A ja jednak poczekam, aż będą czerwoneweteran pisze:Kasencja na sałatkę z zielonych pomidorów się nadają już
Zdjęcia siewek i rozsad - sezon 2011
-
Kasencja
Re: Zdjęcia siewek i rozsad - sezon 2011
- NITKA
- 1000p

- Od: 29 sie 2010, o 11:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Hej Aniu
Ja jeszcze poza domem jestem, ale wedle relacji na razie wszystko żyje.
Kurczak, wracam dopiero w piątek i nie mogę doczekać się różnicy jaką zobaczę - mam nadzieję, że urosły.
Ja jeszcze poza domem jestem, ale wedle relacji na razie wszystko żyje.
Kurczak, wracam dopiero w piątek i nie mogę doczekać się różnicy jaką zobaczę - mam nadzieję, że urosły.
pozdrawiam, Anita
- nemezja
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 18 kwie 2007, o 10:59
a ja tym razem zwracam się do Was z małym problemem
.
Wysiałam jakiś czas temu ogórki szklarniowe i cukinię. Przy przenoszeniu pomyliłam doniczki
. Jesteście w stanie na tym etapie odróżnić je od siebie? Wiem niby co to za problem. Mogę czekać i zobaczę. Ale chciałabym już wsadzić ogórki do tunelu:
1)
2)
3)
4)
5)
Głównym wskaźnikiem powinna być chyba wielość liści.
I chyba ogórki szklarniowe na takim etapie wzrostu nie mają paków kwiatowych? A cukinie mogą mieć???
Wysiałam jakiś czas temu ogórki szklarniowe i cukinię. Przy przenoszeniu pomyliłam doniczki
1)

2)

3)

4)

5)

Głównym wskaźnikiem powinna być chyba wielość liści.
I chyba ogórki szklarniowe na takim etapie wzrostu nie mają paków kwiatowych? A cukinie mogą mieć???
- nemezja

- Od: 18 kwie 2007, o 10:59
Dzięki. To się nazywa fachowe oko.
Ale przez przypadek odkryłam inny sposób na sprawdzenie tego. Urzędując dziś w folii przesuwałam doniczki i jako, że te sadzonki mają rozrośniętą bryłę korzeniową i nie miały zbyt mokro przy podnoszeniu do góry za część zieloną wyciągnęłam niechcący całą roślinkę z doniczki razem z bryłą do góry i poczułam zapach ogórka. Ich korzenie tak pachną. I tak je zlokalizowałam. Rezultat pokrywa się z Witią. Przez to, że miały sucho nic im nie uszkodziłam w korzeniach.
P.S. Korzenie cukinii niczym nie pachną:).
Ale przez przypadek odkryłam inny sposób na sprawdzenie tego. Urzędując dziś w folii przesuwałam doniczki i jako, że te sadzonki mają rozrośniętą bryłę korzeniową i nie miały zbyt mokro przy podnoszeniu do góry za część zieloną wyciągnęłam niechcący całą roślinkę z doniczki razem z bryłą do góry i poczułam zapach ogórka. Ich korzenie tak pachną. I tak je zlokalizowałam. Rezultat pokrywa się z Witią. Przez to, że miały sucho nic im nie uszkodziłam w korzeniach.
P.S. Korzenie cukinii niczym nie pachną:).
-
11krzych
Czerwone są thebeściaki, ale przekonałem się też do zielonych.Kasencja pisze:A ja jednak poczekam, aż będą czerwoneweteran pisze:Kasencja na sałatkę z zielonych pomidorów się nadają już
Wymieszaj w misce 4 części pomidorów zielonych(w sensie że niedojrzałe) pokrojonych w plastry z jedną częścią cebuli pokrojonej też w plastry. Posól do smaku. Wody nie dodawaj.
Jak puści soki, to powstałą mieszninę upchnij "na chama" w zakręcanych słoikach.
Nie pasteryzuj (jeżeli chcesz przechować ponad dwa miechy to 15 min pasteryzacji).
Można niby dodać kopru, listek laurowy,bazylia, papryka - różne wariacje których ja nie zastosowałem i dobrze, bo to zabija smak pomidora.
Polecam. Miodzio. Przekonasz się do zielonych.
-
Kasencja
Tak obrazowo przedstawiony opis11krzych pisze:Czerwone są thebeściaki, ale przekonałem się też do zielonych.Kasencja pisze:A ja jednak poczekam, aż będą czerwoneweteran pisze:Kasencja na sałatkę z zielonych pomidorów się nadają już
Wymieszaj w misce 4 części pomidorów zielonych(w sensie że niedojrzałe) pokrojonych w plastry z jedną częścią cebuli pokrojonej też w plastry. Posól do smaku. Wody nie dodawaj.
Jak puści soki, to powstałą mieszninę upchnij "na chama" w zakręcanych słoikach.
Nie pasteryzuj (jeżeli chcesz przechować ponad dwa miechy to 15 min pasteryzacji).
Można niby dodać kopru, listek laurowy,bazylia, papryka - różne wariacje których ja nie zastosowałem i dobrze, bo to zabija smak pomidora.
Polecam. Miodzio. Przekonasz się do zielonych.
Poczekam, aż będzie ich więcej to się skuszę....
Przepis zanotowany
- Rybka

- Od: 30 lip 2008, o 14:22
Groszek chyba nie boi sie przymrozkow, u mnie przez 2 ostatnie noce bylo -3,5 i groszek trzyma sie dzielnie bez zadnego okrycia.
"Bo trzeba się śmiać, wariatkę grać, szczęśliwą być i z życia drwić"
pozdrawiam Beata
pozdrawiam Beata
-
x-suzana
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 15 gru 2009, o 11:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Właśnie, mówią że groszek wytrzyma ale to takie miękkie liście że człowiek obawia się.
- Berry
- 100p

- Od: 22 lip 2010, o 14:39
Suzano ślicznotki masz pod tą włókniną, pięknie wyglądają, zazdroszczę
A mi coś zrzera szczaw (stary) pewnie ślimaki lub mrówki bo tego u mnie pełno i malina brzydko wygląda... muszę poszperać co jej brakuje, żólte smugi ma na młodych lisciach
A mi coś zrzera szczaw (stary) pewnie ślimaki lub mrówki bo tego u mnie pełno i malina brzydko wygląda... muszę poszperać co jej brakuje, żólte smugi ma na młodych lisciach
Żółte smugi na malinie to często niedobór -żelaza
- SandraABC
- 1000p

- Od: 28 kwie 2011, o 23:38
Czy moglibyście mnie oświecić ? W temacie raczkuję zupełnie ,a zapomniałam wysiać poza papryką -ziół : lubczyk,mięta,oregano,bazylia,tymianek,rozmaryn.
Czy mogę je wysiać od razu do gruntu czy lepiej jednak w domu do doniczek najpierw ? i podstawowe pytanie : czy już nie jest za późno?
W tym roku ewidentnie przesadziłam z ilością nasion i o połowie zapomniałam
Czy mogę je wysiać od razu do gruntu czy lepiej jednak w domu do doniczek najpierw ? i podstawowe pytanie : czy już nie jest za późno?
-
lidek
- 10p - Początkujący

- Od: 6 maja 2010, o 13:37
A czy próbował ktoś siać do takich wytłoczek ogórki??Ja dla eksperymentu do wytłaczanki po jajkach posiałem słonecznik.
Czy są zbyt małe??
-
Pelasia

- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Zioła do gruntu sieję sie własnie w maju.Ja swoje ziólka seję do inspektu,(zamierzam jutro je posiać)przykrywam je oknem i sobie tak rosną.Latem mam piękny zielnik.SandraABC pisze:Czy moglibyście mnie oświecić ? W temacie raczkuję zupełnie ,a zapomniałam wysiać poza papryką -ziół : lubczyk,mięta,oregano,bazylia,tymianek,rozmaryn.
A jeżeli chodzi o lubczyk,to powinno go sie wysiac np.w sierpniu.Na przyszły rok będą młode sadzonki.
Asia