W moim ogródeczku ... Halina 2011 /cz.6
- dwostr
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 25 mar 2008, o 15:38
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: W moim ogródeczku ... Halina 2011 /cz.6
Witaj Halinko ,piękne korony...jeszcze nie tak dawno zarzekałam się ,że ze względu na ich specyficzny zapach na pewno nie skuszę się na nie. Ale (oczywiście za sprawą forum) ostatnio będąc u znajomej w ogrodzie nawet ten zapach mi nie przeszkadzał,więc jesienią jednak zaproszę je do swojego ogródka.
Kuklik i niezapominajka to bardzo urokliwy duet.
Pokazałaś również fotkę przetacznika-takiego jeszcze nie widziałam ,napisz proszę, Halinko jak wysoki jest ten przetacznik ,czy to jest przetacznik kłosowy ,czy jakiś inny?Właśnie czekam na przesyłkę m.in.zamówionego "przetacznika kłosowego wysokiego" i zastanawiam się czy to ten właśnie(zdjęcie z aukcji nie było dosyć wyraźne)
Aha,pięknie dziękuje za kalendarz ,właśnie dziś zamierzałam posadzić mieczyki ale widzę ,że powinnam wstrzymać się z tym do jutra !
Kuklik i niezapominajka to bardzo urokliwy duet.
Pokazałaś również fotkę przetacznika-takiego jeszcze nie widziałam ,napisz proszę, Halinko jak wysoki jest ten przetacznik ,czy to jest przetacznik kłosowy ,czy jakiś inny?Właśnie czekam na przesyłkę m.in.zamówionego "przetacznika kłosowego wysokiego" i zastanawiam się czy to ten właśnie(zdjęcie z aukcji nie było dosyć wyraźne)
Aha,pięknie dziękuje za kalendarz ,właśnie dziś zamierzałam posadzić mieczyki ale widzę ,że powinnam wstrzymać się z tym do jutra !
Serdecznie pozdrawiam Danuta
- kogra
- Przyjaciel Forum

- Od: 30 maja 2007, o 18:02
Halinko jak u Ciebie z pogodą ?
Czy wszystko dobrze ?
U mnie już tylko 2 stopnie i pada - na razie deszcz.
Czy wszystko dobrze ?
U mnie już tylko 2 stopnie i pada - na razie deszcz.
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- HalinaK

- Od: 12 paź 2008, o 11:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kochani
dziękuje, że znajdujecie czas, żeby do mnie zaglądnąć

Pogoda u nas barowa, zimno i cały dzień pada deszcz
Jak tak dalej będzie, to na działeczkę jutro nie pojadę, a tyle tam do zrobienia
Zdjęcia panoramiczne będą w najbliższym czasie, obiecuję
Lubię roślinkom robić zdjęcia portretowe, dlatego zapominam o ogólnych widokach ogrodu
Maj ogrodowo
W maju przypadają tzw. "zimni ogrodnicy" (12-14 maja), po których w naszym klimacie nie powinny już występować przymrozki.
Po tym czasie można już wysadzić do gruntu sadzonki roślin wrażliwych na chłody.
Po przekwitnięciu można prześwietlić krzewy kwitnące wiosną.
Należy również usunąć zwiędłe kwiaty hiacyntów, narcyzy, żonkili, cebulic czy tulipanów zanim zawiążą się nasiona co osłabia cebulki.
Można jeszcze sadzić drzewa i krzewy oraz byliny, zwłaszcza jeśli były sprzedawane w pojemnikach.
Maj to najlepsza pora na sadzenie iglaków oraz azalii i rododendronów.
W drugiej połowie tego miesiąca można wysadzić sadzonki kwiatów jednorocznych wrażliwych na chłody oraz najpopularniejsze rośliny balkonowe takie jak pelargonie, petunie czy surfinie.
Można też wysiać do gruntu nasiona roślin szybko rosnących takich jak nagietki, chabry, powoje, czarnuszki czy maczki kalifornijskie.
Można w ten sposób "załatać" dziury w rabatach powstałe po przekwitnięciu wczesno wiosennych roślin cebulowych.
Wysadza się również bulwy dalii i cebulki mieczyków.
Maj to odpowiednia pora na zakładanie trawnika lub łąki kwietnej.
W drugiej połowie maja, kiedy skończą się nocne przymrozki można wysiać bezpośrednio do gruntu nasiona niektórych warzyw: fasoli, groszku, rzodkiewki, dyni cukinii lub kabaczków.
Nasiona przed wysiewem można moczyć przez kilka godzin w letniej wodzie.
Najlepiej wysiewać warzywa partiami w odstępach czasowych około 10 dni - wtedy zapewnimy sobie ciągłość plonów.
Kwiaty kwitnące w maju: tulipany, konwalie, barwinki, floksy szydlaste, bratki, niezapominajki, stokrotki, miesięcznice.
W maju kwitnie wiele krzewów ozdobnych takich jak migdałek, tamaryszek, żarnowiec, mahonia, szczodrzeniec, laurowiśnia wschodnia czy bez lilak. No i oczywiście najbardziej efektowne rododendrony i azalie. W dalszym ciągu kwitną drzewa i krzewy owocowe.
Informacje ściągnięte z @
Kalendarz ochrony roślin w maju, z "Twój ogrodnik" styczeń 2011
"Gdy zauważysz pierwsze kolonie mszyc, wykonaj zabieg szarm mydłem, środkami mszycobójczymi (Pirimor 500 WG) lub owadobójczymi (Mospilan 20 SP lub Calypso 480 SC).
Jeśli znajdziesz na różach zwijające się liście (objawy żerowania nimułki różanej) zbierz je i zniszcz.
Rozprzestrzenianiu się szkodnika zapobiegniesz zbierając i niszcząc uszkodzone liście.
W czasie kwitnienia grochodrzewu - potocznie nazywanego akacją - wykonaj zabieg przeciwko nasionnicy trześniówce (biały robak w owocach czereśni i wiśni), stosując preparat Calypso 480 SC lub Nomolt 150 SC.
Oglądaj liście drzew owocowych - jeśli między połączonymi przędzą liśćmi zauważysz gąsienice, to znaczy, że pojawiły się zwójki.
Zbierz je ręcznie lub opryskaj drzewa preparatami Karate Zeon 050 CS lub Decis 2,5 EC.
Systematycznie usuwaj chwasty."

Pogoda u nas barowa, zimno i cały dzień pada deszcz
Jak tak dalej będzie, to na działeczkę jutro nie pojadę, a tyle tam do zrobienia
Zdjęcia panoramiczne będą w najbliższym czasie, obiecuję
Lubię roślinkom robić zdjęcia portretowe, dlatego zapominam o ogólnych widokach ogrodu
Maj ogrodowo
W maju przypadają tzw. "zimni ogrodnicy" (12-14 maja), po których w naszym klimacie nie powinny już występować przymrozki.
Po tym czasie można już wysadzić do gruntu sadzonki roślin wrażliwych na chłody.
Po przekwitnięciu można prześwietlić krzewy kwitnące wiosną.
Należy również usunąć zwiędłe kwiaty hiacyntów, narcyzy, żonkili, cebulic czy tulipanów zanim zawiążą się nasiona co osłabia cebulki.
Można jeszcze sadzić drzewa i krzewy oraz byliny, zwłaszcza jeśli były sprzedawane w pojemnikach.
Maj to najlepsza pora na sadzenie iglaków oraz azalii i rododendronów.
W drugiej połowie tego miesiąca można wysadzić sadzonki kwiatów jednorocznych wrażliwych na chłody oraz najpopularniejsze rośliny balkonowe takie jak pelargonie, petunie czy surfinie.
Można też wysiać do gruntu nasiona roślin szybko rosnących takich jak nagietki, chabry, powoje, czarnuszki czy maczki kalifornijskie.
Można w ten sposób "załatać" dziury w rabatach powstałe po przekwitnięciu wczesno wiosennych roślin cebulowych.
Wysadza się również bulwy dalii i cebulki mieczyków.
Maj to odpowiednia pora na zakładanie trawnika lub łąki kwietnej.
W drugiej połowie maja, kiedy skończą się nocne przymrozki można wysiać bezpośrednio do gruntu nasiona niektórych warzyw: fasoli, groszku, rzodkiewki, dyni cukinii lub kabaczków.
Nasiona przed wysiewem można moczyć przez kilka godzin w letniej wodzie.
Najlepiej wysiewać warzywa partiami w odstępach czasowych około 10 dni - wtedy zapewnimy sobie ciągłość plonów.
Kwiaty kwitnące w maju: tulipany, konwalie, barwinki, floksy szydlaste, bratki, niezapominajki, stokrotki, miesięcznice.
W maju kwitnie wiele krzewów ozdobnych takich jak migdałek, tamaryszek, żarnowiec, mahonia, szczodrzeniec, laurowiśnia wschodnia czy bez lilak. No i oczywiście najbardziej efektowne rododendrony i azalie. W dalszym ciągu kwitną drzewa i krzewy owocowe.
Informacje ściągnięte z @
Kalendarz ochrony roślin w maju, z "Twój ogrodnik" styczeń 2011
"Gdy zauważysz pierwsze kolonie mszyc, wykonaj zabieg szarm mydłem, środkami mszycobójczymi (Pirimor 500 WG) lub owadobójczymi (Mospilan 20 SP lub Calypso 480 SC).
Jeśli znajdziesz na różach zwijające się liście (objawy żerowania nimułki różanej) zbierz je i zniszcz.
Rozprzestrzenianiu się szkodnika zapobiegniesz zbierając i niszcząc uszkodzone liście.
W czasie kwitnienia grochodrzewu - potocznie nazywanego akacją - wykonaj zabieg przeciwko nasionnicy trześniówce (biały robak w owocach czereśni i wiśni), stosując preparat Calypso 480 SC lub Nomolt 150 SC.
Oglądaj liście drzew owocowych - jeśli między połączonymi przędzą liśćmi zauważysz gąsienice, to znaczy, że pojawiły się zwójki.
Zbierz je ręcznie lub opryskaj drzewa preparatami Karate Zeon 050 CS lub Decis 2,5 EC.
Systematycznie usuwaj chwasty."
- majka300
- 1000p

- Od: 21 sty 2010, o 21:15
Halinko dziękuje za zdjęcia i cenne informacje 
"Żeby ujrzeć piękno i umieć się nim wzruszyć, Pięć zmysłów to za mało, do tego trzeba duszy..."
Mój mały świat
cz.1, cz. 2
Zapraszam
Mój mały świat
Zapraszam
- TerDob

- Od: 13 sty 2008, o 17:06
Halinko pozdrawiam i dziękuję bardzo za informacje 
- kogra
- Przyjaciel Forum

- Od: 30 maja 2007, o 18:02
Halinko wielkie dzięki
za przypomnienie tematu.
Na Ciebie zawsze można liczyć.
Na Ciebie zawsze można liczyć.
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- Reni4

- Od: 21 wrz 2009, o 15:01
Ja też dziękuję za cenne informację...
A wiosna pięknie u Ciebie kolorami wita;))
Oby ans tylko te mrozy ominęły..to już będzie po krzyku:))))
Pozdrawiam serdecznie..
A wiosna pięknie u Ciebie kolorami wita;))
Oby ans tylko te mrozy ominęły..to już będzie po krzyku:))))
Pozdrawiam serdecznie..
- Ave

- Od: 9 kwie 2008, o 12:11
Ci "zimni ogrodnicy" to chyba są teraz... brrrrr
i dziękuję za kolejną kartkę z kalendarza , Halinko
i dziękuję za kolejną kartkę z kalendarza , Halinko
Od dawna śledzę Twój wątek Halinko, więc teraz tylko się wpisuję, zachwycona Twoim ogrodem 
- bodzia3012

- Od: 10 wrz 2009, o 08:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Halinko jak zawsze przypominasz nam jakie prace należy wykonać w danym miesiącu,ja już tradycyjnie jak coś chcę podejrzeć to wiem,że u Ciebie można to znaleźć
Chyba już były teraz te zimne ogrodniki,u mnie pomarzły wiśnie i trochę innych kwiatów,serduszki,trójsklepka,nawet lubczyk zmarzł
nie wiem czy inne drzewka owocowe nie zmarzły.Tak na oko nie było widać,teraz pada .Dobrze bo deszcz potrzebny
pozdrawiam

Chyba już były teraz te zimne ogrodniki,u mnie pomarzły wiśnie i trochę innych kwiatów,serduszki,trójsklepka,nawet lubczyk zmarzł
pozdrawiam
- HalinaK

- Od: 12 paź 2008, o 11:27
Dziewczyny
witam serdecznie w moim ogrodzie
Szczególnie serdecznie witam Asie - Janneke
bo pierwszy raz oficjalnie 

U nas przymrozku nie był, nawet dzisiaj nie padał deszcz, ale było zimno i na działeczkę nie pojechałam.
Jak jutro będzie dość ładnie, to pojadę na działkę i wreszcie wysieję nasionka jednorocznych
i zrobię fotki
Na balkonie czeka mnóstwo donic z roślinkami - cebulkami, kłączami, które zimę spędziły w piwnicy, ale te do ogrodu pójdą dopiero po "Zimnej Zośce"
Życzę miłego i ciepłego jutrzejszego dnia i spokojnej nocki
Szczególnie serdecznie witam Asie - Janneke

U nas przymrozku nie był, nawet dzisiaj nie padał deszcz, ale było zimno i na działeczkę nie pojechałam.
Jak jutro będzie dość ładnie, to pojadę na działkę i wreszcie wysieję nasionka jednorocznych
Na balkonie czeka mnóstwo donic z roślinkami - cebulkami, kłączami, które zimę spędziły w piwnicy, ale te do ogrodu pójdą dopiero po "Zimnej Zośce"
Życzę miłego i ciepłego jutrzejszego dnia i spokojnej nocki
-
Monia68

- Od: 25 wrz 2007, o 18:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Halinko Kochana, dziękuję za pamięć i życzenia
Majówkę spędziliśmy na Podkarpaciu i bardzo nam się podobało
Wiosnę masz cudną!!
Majówkę spędziliśmy na Podkarpaciu i bardzo nam się podobało
Halinko, dziękuję za piękne powitanie, czy kwiatki na zdjęciu to pigwowiec?
- Marta_S
- 500p

- Od: 3 wrz 2010, o 12:11
Witaj Halinko
dziękuję za podpowiedzi dotyczące maja
już nie mogę doczekać się nowych zdjęć z Twojej działki i jestem ciekawa tych donic na balkonie
pewnie jest ich tak dużo, że balkon ledwie znosi ich ciężar 
Zapraszam
Ogród Marty_S
Ogród Marty_S
- ewamon

- Od: 20 lis 2009, o 00:16
Halinko,nie przejmuj się, ja jeszcze jednorocznych też nie wysiałam do gruntu.
Myślę że dobrze zrobiłam,bo przymrozki u nas były i trochę roślin pomarzło.
Najbardziej to szkoda mi wisteri ,która zmarzła i ciekawie czy odbije
Dziękuję za kalendarz i ciekawe opisy dotyczące ogrodu w maju
Myślę że dobrze zrobiłam,bo przymrozki u nas były i trochę roślin pomarzło.
Najbardziej to szkoda mi wisteri ,która zmarzła i ciekawie czy odbije
Dziękuję za kalendarz i ciekawe opisy dotyczące ogrodu w maju