Wszystko o pomidorach 6 cz. (13.03.11 - )

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
elissa
200p
200p
Od: 10 mar 2011, o 09:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Wszystko o pomidorach 6 cz. (13.03.11 - )

Post »

Ja co prawda nie o betoksonie, ale o pomidorach:) :heja

Znalazłam fajną stronkę o pomidorasach i pomyślałam,żę się nia podzielę. Krok po kroku mozna prześledzić co się dzieje nie tak z naszymi "milusińskimi". Oto link: http://www.inwarz.skierniewice.pl/klucz/index.php?d=sg

Mam nadzieję, że się nie powtórzyłam :oops:
Pozdrawiam, Ela
Awatar użytkownika
kamma
500p
500p
Od: 25 gru 2010, o 18:32

Post »

Elissa to stronka jest dobrze znana i wiele razy pokazywana na forum ale nie zaszkodzi jeszcze raz .Trzeba z tym gibrescolem popróbować -czy lepiej zostawić bez i potrząsać kwiatki .
Awatar użytkownika
weteran
500p
500p
Od: 5 sty 2010, o 21:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

znajomi ogrodnicy co to stosowali w tym roku, stwierdzili , że jest ok , ja osobiście nie stosowałem , nie zdążyłem w tym roku już mieć pomidorki :D
Paweł _____________________________________________________________________________
Kobiety z natury są Aniołami, ale kiedy skrzydła opadną przychodzi im latać na miotle....
Awatar użytkownika
iwa3003
200p
200p
Od: 2 mar 2010, o 21:24

Post »

Ja zamierzam na dniach podlać swoje pomidory ,które są pod folią ,roztworem saletrzku, jak doradzał forumowicz ,bo już ponad tydzień jak wsadziliśmy je pod foliak i stoją w miejscu i nie rosną, pewno też przez ten chłód
Pozdrawiam Iwona :)
Awatar użytkownika
weteran
500p
500p
Od: 5 sty 2010, o 21:45

Post »

Jeśli masz chłodno i ziemia ma poniżej 10 stopni , to szkoda twojej pracy , pomidory i tak nic nie przyswoją, a zanim przyjdą do siebie to , to wypłuczesz
a w Olsztynie to chyba raczej teraz jest tak dość chłodno?
Paweł _____________________________________________________________________________
Kobiety z natury są Aniołami, ale kiedy skrzydła opadną przychodzi im latać na miotle....
Lazy_Di
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 11 sty 2011, o 19:27

Post »

szukałam już i niby jest ale niejednoznacznie i wolę się upewnić. Bardzo dziękuję za pomoc :) Ośmielę się zadać jeszcze jedno pytanie czy muszę usuwać pylniki? Mój manual pozostawia wiele do życzenia a nie chcę uszkodzić kwiatów...
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

weteran pisze:zanim przyjdą do siebie to , to wypłuczesz
Po pierwsze :
- inne są warunki pod folią a inne w otwartym gruncie. Pod folią, wskutek braku opadu atmosferycznego azot nie jest tak szybko wypłukiwany w głąb gleby jak w otwartym gruncie.
Po drugie :
- w skład saletrzaku wchodzą trzy jony : NO3- azotanowy, NH4- amonowy i Ca+2- wapniowy. Z tych trzech jonów słabo absorbowany przez glebę jest tylko jon azotanowy NO3. Amonowy NH4 i wapniowy Ca+2 jest przez glebę zatrzymywany.

Pomidor, kiedy ruszy z wegetacją musi mieć papu w glebie a nie czekać ,aż hodowca się namyśli i mu je dostarczy.

Pozdrawiam
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Iwona

Śmiało podlej, bo zanim ten nawóz przemieści się w glebie w zasięg korzeni to minie z tydzień a wtedy wg prognoz będziemy mieli upały.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
iwa3003
200p
200p

Post »

Podleje tym saletrzakiem tylko zaczekam, aż przeschnie ziemia przy sadzonkach, były podlewanie ponad tydzień temu podczas wsadzania w ziemie i nadal mają mokro
;:3
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Wiesz Iwona, ja mam glebę wilgotną i gdybym czekał aż wyschnie ,to pewno minęło by lato. Nie jest istotne, że gleba wokół pomidorów jest wilgotna. Jeżeli tylko woda w nią wsiąka- możesz podlać. W gruncie, przy podlewaniu konewką przelanie nie grozi Twoim pomidorom. Tylko pamietaj, nie po liściach i pod wieczór a nie rano ani, jeszcze gorzej, w południe . No i nie więcej niż 0,5 % roztwór/ 5 dkg na 10 litrów/. A ile pod krzak podlać , to zależy jaka duża jest rozsada. Od 0,25 do 0,5 litra na krzak

:wit :wit
Awatar użytkownika
iwa3003
200p
200p

Post »

Dziękuje za rady ;:180 tak zrobię
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
dziunia_73
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 5 maja 2011, o 22:09

zapytanie o pomidory- małe sadzonki

Post »

Witam wszystkich :) Mam pytanie: posadziłam pomidory , odmiana pomidora gruntowego drobnoowocowego, moje sadzonki mają około 3-5 cm i po parę listków, wszystkie są po pikowaniu. Z uwagi na mało miejsca, sadzonki są w holu, ma on dopływ światła, ale niestety nie jest tam za ciepło. Więc, gdy jest ładna, słoneczna pogoda wystawiam je na dwór. Czy można tak robić? :?
Jestem zapaloną ogrodniczką od 2 m-cy :), więc proszę o wyrozumiałość ...
Awatar użytkownika
iwa3003
200p
200p

Post »

dziunia_73-na pewno pomidory po pikowaniu nie wystawia się od razu na działanie słońca , to im szkodzi, dopiero po kilku dniach, sama zauważysz czy im to służy czy nie :D
i mała uwaga z tego co wiem to musimy pisać posty na czarno inne kolory są przeznaczone dla administratora :uszy
:wit
dziunia_73
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 5 maja 2011, o 22:09

Post »

Iwonka,

Dzięki, tak się rozbrykałam w tych dostępnych opcjach przy postach, że aż kolorki sobie strzeliłam czcionki, a że jestem tutaj od wczoraj w nocy ...więc nie wszystko jeszcze wiem ;:14

Skoro nie wystawiać na słońce, to gdzie najlepiej je ustawić? Nie mam za wiele miejsca, parapety są pozajmowane, a hol za zimny. Szkoda by mi było, aby się zmarnowały.
Awatar użytkownika
iwa3003
200p
200p

Post »

Jeśli nic się nie dzieje z liśćmi to może mogą być już na słońcu , ja mam balkon który bardzo się nagrzewa jak świeci słońce i moja rozsada pomidorów żle to znosiła .Większość mam już w tunelu foliowym ;:3
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”