Małe - wielkie szczęście...

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
klarysa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 mar 2011, o 17:29
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Małe - wielkie szczęście...

Post »

Na dobranoc pokażę jeszcze kilka kwiatków-zwiastunów wiosny, które niedługo kończą sezon kwitnienia.
Pierwiosnki:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
FRAGOLA
1000p
1000p
Od: 4 cze 2010, o 09:34

Post »

Na dobranoc nie oglądnełam ale na dzień dobry to całkiem miły widoczek :D
Ten pierwiosnek na trzeciej fotce jest ciekawy i jeszcze ma takie listki inszejsze takie niepierwiosnkowe :roll:
FRAGO-linki
w 'powężowym'
Pozdrawiam-Grazia
Awatar użytkownika
klarysa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

FRAGOLU Na dzień dobry ;:40 Ten trzeci pierwiosnek to omszony. Bardzo go lubię. Kiedyś kupiłam od babci na ryneczku. Obiecała mi jeszcze bordowy, ale jakoś nie możemy się zgadać. Oglądałam forumowy dział Prymule, tam mają takie cudności, że ;:180 i podobno z nasionek. Nie spotkałam nasion omszonego i z cierpliwością u mnie słabo.

Dla wszystkich gości na dzień dobry ;:3 i nie tylko :wit

Kolejny symbol wiosny. Przeurocze maleństwo. Co to z a wierzba, może ktoś pomoże ?

Obrazek
Awatar użytkownika
[Iza]
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 paź 2009, o 17:47

Post »

Masz śliczny ogród. Złotokap wspaniały! Bardzo klimatyczny kącik do biesiadowania. No i oczko fajne, bardzo ładnie otoczone roślinkami. Gdyby wam się jeszcze udało zamaskować ten plastikowy brzeg oczka, może jakimiś kamieniami? Nie wiem... Wiem, ze to niełatwe, ale byłoby to kropką nad i, bo jest przepięknie. Zwierzaki sympatyczne :D
mm-complex
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sie 2010, o 18:09

Post »

Ale piekne te oznaki wiosny ;:138 Śliczne ten pierwiosnek lekarski :lol: A wierzba mi wygląda na iwe .....ale ja sie nie znam :oops: Jagódka na pewno bedzie znała ;:108
Dzięki za kawkę :!: Co tak straszą mrozem :shock:
marzenia się spełniają! Dana
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2011, o 22:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Justyno , czy możesz zrobić fotkę tej wierzby w całej okazałości ? Czy ona jest zwisająca , szczepiona na pniu ? Tzw.pendula , jeżeli ona ma liście owalne , jasnozielone i kwitnie od III do IV , przed rozwojem liści .
Awatar użytkownika
klarysa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jagódko Mizerna ta cała jej okazałość. Gdzieś po głowie tłukła mi się nazwa szwajcarska ( nie wiem czy pod taką właśnie nie była kupowana). Ale zrobiło mi się wstyd, że się wysługuję i poszukałam. Według mnie to wierzba alpejska (Salix alpina Scop.). Ma pokrój płożący na szerokość ok 60 cm, "oplata " kamień.

Obrazek

Danuś straszą przepotwornie. Zajrzałam do Hanutkowa i Paweł pokazał prognozy - strach. Owocowe dostaną w kość, a tak pięknie kwitną czereśnie, śliwa, jabłonie i grusze. Na razie ocieplenie i słoneczko przygrzewa. A M robi osłony do kompostownika, posadzę na nich hortensję pnącą i może coś jeszcze...

Izo dziękuję za odwiedziny, miłe słowa i szczere uwagi ;:108 . Nas to plastykowe obrzeże też denerwuje, ale nie umiem tego technicznie rozwiązać. Niby kamienie, ale od wewnątrz się nie da ;:223 Poszukam jak inni to rozwiązali. Zapraszam częściej.
Awatar użytkownika
agatka123
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2011, o 21:12

Post »

Justyna fajna ta wierzba , skoro płożąca to świetna na skalniaki . Muszę sie za czymś takim rozejrzeć ;:108
Awatar użytkownika
klarysa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Agatko :wit Wierzba bezobsługowa. Przyznam, że nawet jej nie obcinałam po kwitnieniu :oops: Powinnam?
mm-complex
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Cześć ja miałam wierzbe szwajcarska Salix helvetica..... ale wygladała inaczej :roll: A alpejska nawet nie słyszałam ,mówisz płożca :shock: ciekawy okaz Ja tez moich po kwitnieniu nie obcinam :? a mam kilka
iwa,integra pendula,Hakuro Nishiki,purpurowa,babilońska,sachalińska-pastorsłowa,mandzurska oliwkowa i brazowa,placząca,ERDINGERA -palmowa..... i myslę że wszystkie jakie mam a z plozących znalazlam to Salix repens argentea i musze się w nia zaopatrzyć 8-) i w helvetice ,bo mi przemarzła :( i purpurową "nana"
Dzisiaj sie narobiłam i nie cykałam fotek........ ale mam wreszcie zabkowane pierwiosnki :heja :heja
;:196
Awatar użytkownika
klarysa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Danuś nareszcie się znalazłaś :heja Podejrzewałam "zaginęłas w akcji".
A ja miałam luzy, bo przyszedł "Niechcemisię" :;230 Nadzorowałam prace M. trochę pościemniałam, ;:137 i wieczór :?
Wierzbę - zagadkę jutro cyknę w "całej mikrej okazałości", może się coś wyjaśni. Gdzieś czytałam, że wierzby tnie się po kwitnieniu, żeby w przyszłym roku kwitły na nowych przyrostach. Coś pomieszałam?
Mam jeszcze wierzbę taką zwykłą i mandżurską nad kałużą ( obie mocno ciacham, ale one z natury nie kwitną. robię to by utrzymać właściwy ich pokrój i wielkość)
Ząbkowane wysiałam i teraz czekam. Czekanie to nie jest moja mocna strona ;:223
mm-complex
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja nienawidzę czekać :evil: wiec Ty tez nie czekaj ,bo dla Ciebie ząbkowane tez wyrwałm 8-) Moge Ci posłać wierzbe sachalińska tą pastorałową ,bo mam ładną ukorzeniona sadzonke W środę posle.... przed weekendem dojdzie myslę :roll:
Ja troszkę towarzysko spędzam wolne stąd mnie nie ma ;:108
Awatar użytkownika
klarysa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja u ciebie a ty u mnie. Pisałam o tych moich żebraczych łapkach :;230 :tan
Wujek google pokazał, że wierzba sachalińska ma takie fajne gałązki, czy rośnie wielka czy raczej mikrus, bo u mnie z przestrzenią raczej kiepsko...Ale można ciąć prawda? :wink: Popatrzę mojej pod gałązki :;230 , może ma korzonki gdzieś, to zrobimy machniom, a jak nie to będziemy ukorzeniać ;:108

Pokażę jeszcze szachownice, które pojawiły się niespodziewanie całkiem po rocznej nieobecności :tan

Obrazek
mm-complex
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja sachalińską hoduję, aż ma te pastorały i wtedy scinam .....a te idą do wazonu, ale ogółem 1,5m krzak :uszy Ja kocham wierzby ;:167
mm-complex
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kawa stygnie ;:40 Zimno,mokro i paskudnie a jak u Ciebie?Wpadnij w grupie cieplej ;:224
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”