Mało znane odmiany czereśni

Drzewa owocowe
ODPOWIEDZ
S_H_A_D
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 maja 2010, o 20:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Mało znane odmiany czereśni

Post »

Witam chciałbym się zapytać szanownych forumowiczów gdzie można zdobyć (jak mi się wydaje mało popularne) odmiany czereśni: Rita, Jacinta, Anita, Horka, Carmen, Aida, Sandra, Tamara. W pobliskich sklepach ogrodniczych, gdy pytam się o którąś z tych odmian to niewiedzą o czym mówię, w internecie też ciężko coś znaleźć. Proszę o jakieś namiary.
pomolog
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 maja 2008, o 18:51
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mało znane odmiany czereśni

Post »

U nas licencję ma gospodarstwo Grzegorza Sękowskiego w Biskupicach. Jak nie znajdziesz w necie, to Ci wyślę namiary
Pozdrawiam :wink:
S_H_A_D
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To ja jednak poproszę o namiary. Znalazłem stronę internetową tego gospodarstwa http://sekowscy.com ale nie jestem pewien czy właśnie o to gospodarstwo ci chodzi, ponieważ w ofercie na tej stronie w dziale czereśni nie ma żadnej z wymienionych przeze mnie odmian.
pomolog
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak, o to gospodarstwo :) Zadzwoń, zapytaj - może pan Grzegorz już nie robi tych odmian. Nie wiem, jak z zainteresowaniem sadowników. W każdym razie te czeskie kilka lat temu miał. Ale od razu zaznaczam - pewna część z nich jest mocno przereklamowana.
Pozdrawiam serdecznie :wink:
S_H_A_D
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zaraz przedzwonię i się dopytam. Niektóre z tych co wymieniłem to odmiany Węgierskie ale sporo też faktycznie jest Czeskich. A które to te przereklamowane :-? ??
pomolog
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Widzisz - bo to jest tak... ktoś "rzuca hasło", opis (najczęściej pochodzący z kraju hodowli) - a potem są niespodzianki... nie wszystkie odmiany (szczególnie węgierskie) idealnie pasują do naszego klimatu. A sprawdzanie trwa... musi trwać... musisz więc (jeśli chcesz) po prostu zaryzykować
Awatar użytkownika
Lex
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 23:32

Post »

Nawet jeśli produkuje te odmiany to i tak nie kupisz. Tylko sprzedaż hurtowa.

Pozdrawiam serdecznie
S_H_A_D
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

pomolog pisze:Widzisz - bo to jest tak... ktoś "rzuca hasło", opis (najczęściej pochodzący z kraju hodowli) - a potem są niespodzianki... nie wszystkie odmiany (szczególnie węgierskie) idealnie pasują do naszego klimatu. A sprawdzanie trwa... musi trwać... musisz więc (jeśli chcesz) po prostu zaryzykować
Zapewne masz rację. To można porównać do tego gdy ściągnąłem drzewka ozdobne, które były wysiewane i hodowane na Węgrzech. Po pierwszej zimie padała ponad połowa z nich. Teraz gdy ściągnąłem te same gatunki i odmiany drzew które były od początku produkowane w kraju i to jak najbliżej miejsca mojego zamieszkania, sprawa wygląda znacznie lepiej. Węgry czy nawet Czechy to jednak cieplejszy klimat o dłuższym sezonie wegetacyjnym i większej temperaturze i nasłonecznieniu w okresie dojrzewania owocu, które bezpośrednio przekładają się na ich jakość. Co do przemarzania tych czereśni obaw jakiś większych nie mam, ale co do wielkości owoców i ich jakości to faktycznie może być różnie. Chciałbym po prostu sprawdzić jak będą się spisywać w naszych warunkach i czy będą atrakcyjne dla uprawy amatorskiej, a że nie zakładam kilkuhektarowego sadu, za to potrzebuje jedynie kilka drzewek, to jeśli nawet nic z nich by nie było to mała strata, a za to ciekawe doświadczenie.
Lex pisze:Nawet jeśli produkuje te odmiany to i tak nie kupisz. Tylko sprzedaż hurtowa.
Faktycznie może być problem z zakupem tylko kilku sztuk. Ale jeśli przerwali produkcję rok dwa temu tych odmian, to może pozostały im jedynie jakieś resztki lub nawet pojedyncze sztuki i zgodzą się na sprzedaż takiej marnej ilości. Na razie czekam na ich odpowiedź.
S_H_A_D
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Sprawa wygląda tak że produkują te odmiany czereśni ale bardzo szybko im się rozchodzą i obecnie wszystko jest wysprzedane do zera. Zamówienia tylko na jesień i w ilości minimum 50 sztuk jednej odmiany. Mniejsze ilości nie wchodzą w grę.
Czy wie ktoś może gdzie jeszcze indziej można zdobyć takie odmiany tylko w sprzedaży najlepiej wysyłkowej-detalicznej a nie hurtowej?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”