Jeżówka Echinacea cz. 1

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
Zablokowany
Awatar użytkownika
falkenburg
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 wrz 2009, o 23:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Jeżówka

Post »

Na zakończenie sezonu, zakwitła jedna z tegorocznych nowości
Echinacea 'Raspberry Truffle' - powinna byc bardziej różowa,ale pogoda i zimno spowodowało niepełne wybarwienie.

Obrazek
Małgorzata i Krzysztof
Renatamama3
50p
50p
Od: 10 sie 2009, o 13:00

Post »

Piękne jeżówki pokazujecie ja dziś na kiermaszu kupiłam 2 postawowe białą i różową po 5 zł sztuka podstawowe ale gęba mi się cieszy bo dopiero urządzam ogród od kilku dni u siebie na budowie .
izaziem
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2008, o 16:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Obrazek

Taką jeżówkę zakupiłam w Dobrzycy, jak zwykle bezimienna... ale śliczna. Kolorek konkretny a kwiatki wyjątkowo drobne. Zdjęcie zrobione parę dni temu.
Awatar użytkownika
Spacja
500p
500p
Od: 28 kwie 2009, o 15:14

Post »

Czy prawdą jest, jakoby jeżówki łatwo się starzały i marniały? Czy jest to krótkowieczna bylina? Czy faktycznie należy je często odmładzać? Jeśli tak, to jak często?
izaziem
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja nic takiego nie zauważyłam. Różowe same się wysiewają i zawsze są. Białe nie szaleją ale mam je już jakiś czas i są coraz ładniejsze ;:3
wesoly
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sie 2008, o 20:57
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Spacja
Nie jest prawdą że często wypadają. na pewno z dużej gamy odmianowej trafiają sie okazy kapryśne. Także są takie co wymagają systematycznego odmładzania co 3-4 lata. Powinnaś pytać o wymagania danej odmiany.

jarek
Awatar użytkownika
Spacja
500p
500p
Od: 28 kwie 2009, o 15:14

Post »

Bardzo się cieszę, że nie są to rośliny krótko żyjące. Mam jeżówki od 3 lat i jak na razie cieszyłam się, bo co roku nieco przyrastały. Informację o krótkim życiu jeżówek wyczytałam w jakiejś gazecie o ogrodach i wpadłam w panikę. Nie mam jeszcze odmian, na razie rosną u mnie te najzwyklejsze, i uważam, że są piękne. W tym roku wiosną dosadziłam taką z kitką na kwiatku. Totalna ekstrawagancja. Mam nadzieję, że zakwitnie. Jeśli się uda, to kupuję więcej odmian. ;:138

Dziękuję za pocieszające wieści ;:180

A tak w ogóle, to one faktycznie się tak ładnie sieją? Właśnie po raz pierwszy zauważyłam w okolicach mojej jeżówki siewki. Nie wiem jakie. Tam rosną też inne rośliny. Jak na razie najbardziej przypominają właśnie jeżówki. Ale bym chciała...
izaziem
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jak już pisałam różowe sieją się jak szalone ale te 'ekstrawagandzkie' to już gorzej.
Wysiałam parę dni temu fioletowe, żółte , białe i pomarańczowe. Zobaczymy co z tego wyjdzie.
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p
Od: 4 mar 2009, o 12:08

Post »

Z mojego krótkiego doświadczenia długość życia jeżówek zależy nie tylko od 'ektrawagancji' odmiany ale też od warunków w których
zyją. Moje wypadają szybko, po roku albo dwóch, nie rozrastają się i nie sieją, bo ponoć u mnie mają za mokro zimą.
Należą niestety do tych roślin które muszą mieć dobry zimowy drenaż, tak jak gaury i gajardry które u mnie też nie rosną.
Więc aby przedłużyć im życie, sypię teraz piasek pod nóżki i spróbuję przykryć butelką w zimie, bo to daje bardzo dobre rezultaty.
Te jeżówki co są najbardziej zbliżone do zwykłych wychodzą najlepiej w trudnych warunkach,
Iza, też posiałam kilka dni temu starą odmianę 'White Swan' zobaczę czy wyrośnie :shock:
Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Awatar użytkownika
JustynaK
200p
200p
Od: 24 lis 2010, o 19:50

Post »

W zeszłym roku kupiłam po jednej białej i różowej, tak bardzo mi się spodobały, że zebrałam jesienią nasiona. Tydzień temu wysiałam i już nie mogę się doczekać aż wykiełkują. Dwie dorosłe sadzonki bardzo dobrze zniosły zimę, już są fajne krzaczki :)
Awatar użytkownika
riane
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 lut 2008, o 12:02

Post »

A jak z wabieniem motyli i innych fruwaczków? Zwykłe jeżówki są miododajne. A te udziwnione? Ma ktoś doświadczenie?
Agata
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
JustynaK
200p
200p

Post »

Powiem Ci Riane, że motyle, pszczoły i bączki bardzo lubią jeżówki, rudbekie i gailardie...przynajmniej ja tak zaobserwowałam w zeszłym roku :)
Awatar użytkownika
riane
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 lut 2008, o 12:02

Post »

Justyna, a masz zwykłe jeżówki, czy te nowe pełne odmiany? Jestem ciekawa, czy jest jakaś różnica w atrakcyjności dla motyli.
Agata
izaziem
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Na białych na pewno siadaja ;:108
Awatar użytkownika
JustynaK
200p
200p

Post »

Riane mam tylko te standardowe różowe i białe ale motylowate lubią je chyba bez względu na odmianę :)
Zablokowany

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”