Zalewanie pompy

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
ODPOWIEDZ
marlowe
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 2 maja 2011, o 22:42
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Zalewanie pompy

Post »

Witam

Mam zagadkę, której sam nie potrafię rozwiązać, chodzi o zalewanie pompy (w załączniku schemat).

Co roku na wiosnę uruchamiam na działcę pompę i muszą ją zalać. Kosztuje mnie to dużo wysiłku, bo najpierw muszę podłączyć pompę ręczną, żeby podciągnąć wodę ze studni (rysunek), potem napełniam wszystkie wiadra, garnki, konewki i słoiki wodą, idę z tym do piwnicy i wlewam w pompę, trwa to pol godziny i nie zawsze próba się udaje.

Wpadłem więc na taki pomysł (oznaczony jasnozielonym kolorem), żeby obok pompy ręcznej zamontować zbiornik, napompować do niego wodę a potem puścić tę wodę na pompę rurą. Nie wiem tylko, czy woda rzeczywiście pójdzie na pompę czy może do gruntu i na tym polega zagadka.

Obrazek
Awatar użytkownika
adasko1fly
50p
50p
Od: 5 kwie 2011, o 20:39
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Zalewanie pompy

Post »

pomysł jest ok. tylko wyjście z tego zbiornika musi byc bezpośrednio do kolektora ssącego pompy połączone z rurą ssacą ze studni trójnikiem. Zastosuj zawór miedzy zbiornokiem a pompą. No i sprawdź szczelność zaworu zwrotnego który masz na rurze ssącej on właśnie zapobiega cofaniu sie wody do studni i wysysanou wody z pompy :uszy :uszy

Pozdrawiam!!!!
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”