Na irysy zachorowałam wprawdzie dopiero ze dwa lata temu, ale mam nadzieję, że sporo nowo kupionych zakwitnie (a było ich, no... nie przyznam się ile, ale dużo
piwoy - mój ogródek
- zanna
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 24 maja 2008, o 22:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: piwoy - mój ogródek
Witaj Piotrze, pierwszy raz zawitałam do Twojego ogrodu, ale już wiem, że będę tu częstym gościem.
Coś za bardzo mi przypomina moje włości. Jak sroka na błyszczące świecidełka, ja rzucam się na wszelką ciekawą zieleninę. Sroczyzm do kwadratu: i cienioluby i słońcoluby.
Na irysy zachorowałam wprawdzie dopiero ze dwa lata temu, ale mam nadzieję, że sporo nowo kupionych zakwitnie (a było ich, no... nie przyznam się ile, ale dużo
). Ja raczej celuję w SDB i medium, bo denerwuje mnie wykładanie się pędów irysów wysokich, ale wszystkie są równie piękne!
- abeille
- 1000p

- Od: 4 mar 2009, o 12:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Piotrze, prześliczny ten pierwszy iris.
i jak zwykle co pierwsze to najbardziej cieszy, ale te różkolorowe tulipany też przepiekne
i ładnie dobrane z innymi roślinami. Widzę że u Ciebie już kwitnie Hesperis matronalis czy to raczej Lunaria annua? U mnie u tej drugiej już
po kwiatach ale pierwszy kwiat tej pierwszej dopiero się budzi.
Serdeczności i miłej ogrodniczej soboty
i ładnie dobrane z innymi roślinami. Widzę że u Ciebie już kwitnie Hesperis matronalis czy to raczej Lunaria annua? U mnie u tej drugiej już
po kwiatach ale pierwszy kwiat tej pierwszej dopiero się budzi.
Serdeczności i miłej ogrodniczej soboty
Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
- JAKUCH

- Od: 19 paź 2008, o 21:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ostatnia fotka tulipanów w pięknym kolorze no i śniedek ładnie Ci się rozrósł Piotrze . Sorki za pomyłkę zamiast botaniczny napisałam bylinowy . No cóż przejęzyczenie . Przepiękny irysek
abeille - oczywiście miesięcznica. Wieczernik u nas ledwo wychynął pędem z rozety. aiesięcznice sieją mi się i roczne i bylinowe obficie.
Jutro kolejne iryski z miniatur - juz sie rozwinęły - dzis nie zdążyłem bo pogoda wredna była
Jutro kolejne iryski z miniatur - juz sie rozwinęły - dzis nie zdążyłem bo pogoda wredna była
pozdrawiam Piotr
piwoy - mój ogródek
piwoy - mój ogródek
- e-genia

- Od: 5 wrz 2008, o 19:01
Z niecierpliwością czekam na następne iryski 
- zanna

Gieniu, przytupujemy razem

no to kolejne dwie miniaturki, niestey poginęły tabliczki z nazwami miniatur a ja za tym nie śledzę, pilnuję tylko TB z nazwami:(

ten drugi w rzeczywistości jest chyba ciut bardziej fioletowy

następne czekają w kolejce

i dwa inne widoczki
lunaria ładnie w tym roku - a w zeszłym prawie nie było ( one rosną zawsze tylko tam gdzie same chcą - ja ich nie przesadzam, nie sieję, nie wyrywam...)

i końcówka tulipków:

A przy okazji pytanie do forumków: zafascynowały mnie nowe odmiany jeżówek - takie z czuprynkami pełne w ostrych kolorach... co sądzicie? Mam od lat zwykłą różową, którą lubię za sztywność, ale te nowe wydaja się kapitalne - prawda czy fałsz?

ten drugi w rzeczywistości jest chyba ciut bardziej fioletowy

następne czekają w kolejce

i dwa inne widoczki
lunaria ładnie w tym roku - a w zeszłym prawie nie było ( one rosną zawsze tylko tam gdzie same chcą - ja ich nie przesadzam, nie sieję, nie wyrywam...)

i końcówka tulipków:

A przy okazji pytanie do forumków: zafascynowały mnie nowe odmiany jeżówek - takie z czuprynkami pełne w ostrych kolorach... co sądzicie? Mam od lat zwykłą różową, którą lubię za sztywność, ale te nowe wydaja się kapitalne - prawda czy fałsz?
pozdrawiam Piotr
piwoy - mój ogródek
piwoy - mój ogródek
- zanna

Co do nowych odmianowych jeżówek - powiem wprost - wyleczyłam się po jednym sezonie nie rośnięcia, nie kwitnięcia, wegetowania z jednym kwiatkiem itp... gdy tymczasem zwykłe fioletowe i białe kwitły, rosły i siały się na potęgę... :xpiwoy pisze: A przy okazji pytanie do forumków: zafascynowały mnie nowe odmiany jeżówek - takie z czuprynkami pełne w ostrych kolorach... co sądzicie? Mam od lat zwykłą różową, którą lubię za sztywność, ale te nowe wydaja się kapitalne - prawda czy fałsz?
Ten fioletowy pumilek to prawdopodobnie jest Little Shadow.
A niebieskawy - być może Sapphire Jewel...
- e-genia

- Od: 5 wrz 2008, o 19:01
Piotr mnie w tym roku wymarzła ta biała jeżówka o tych pełnych kwiatkach , ale chyba to wina kreta bo zrobił sobie kopiec pod nią a różowa jest piękna i kwitnie co rok, mam je od 2009 r ,

Genia

Genia
zanna: sapphire jewel na pewno! dzięki!
a little shadow raczej nie... być może Gemstar
geniu - śliczna ta jeżówka! A Ania tak krytycznie na nią... Chyba sie jednak skuszę na jakąś
a little shadow raczej nie... być może Gemstar
geniu - śliczna ta jeżówka! A Ania tak krytycznie na nią... Chyba sie jednak skuszę na jakąś
pozdrawiam Piotr
piwoy - mój ogródek
piwoy - mój ogródek
- zanna

Ja mam ciężką gliniastą glebę i dużo cienia i być może dlatego jeżówki mnie nie lubią. U mojej mamy na ubogim przepuszczalnym jak diabli piaszczystym torfie jeżówki bujają aż miło. 
-
iga23

- Od: 1 paź 2008, o 20:26
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Piotrze z jeżówkami na dwoje babka wróżyła, co druga zimuje....Mam je bezpośrednie od producenta, i jak jadę i widzę puste doniczki to wiesz co myślę.
Kupiłam kilka odmian i teraz polowy nie ma. Są nieciekawe jako kępa kwiatów, pojedyncze , dobrze sfotografowane są ok. Nie są warte zachodu i kasy. Ale to moje prywatne zdanie.
Kupiłam kilka odmian i teraz polowy nie ma. Są nieciekawe jako kępa kwiatów, pojedyncze , dobrze sfotografowane są ok. Nie są warte zachodu i kasy. Ale to moje prywatne zdanie.
- ZbigniewG

- Od: 3 cze 2010, o 18:42
Iga nie do końca tak - widziałem duże kępy jeżówek o dużych kwiatach w ostrych kolorach było super ,
te bardziej udziwnione faktycznie do pojedynczego podglądania
te bardziej udziwnione faktycznie do pojedynczego podglądania
Dzięki za opinie o jeżówkach - widać, że zdania podzielone.
Pewnie sam spróbuję ze 3-4 odmiany i zobaczę co warte (kosztują - trzeba przyznać - raczej sporo)
a póki co z niepokojem patrzę na termometr... 5stC... co będzie w nocy - starch pomyśleć patrząc na fotki ze Śląska...
Pewnie sam spróbuję ze 3-4 odmiany i zobaczę co warte (kosztują - trzeba przyznać - raczej sporo)
a póki co z niepokojem patrzę na termometr... 5stC... co będzie w nocy - starch pomyśleć patrząc na fotki ze Śląska...
pozdrawiam Piotr
piwoy - mój ogródek
piwoy - mój ogródek
Zanim dam wyraz zachwytom nad Twoim ogrodem
, to najpierw jeszcze głos w sprawie jeżówek...Tak na dobrą sprawę to jeszcze nie wiadomo, jak one się sprawdzą w ogrodach, pojawiają się głosy o krótkowieczności tych nowych odmian...U mnie wszystkie nowości przetrwały zimę, ale w porównaniu do tych nieodmianowych, zwykłych ich przyrost masy
więcej niż marny...Ale widziałam takie pólko, na którym sprawowały się nieźle, choć tych najnowszych, pełnych tam nie było...
Piotrze, kolekcja irysów imponująca, dawno już o tym wiedziałam
, a i do tego jakieś takie wyrywne, u mnie jeszcze niskie nie kwapią się do kwitnienia...
Piękna kępa tych śniedków, takich chyba jeszcze nie widziałam, świat cebulowych ma widać przede mną jeszcze wiele tajemnic...
No z niecierpliwością czekamy na kwitnienie irysów z grupy TB, prawda? U mnie też spodziewam się kwitnienia nowości, o ile mój pies na to pozwoli...
Piotrze, kolekcja irysów imponująca, dawno już o tym wiedziałam
Piękna kępa tych śniedków, takich chyba jeszcze nie widziałam, świat cebulowych ma widać przede mną jeszcze wiele tajemnic...
No z niecierpliwością czekamy na kwitnienie irysów z grupy TB, prawda? U mnie też spodziewam się kwitnienia nowości, o ile mój pies na to pozwoli...