Witam! Nastała piękna wiosna a w moim ogrodzie tragedia. Mam grupo ponad 100 drzewek i większość nosi jakieś ślady chorób. Opryskiwałem drzewka środkiem na przędziorka jakieś 2 i 3 tygodnie temu. póki co nie widzę poprawy. Proszę zobaczcie na jak to wygląda na zdjęciach.
Mam dokładnie to samo.Może te zmiany są spowodowane przemarznięciem,ale bardziej stawiałabym na chorobę grzybową.Kup Aliette 80 WP.A i jescze jedno pytanie.Czy mimo brązowienia rośliny wypuszczają nowe igły? Czy nawozisz rośliny nawozem od brązowienia igieł?
Nie, nie nawożę, zawsze jakoś "kasa" na coś innego potrzebna. Czasem się zwykłą saletrą posypie po całej działce. póki co nie zauważyłem nowych igieł, być może za kilka dni zaczną się pojawiać. Te brązowe igły są jakby suche, obsypują się. Dodam tylko, że wszystkie drzewka mam z własnej hodowli oraz że rosną one w podmokłym terenie. Po roztopach niektóre stały dosłownie w wodzie. Staram się jakoś je osuszać ale mimo wszystko co roku je zatapia.
To spróbuj nawozić nawozem przeciw brązowieniu igieł dobry jest florovit,spróbuj zastosować lek aliette 80 wp,ewentualnie kup lek od przędziorka no to może być także ten szkodnik.Ale drzewka nie wyglądają tak źle więc jak szybko zadziałasz to powinieneś je uratować.I daj znać czy pojawiają się nowe igły.
Witaj! Wczoraj oglądałem drzewka i zauważyłem, że większość już puściła młodziutkie listki czy tam igiełki. Za kilka dni kupię ten nawóz grzybobójczy i zobaczymy co dalej.