Działka nad Drwęcą - Christin
- Anjja
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 4 sie 2010, o 20:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Działka nad Drwęcą - Christin
Krysiu przyszłam do Ciebie i muszę powiedzieć że jest tu pięknie, po za tym robisz cudowne zdjęcia. Zwróciłam uwagę na te kieliszki (z wątku Teresa600) winko na stół i fiołeczki bezdomne

Pozdrawiam Anjja - Ania
Moje wątki
Moje wątki
- JacekP

- Od: 5 mar 2007, o 13:10
Krysiu, czy bobrek rośnie u Ciebie w gruncie
Dostałem go jako roślinę wodną i od trzech lat czeka w garnku z wodą, aż powstanie oczko
A może w moim błotnistym zakątku rósłby?
Śliczna śledziennica i głowaczek! Pierwszą roślinę już mam zaklepaną.
Piękne zdjęcia robisz Krysiu
Śliczna śledziennica i głowaczek! Pierwszą roślinę już mam zaklepaną.
Piękne zdjęcia robisz Krysiu
- martinez_82
- 500p

- Od: 1 wrz 2008, o 10:18
Dzień Dobry !! Wpadłem w odwiedziny , Widzę , że wiosna idzie u ciebie jak burza. Wrzystko pięknie Kwitnie można tylko Podziwiać. Pozdrawiam Marcin
- christinkrysia

- Od: 26 maja 2006, o 18:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
maniusika lubię inne kolory też ale na działce i w moim życiu często króluje biel.

No coś Ty ... chyba nie będzie aż tak źle.
Ostatecznie to tylko 2 lampki bo reszta tradycyjnie ma wkłady i osłonki jak przystało na uprawę hydroponiczną.
Ale powiedz sama czyż nie wyglądają ciekawie ?
Moja nowa choroba "fiołkowe szaleństwo " to także zabawa i bawię się przy nich świetnie. Sa maleńkie i urocze więc trudno sie im oprzeć.
Fiołek na zdjęciu poniżej to ulubiony kolor mojej wnusi a skoro bez odmianowy to dostał imię Natalia.

JacekP masz rację, faktycznie bobrek trójlistkowy to roślina strefy przybrzeżnej ale daje sobie radę tez w sezonowych rozlewiskach, tyle,że lubi kwaśne wody i trzeba by jej to zapewnić. U mnie staw taki bardziej naturalistyczny wiec miejsce dla niego idealne. Bardzo sie rozrósł i muszę troszkę z nim powalczyć bo mam wielka plątaninę kłaczy.
Dla mnie to także roślina o właściwościach leczniczych.
Dziwię sie, że przez 3 lata trzymasz go w pojemniku bo lubi swobodę. Kłącza które nie mają się gdzie zakorzenić wypuszczają długie i dość grube korzenie, co nie wygląda zbyt pięknie.

Kwiaty mają wyjątkowo ciekawa budowę co widać na zbliżeniu kwiatów.
- są gwiaździste, biało-różowe, pokryte soczystymi włoskami.
Sprawiają wrażenie jakby były puszyste. Po przekwitnięciu roślinę zdobią drobne owoce.
Zarówno bobrek jak i śledziennica to rośliny rosnące w naturalnych środowiskach - czyżbyś miał podobne skłonności jak ja ?
martinez_82 miło ,że wpadłeś bo teraz czas wytężonej pracy na działkach więc czasu niewiele.
Tez mam spore zaległości na zaprzyjaźnionych wątkach ale postaram sie nadrobić.
Pozdrawiam
Anjja pisze:Krysiu przyszłam do Ciebie i muszę powiedzieć że jest tu pięknie, po za tym robisz cudowne zdjęcia. Zwróciłam uwagę na te kieliszki (z wątku Teresa600) winko na stół i fiołeczki bezdomne![]()
![]()

No coś Ty ... chyba nie będzie aż tak źle.
Ostatecznie to tylko 2 lampki bo reszta tradycyjnie ma wkłady i osłonki jak przystało na uprawę hydroponiczną.
Ale powiedz sama czyż nie wyglądają ciekawie ?
Moja nowa choroba "fiołkowe szaleństwo " to także zabawa i bawię się przy nich świetnie. Sa maleńkie i urocze więc trudno sie im oprzeć.
Fiołek na zdjęciu poniżej to ulubiony kolor mojej wnusi a skoro bez odmianowy to dostał imię Natalia.

JacekP masz rację, faktycznie bobrek trójlistkowy to roślina strefy przybrzeżnej ale daje sobie radę tez w sezonowych rozlewiskach, tyle,że lubi kwaśne wody i trzeba by jej to zapewnić. U mnie staw taki bardziej naturalistyczny wiec miejsce dla niego idealne. Bardzo sie rozrósł i muszę troszkę z nim powalczyć bo mam wielka plątaninę kłaczy.
Dla mnie to także roślina o właściwościach leczniczych.
Dziwię sie, że przez 3 lata trzymasz go w pojemniku bo lubi swobodę. Kłącza które nie mają się gdzie zakorzenić wypuszczają długie i dość grube korzenie, co nie wygląda zbyt pięknie.

Kwiaty mają wyjątkowo ciekawa budowę co widać na zbliżeniu kwiatów.
- są gwiaździste, biało-różowe, pokryte soczystymi włoskami.
Sprawiają wrażenie jakby były puszyste. Po przekwitnięciu roślinę zdobią drobne owoce.
Zarówno bobrek jak i śledziennica to rośliny rosnące w naturalnych środowiskach - czyżbyś miał podobne skłonności jak ja ?
martinez_82 miło ,że wpadłeś bo teraz czas wytężonej pracy na działkach więc czasu niewiele.
Tez mam spore zaległości na zaprzyjaźnionych wątkach ale postaram sie nadrobić.
Pozdrawiam
- szyszunia
- 1000p

- Od: 4 lis 2009, o 13:38
Witaj Krysiu piękne wiosna u ciebie i tyle pięknych barw. U mnie z białych to też kwitnie gęsiówka i ubiorek wiecznie zielony. Co do tych moich dalii to nie sądzę że zasuszone bo raczej wyglądały na podgnite i do dzisiaj nic mi z nich nie wyszło. Nawet te moje co miały duże i ładne bulwy tez na razie nie kiełkują a wyglądały całkiem przyzwoicie. Chyba nie mam do nich ręki. Najwyżej zakupie gotowe sadzonki 
- maniusika

- Od: 18 mar 2009, o 20:50
Jak tak ładnie się bobrek rozrasta i lubi mokre miejsce to może mi go podeślesz mam jedną taką rabatkę co nic nie chce rosnąć , okazało się że tam jest za mokro i za kwaśno , posadziłam borówki i żurawiny i właśnie szukam jakiś kwiatów , bobrkowi by tam pasowało bo inne wypadają ..
- takasobie

- Od: 1 mar 2009, o 22:32
Bobrka widziałam pierwszy raz kwitnącego w naturze nad Biebrzą na bagnie. Nie byłam świadoma, że można je uprawiać w ogródkach ( w zasadzie to wszystko można)
Niebawem planuję rabatę "bagienną" z żurawiną, kaczeńcami, borówka bagienną, bagnem zwyczajnym i wełnianką. Królem na tej rabacie będzie bobrek, królową - rosiczka, ale nie wiem jak ją zdobyć droga kupna, bo z natury pozyskiwać nie wolno.
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
-
dawidbanan
- ---
- Od: 29 cze 2009, o 13:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ten bobrek jest cudnyy 
- Anjja

- Od: 4 sie 2010, o 20:14
Wyglądają przesłodkomartinez_82 pisze:Ale powiedz sama czyż nie wyglądają ciekawie ?
Natalka tak cudnie kwitnie, najwyraźniej jej imię przypadło do gustu
-----------
O kwiatku Bobrku to ja pierwsze słyszę - urodziwy pieron jest :P
Pozdrawiam Anjja - Ania
Moje wątki
Moje wątki
- marzena06

- Od: 4 cze 2008, o 22:01
Witaj Krysiu białe kwiaty są prześliczne tym bardziej w maju poza tym ten zapach 
- takasobie

W temacie pierwiosnka lekarskiego: Przyszykowałam dla ciebie paletkę z tegorocznymi siewkami pierwiosnka lekarskiego, ale jestem na etapie kombinowania, jak to wysłać do Ostródy 
Miłka
- christinkrysia

szyszunia szkoda,że się zmarnowały kłącza ale widać nie polubiliście się i nic na siłę.
maniusika Janeczko rabata kwaśna i mokra dla borówek czy też żurawek to za mało.
Bobrek trójlistkowy rośnie w wodzie w tzw. strefie przybrzeżnej czyli bardzo płytkiej.
Jeśli masz staw lub jakieś oczko wodne na tyle naturalne aby roślina mogła wczepić się korzeniami w brzegi.Podobnie rośnie Czermień błotna.
Anjja dziękuję.
Jest wiele roślin , które po raz pierwszy widzimy na Forum.Spacery po ogrodach naszych znajomych z Forum to nie tylko przyjemność ale i nauka.
marzena06 wiosna jest wyjątkowo szczodra każdego roku bo Dzięki niej wszystko sie odradza. Z informacji wynika,że większość białych kwiatów powinna mieć zapach bo właśnie tym przyciąga owady. Inne robią to kolorami.
Ale wiemy obie,że nie zawsze tak jest.
takasobie rabata bagienna w planach czyli działka rozwojowa.
Jednak z roślinami a raczej ich ilością trzeba uważać , wiem coś na ten temat.
Po poprzednim właścicielu przez 3 lata walczyłam z rdestem wodnym ale udało się.
Natomiast grążele i duża pałka wodna jest ciągle z nadmiaru usuwana ale kłącza ciągną sie po całym dnie ponieważ źle zabezpieczył rośliny przy sadzeniu.
Z pierwiosnkiem lekarskim to nie szalej ....
bo ja nie mam hektarów.
Zlituj sie i nie zasyp mnie sadzonkami, z 10 małych wystarczy.
Jaka dla niego jest odpowiednia pora sadzenia?
maniusika Janeczko rabata kwaśna i mokra dla borówek czy też żurawek to za mało.
Bobrek trójlistkowy rośnie w wodzie w tzw. strefie przybrzeżnej czyli bardzo płytkiej.
Jeśli masz staw lub jakieś oczko wodne na tyle naturalne aby roślina mogła wczepić się korzeniami w brzegi.Podobnie rośnie Czermień błotna.
Anjja dziękuję.
Jest wiele roślin , które po raz pierwszy widzimy na Forum.Spacery po ogrodach naszych znajomych z Forum to nie tylko przyjemność ale i nauka.
marzena06 wiosna jest wyjątkowo szczodra każdego roku bo Dzięki niej wszystko sie odradza. Z informacji wynika,że większość białych kwiatów powinna mieć zapach bo właśnie tym przyciąga owady. Inne robią to kolorami.
Ale wiemy obie,że nie zawsze tak jest.
takasobie rabata bagienna w planach czyli działka rozwojowa.
Jednak z roślinami a raczej ich ilością trzeba uważać , wiem coś na ten temat.
Po poprzednim właścicielu przez 3 lata walczyłam z rdestem wodnym ale udało się.
Natomiast grążele i duża pałka wodna jest ciągle z nadmiaru usuwana ale kłącza ciągną sie po całym dnie ponieważ źle zabezpieczył rośliny przy sadzeniu.
Z pierwiosnkiem lekarskim to nie szalej ....
Zlituj sie i nie zasyp mnie sadzonkami, z 10 małych wystarczy.
Jaka dla niego jest odpowiednia pora sadzenia?
- takasobie

To będzie 10. Jak będą sadzone z bryłą korzeniową to można sadzić kiedy chcesz.
Dzięki za rady bagienne. Ja raczej się nastawię na żurawinę i towarzyszące jej na bagnach rośliny, ale muszę znaleźć sklep, który mi większość z nich dostatczy na raz. Pałki i grążele odpadają, choć baaardzo lubię. Jeśli już, to tatarak, ale w wanience, coby się nie rozrósł
Dzięki za rady bagienne. Ja raczej się nastawię na żurawinę i towarzyszące jej na bagnach rośliny, ale muszę znaleźć sklep, który mi większość z nich dostatczy na raz. Pałki i grążele odpadają, choć baaardzo lubię. Jeśli już, to tatarak, ale w wanience, coby się nie rozrósł
Miłka
- christinkrysia

Tez staram się przy zakupie roślin szukać jednego dostawcy - ekonomiczne i praktyczne myślenie.
Mając na względzie naturalistyczny wygląd stawu grążele i pałka muszą być i jakoś sobie z tym radzimy. Tatarak sadziłam juz sama tuż przy najbardziej stromym brzegu i bez pojemnika bo z nim nie ma problemu. Jego kłącza porastają stromy brzeg i pięknie utrzymują stan bez żadnych osunięć a te wiosną przy rozmarzaniu często się zdarzają. Uwielbiam rozcierać go na dłoni dla zapachu - budzi wspomnienia z dzieciństwa bo dom rodzinny mam nad jeziorem.
Wstawiam kilka aktualnych fotek - uwielbiam przyglądać sie kwiatom w fazie pąków.
Dalia TEESBROOK AUBERY niezmiennie od wielu lat dostaje pąki kwiatowe jako pierwsza.

Pełnik europejski

Anemony

Piwonia wczesna i te czerwcowe

Incarwilla kupiona w kwietniu w Biedronce niewiele urosła ale juz kwitnie

Mając na względzie naturalistyczny wygląd stawu grążele i pałka muszą być i jakoś sobie z tym radzimy. Tatarak sadziłam juz sama tuż przy najbardziej stromym brzegu i bez pojemnika bo z nim nie ma problemu. Jego kłącza porastają stromy brzeg i pięknie utrzymują stan bez żadnych osunięć a te wiosną przy rozmarzaniu często się zdarzają. Uwielbiam rozcierać go na dłoni dla zapachu - budzi wspomnienia z dzieciństwa bo dom rodzinny mam nad jeziorem.
Wstawiam kilka aktualnych fotek - uwielbiam przyglądać sie kwiatom w fazie pąków.
Dalia TEESBROOK AUBERY niezmiennie od wielu lat dostaje pąki kwiatowe jako pierwsza.

Pełnik europejski

Anemony

Piwonia wczesna i te czerwcowe

Incarwilla kupiona w kwietniu w Biedronce niewiele urosła ale juz kwitnie

- tu.ja

- Od: 21 lip 2008, o 09:18
Aż trudno uwierzyć - inkarwilla już Ci kwitnie?! Moja jeszcze na dobre z ziemi nie wylazła - oczywiście różowa, bo biała to wcale nie wyjdzie
Dzisiaj byłam zmuszona wywalić gnijące resztki bulwy. Może uda mi się jeszcze raz ją kupić...
Bobrek mnie zauroczył swoim delikatnym i koronkowym kwiatkiem. Czy on tylko gdzieś przy wodzie może rosnąć?
Bobrek mnie zauroczył swoim delikatnym i koronkowym kwiatkiem. Czy on tylko gdzieś przy wodzie może rosnąć?