .
Codziennie podglądam moje zniszczone rosliny,niektóre mają wolę przetrwania więc jest też powód do radości
U paulowni pojawiły się nowe pąki liściowe,kirengeszoma ma nowe pędy,hortensja kosmata również ruszyła więc nie jest tak bardzo źle .

A poza tym - wiosna nabiera tempa,kończą kwitnienie tulipany a zaczynają inne rośliny jak choćby nieśmiało krzewuszka,berberysy,tawuły,żarnowiec...

Życie toczy się dalej...
Dotychczas usunęłam zdecydowanie jeden krzew róży a w jego miejsce wsadziłam krzew czarnego bzu.... na resztę jeszcze czekam,może coś się jeszcze zmieni.
W każdym razie w ogrodzie robi się coraz przyjemniej... mój busz robi właściwą ogrodową atmosferę.

- carterka
- 500p
- Od: 29 sie 2008, o 13:01
- Kontakt:
Karo cieszę się, że roślinki ruszyły, mnie zawsze zadziwia to, jak roślinki potrafią odbić, to bardzo optymistyczne
.
A pozostałe widoczki u Ciebie jak zwykle cieszą oczy
. Pozdrawiam 

A pozostałe widoczki u Ciebie jak zwykle cieszą oczy

Pozdrawiam Agata
mój wątek - Moja zieleń
mój wątek - Moja zieleń