Aha, no i pełne hiacynty też są na mojej liście zakupów jesiennych
Mój ogród - moja pasja.
Re: Mój ogród - moja pasja.
Witaj Igorze! Też lubię hiacynty i za wygląd, i za zapach... Trzeba je wykopywać jednak. Muszę pozaznaczać, gdzie rosną i wykopać stare, są już cieniusieńkie. Chcę to zrobić co roku, ale później zapominam... 

- riane
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 24 lut 2008, o 12:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Łano, ty pewnie masz największe doświadczenie z piwoniami w okolicy. Moja piwonia po zimie wypuściła z ziemi liście krzewiastej a obok odrost z bylinowej podkładki. I teraz mam zgryz: wyciąć odrost czy zostawić? A może od razy wykopać całość i posadzić głębiej, skoro podkładka jest w stanie się przebić? Z góry dziękuję za radę.
Obłędne te Twoje magnolie. Szczególnie te z gruszkowatymi kwiatami. Ile mają lat?
Obłędne te Twoje magnolie. Szczególnie te z gruszkowatymi kwiatami. Ile mają lat?
Agata
-
elsi

- Od: 17 sty 2009, o 17:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ładne te cebulowe, ale magnolie to magnolie,
można się napatrzeć do syta i kręgosłup przy tym rozprostować
.
Niektóre piwonie rzeczywiście słabiutkie po zimie, czy je czymś okrywałaś?
Moja miała kopczyk, jak róża, tyle, że z wiórek zamiast ziemi i ładnie wypuściła pędy.
można się napatrzeć do syta i kręgosłup przy tym rozprostować
Niektóre piwonie rzeczywiście słabiutkie po zimie, czy je czymś okrywałaś?
Moja miała kopczyk, jak róża, tyle, że z wiórek zamiast ziemi i ładnie wypuściła pędy.
Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
Ogród Elżbiety
Witajcie dziewczyny!
Agato, ja z taką jedną co co roku odrastała od podkładki walczyłam 5 lat
W tym roku, jak zobaczyłam, ze znowu mi odrasta od podkladki i te odrosty sa duże i dorodne, a drzewiasta to 10 centymetrowy patyczek, to wkurzylam się i ją wykopalam. I co zobaczyłam? Drzewiasta wielkosci 10 cm patyczka z jednym korzonkiem! Odcięłam więc miesistą podkładkę i posadziłam oddzielnie, a ten patyczek też posadziłam i sobie tak myślę: przeżyje - dobrze, nie przeżyje - trudno, kupię sobie nową i nie będę cały czas na wiosnę myśleć, czy znowu wypuści odrosty czy nie. No i po 10 dniach przyjechałam na działkę i widzę, że patyczek wygląda całkiem dobrze i jeżeli przeżyje lato i urośnie, to pewnie będzie żył. Pożałowałam tylko, że nie przeprowadziłam ten zabieg dużo dużo wcześniej ... Aha, a piwonia ta ma 6 lat od posadzenia, więc jak by było wszystko dobrze, a rośnie w zacisznym miejscu, to mógł by to być już spory krzaczek. Więc nie zwlekaj jak ja i przeprowadź zabieg jak najszybciej. Życzę powodzenia! Napisz później, co i jak zrobiłaś.
Elu, fakt, teraz to magnolie królują ... są piękne ... szkoda, że tak szybko przekwitają ... Jak sakura w Japonii jest symbolem ulotnego piękna, tak dla mnie właśnie kwitnienie magnolii jest takie ulotne i krótkotrwałe ...
Te słabiutkie p. drzewiaste to właśnie te, co najgorzej przezimowały
nie wiem, czy urosną na tyle, żeby zakwitnąć w przyszłym roku? Raczej nie ma co liczyć na kwitnienie, raczej chodzi o przeżycie. Ale piwonie drzewiaste to rośliny wytrzymałe, więc mam nadzieję, że nie odejdą na zawsze
Ja niczym je nie okrywam, może to błąd, może trzeba było chociaż kopczyki zrobić. Wszystkie róże też mam w strasznym stanie, poobcinałam do ziemi. Niektore odbijają, z niektórymi raczej się pożegnam ...
Generalnie muszę powiedzieć, że ta zima była bardzo niekorzystna dla mojego ogrodu, sporo roślin straciłam, jak nigdy ... 
Agato, ja z taką jedną co co roku odrastała od podkładki walczyłam 5 lat
Elu, fakt, teraz to magnolie królują ... są piękne ... szkoda, że tak szybko przekwitają ... Jak sakura w Japonii jest symbolem ulotnego piękna, tak dla mnie właśnie kwitnienie magnolii jest takie ulotne i krótkotrwałe ...
Te słabiutkie p. drzewiaste to właśnie te, co najgorzej przezimowały
- AGNESS

- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Łano przykro czytać, ze tak dużo strat zima przyniosła. Może jeszcze różyczki odbiją, one czasami ruszają dużo później...ale ruszają...
Żonkile masz prześliczne, wspaniałe kępy i mnóstwo odmian....ja niestety nie mam żadnych, one u mnie nie chcą rosnąć....coś im nie pasuje, juz mnóstwo prób było i wciąż giną. Bardzo żałuję, bo to śliczne wiosenne słoneczka na rabatach ....
Żonkile masz prześliczne, wspaniałe kępy i mnóstwo odmian....ja niestety nie mam żadnych, one u mnie nie chcą rosnąć....coś im nie pasuje, juz mnóstwo prób było i wciąż giną. Bardzo żałuję, bo to śliczne wiosenne słoneczka na rabatach ....
Agato, zapomniałam napisać o magnoliach
Moje są stosunkowo młode, najstarsza ma 10 lat (m. 'Betty').
Ta z gruszkowatymi kwiatami to 'Lennei', ma chyba 5 lat, dopiero w tym roku zakwitła tak obficie, jest cała obsypana kwiatami. Ja nie kupuję duże sadzonki, więc generalnie na pierwsze kwitnienie, jak już roślina się zadomowi, czekam 3 lata. Mam takie 3 magnolie, które jeszcze nie kwitły, ale już w roku następnym spodziewam się pierwszych kwiatów
Ta z gruszkowatymi kwiatami to 'Lennei', ma chyba 5 lat, dopiero w tym roku zakwitła tak obficie, jest cała obsypana kwiatami. Ja nie kupuję duże sadzonki, więc generalnie na pierwsze kwitnienie, jak już roślina się zadomowi, czekam 3 lata. Mam takie 3 magnolie, które jeszcze nie kwitły, ale już w roku następnym spodziewam się pierwszych kwiatów
Agness, dzięki. Tak, na róże jeszcze zaczekam, myślę, że większość odbije, w każdym razie jakieś listeczki przy samej ziemi widziałam co u niekrórych. Muszę jednak je kopczykować, nie ma innej rady. Najbardziej szkoda mi klonu strzepiastokorego, sosny drobnokwioatowej glauca, sosny himalajskiej 'Densa Hill' (prezent, miała 2 m.) ...
U mnie żonkile rosną bezproblemowo. Szkoda, że u Ciebie nie chcą ... ciekawa jestem, co im nie odpowiada? Może masz mokre i mało słoneczne stanowisko?
U mnie żonkile rosną bezproblemowo. Szkoda, że u Ciebie nie chcą ... ciekawa jestem, co im nie odpowiada? Może masz mokre i mało słoneczne stanowisko?
- AGNESS

- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Lano no właśnie u mnie jest suchy piaseczek i dużo słońca, niby wszystko co żonkile kochają....nie mam pojęcia co może im nie pasować. Wiem na pewno, że dopadają je drutowce....ale to nie może być tylko to 
hmmm ... a może właśnie ten piasek nie za bardzo odpowiada? No, problem ... 
- kogra
- Przyjaciel Forum

- Od: 30 maja 2007, o 18:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Co jedna magnolia to piękniejsza.
Narcyzki to moja słabość, więc z chęcią obejrzałam i twoje.
Nie ma to jak wiosna.
Narcyzki to moja słabość, więc z chęcią obejrzałam i twoje.
Nie ma to jak wiosna.
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- Isskaa
- 500p

- Od: 21 kwie 2011, o 15:32
- Kontakt:
Witaj..
Wpadam z rewizyta
Podoba m sie Twoj ogrodeczek.,,,na pewno będę czestym gosciem
Pozdrawiam.
Wpadam z rewizyta
Podoba m sie Twoj ogrodeczek.,,,na pewno będę czestym gosciem
Pozdrawiam.
-
jola z izer
- Przyjaciel Forum - Ś.P.

- Od: 9 paź 2010, o 15:40
Te Twoje magnolie przyprawiają mnie o dreszcze ... zachwytu
Co ja, z moją jedną, ale i tak tańczę wokół niej i podziwiam jej subtelną urodę. I kolekcja żonkili też bogata, wszystko jak z bajki 
- Wanda7
- -Moderator Forum-.

- Od: 2 wrz 2010, o 13:17
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Magnolie cudne, ale są tak delikatne, że mieć ich u siebie nie będę, bo z pewnością by się prędzej czy później zmarnowały. Wole je podziwiać u innych forumowiczów i na przykład w ogrodzie w Powsinie. Pozytywnie zazdroszczę, że masz z nimi takie efekty 
Witajcie dziewczyny!
Dzięki, że do mnie zaglądacie
Grażynko, dziękuję bardzo. Narcyzy też bardzo ostatnio polubiłam, są cudowne
Isskaa, dziękuję i zapraszam częściej
jola z izer, miło mi Cię gościć, zapraszam częściej
Wando, myślę, że i w Twoim ogrodzie znajdzie się miejsce chociaż dla jednej magnolii
Dzięki, że do mnie zaglądacie
Grażynko, dziękuję bardzo. Narcyzy też bardzo ostatnio polubiłam, są cudowne
Isskaa, dziękuję i zapraszam częściej
jola z izer, miło mi Cię gościć, zapraszam częściej
Wando, myślę, że i w Twoim ogrodzie znajdzie się miejsce chociaż dla jednej magnolii