Storczyki Mariolki

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
zuzulec
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 23 kwie 2007, o 22:14

Post »

Mysza,
z Vandą to najlepiej na urlop .. jeszcze do tego jak Wanda jest najlepszą przyjaciółką ... :lol: - oczywiście żartuję.

Muszę powiedzieć, że to co zobaczyłam było zjawiskowe, balsam dla moich oczu. mam nadzieję, że po latach zdobywania wiedzy i doświadczenia w uprawie storczyków będę mogła pochwalić się kwitnieniem zbliżonym do tego, jakie zobaczyłam na Twoich fotkach Mariolka. Aby nie zapeszać poprzestanę tylko na tych pochwałach, ale będę tutaj systematycznie zaglądała...
Pozdrawiam słonecznie ;:3
Lucyna
Moje storczyki ...
Awatar użytkownika
Mariolka
200p
200p
Od: 7 sie 2007, o 17:48
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witam :)

Agato, ja juz jakis czas temu przegaladalam posty na temat storczykow wlasnie na tym forum, czasmi zabieralam glos..., no i zaczelo przybwac osob, ktore pokazuja swoje cuda, no to wkoncu zdecydowalam tez sie pochwalic ;D

Doniczki gliniane czyscze ocierajac (nie szorujac) gabka (ta szorstka strona) doniczke naokoło, co czwarte podlewanie, lub kiedy zauwaze ze jakas ma bialy nalot, od nawozow, badzod czegos innego. jeśli sie bedzie o nie dbac beda zawsze czyste i beda zdobily parapet. Moim zdaniem doniczki gliniane nie nadaja sie do samej kory, chyba ze drobno mielonej. Kora bardzo szybko przesycha, co nie jest dla mnie ulatwieniem. Mech w polaczeniu z kora, dluzej zatrzymuje wilgoc, dodatek perelitu znacznie rozluznia podloze. I tak dobrane podloze, zatrzymuje wilgosc mniej wiecej przez tydzien. Nawet phalanopsisy, do ktorych niektorzy polecaja grube podloze z kory, swietnie rosna i kwitna wlasnie w takiej mieszance podloza.

Co do vandowatych, to powiem ze z wyjazdem ciezko, jeszcze jak sie ma tunel. Nie wiadomo w tej polsce czy beda upaly, wichury, deszcze, albo cos innego :? Wiec lepiej miec kogos kto sie tym zajmnie, ja na szczescie mam ojca, ktory sie opiekuje wszystkimi storczykami, gdy mnie nie ma :lol:

Pozdrawiam
Obrazek
Awatar użytkownika
Deirde
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2007, o 10:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam, masz bardzo ładne storczyki, widziałam jednego, który mnie interesuje - masdevallia - mam pytanie - czy on jest trudny w uprawie? Zawsze mi się podobały i chciałam sobie kupić, a Ty masz już jednego wieć wole się spytać.
Awatar użytkownika
Mariolka
200p
200p

Post »

Masdevallia to nie zbyt trudna w uprawie roslina. Jezeli zapewni sie jej warunki chłodne, do umiarkowanych, a takze pólłcien powinna kwitnąc bez problemu. Wazna jest takze wilgotnosc powietrza. Podloze stale lekko wilgotne, nie powinno nigdy calkowicie przeschnac. Ja swoja uprawiam wylacznie w mchu torfowcu. Kwitla juz kilka razy, wiec mysle ze jej pasuje :) Teraz stoi w chlodnym pomieszczeniu ok 18*C w nocy troszke chlodniej. Jezeli istnieje taka mozliwosc korzystny jest dla rosliny ruch powietrza. Latem rosnie w tunelu razem z innymi roslinami.

Pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
Mariolka
200p
200p

Post »

Witam!

Postanowilam zrobic fotki aktulanie kwitnacych u mnie storczykow :) Tylko jeden sabotek to nie moja zasluga ;) Milego ogladania ;)

Pozdrawiam Mariola Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p
Od: 21 gru 2007, o 16:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Niezła gromadka :P
Gratuluję sukcesów ;:215 i życzę wieeeeelu kolejnych :!:
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Awatar użytkownika
basow@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 gru 2007, o 21:03

Post »

Fiu,fiu!Godna podziwu Twoja opieka nad nimi,skoro tak pięknie kwitną! ;:215 ;:138 ;:138 ;:138 Tylko pozazdrościć!Gratulacje!
Pozdrawiam,Małgorzata
Awatar użytkownika
Mariolka
200p
200p

Post »

Mam czas, wiec postanowilam przyblizyc z tej wielkiej ,,rodzinki" na poprzednim zdjeciu kilka storczykow :) Mysle ze warto zobaczyc co u mnie postanowilo zakwitnac (oprocz paphiopedilum, ktore kupilam kwitnace) :P

Pozdrawiam Serdeczenie Mariola

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
myszek
500p
500p
Od: 28 kwie 2007, o 00:37

Post »

Ilość kwiatów wydawanych przez Twoje roślinki jest po prostu oszałamiająca ;:63 .
Dendrobium Statdust jest po prostu przecudne :!: I skąd sie bierze takie super pierzaste Phalaenopsis jak ten biały :?: :wink:
A czy to fioletowe Dendrobium Nobile dzieliłaś we własnym zakresie?

Pozdrawiam,
Mysza

'Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to robi.' Albert Einstein
Awatar użytkownika
Mariolka
200p
200p

Post »

HEj ;)

No tak o nie dbam wiec musza mi ladnie, bujnie kwitnac kwitnac hihi :) Ten bialy pierzasty phalaenopsis kupilam go kiedys w szklarni w Kaliszu, no i kwitnie pieknie. A dendrobia to sa 3 rosliny blisko siebie, pieknie kwitna ;) Storczyki kazdego lubia :D tylko moze sie obrazaja za slaba opieke?

POzdrawiam
Awatar użytkownika
sonia
1000p
1000p
Od: 21 maja 2007, o 00:50

Post »

i tak cud, że te moje przekwitnięte żyją, bo ja je non stop przestawiam :evil: ale teraz z tym skończyłam i czekam, aż rozwiną się 4 pączki u jednego phalaenopsisa i jeszcze wiem, że je zbyt często podlewałam, ale najlepiej to się człowiek uczy na swoich błędach :wink:
perla
500p
500p
Od: 18 lis 2007, o 10:36

Post »

Jestem pełna podziwu, aż szczęka mi opadła... Kiedy ja sie doczekam takich kwitnień...Pozostaje jedynie cierpliwie czekać co przyniesie nowy dzień
Pozdrawiam Aga
Awatar użytkownika
sylwik
500p
500p
Od: 22 lip 2006, o 10:39

Post »

Serdecznie gratuluje tak wspaniałych storczyków. Widać że masz ręke do kwiatów, rosną i kwitną jak na drożdżach. Oczywiście za wspaniałą opiekę serdecznie Ci storczyki dziękują wspaniałym, obfitym kwitnięciem. Jeszcze raz serdeczne gratulacje. Jeśli możesz pokaż jeszcze inne storczyki nawet te które nie kwitną. Interesuje mnie to jak wygląda cała roślina (jej wysokość, szerokość) a niestety rzadko można zobaczyć roślinę w calej jej okazałości. Wszyscy pokazują zawsze kwiaty a co z resztą. Myśle ze bez kwiatów też mają swój urok.
Pozdrawiam
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
zuzulec
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 23 kwie 2007, o 22:14

Post »

Mariolka - wymiękłam - ale tak pozytywnie. Powiedz mi, czy ten biały, pierzasty Falenopsis to jest taki z rodzaju drobnokwiatowych? - jest przecudny .. ;)
Pozdrawiam słonecznie ;:3
Lucyna
Moje storczyki ...
Awatar użytkownika
Mariolka
200p
200p

Post »

Sylwio :) Prosze powybieralam kilka fotek roslin w calosci, glownie jeszcze w pakach lub rozkwitajace ;) Kilku roslina nie zrobilam zdjec w calosci jak kwitly i teraz zaluje, ale na przyszlosc będę pamietac :) Perlo :lol: ten pierzaty phalaenopsis, zgadza sie jest to mianiaurka, z rozaju drobno kwiatowych. Baaaaardzo sie ciesze ze moje roslinki Wam sie podobaja, dziekuje za kazde cieple slowa :oops: :)

Pozdrawiam

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”