Tunel foliowy (konstrukcja,budowa,mocowania,problemy)
Re: Budowa tunelu
Witam.
A kiedy mogę sadzić pomidory do tunelu foliowego?
A kiedy mogę sadzić pomidory do tunelu foliowego?
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 wrz 2007, o 17:20
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
No dzisiaj, nawet, na upartego, ale najlepiej to od najbliższego wtorku, zapowiadają ciepło, więc moje już rosną w tunelu. Tylko pamiętaj, by codziennie rano otwierać lufciki, by im nie było za gorąco, a na noc zamykaj, by im było ciepło. i tak co najmniej do 15 maja.
Dzięki ,tak myślałem, dziś to może sobie odpuszczę, ale w tygodniu chyba posadzę.tadeusz48 pisze:No dzisiaj, nawet, na upartego, ale najlepiej to od najbliższego wtorku, zapowiadają ciepło, więc moje już rosną w tunelu. Tylko pamiętaj, by codziennie rano otwierać lufciki, by im nie było za gorąco, a na noc zamykaj, by im było ciepło. i tak co najmniej do 15 maja.
- delfi
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 7 mar 2011, o 13:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Super tunel, mój dopiero w trakcie budowy, zostało nałożyć folie.
Bardzo fajnie wyszedł. I okno jak należy. Brakuje tylko ukośnych stężeń i może się złożyć
. Ot, taka dygresja budowlańca w teorii.

Pozdrawiam serdecznie,
-
- Od: 21 mar 2010, o 23:24
Kajo , nie straszkajo pisze:Bardzo fajnie wyszedł. I okno jak należy. Brakuje tylko ukośnych stężeń i może się złożyć. Ot, taka dygresja budowlańca w teorii.

Rama w kształcie kwadratu może się przemieścić. Jeden bok w prawo, drugi bok w prawo i... leży. Natomiast rama trójkątna jest sztywna. Ruch zablokowany jest w każdą stronę
. A tunel oczywiście, że wytrzyma, to taki żarcik mi się tylko nasunął.

Pozdrawiam serdecznie,
Witkacy8- elegancki foliak, brawo.
Widzę, że zamierzasz w osłonkach sadzić pomidory/papryki/ogórki? Napisz, jakie wymiary ma Twój tunel foliowy i ile tych osłon zamierzasz wsadzić? I co będziesz sadził w tunelu, bo widzę, że możliwości jakieś tam są.
A nie myślałeś o zaimpregnowaniu drewna, bo widzę, że użyłeś surowego drewna...?
Pozdrawiam.
Widzę, że zamierzasz w osłonkach sadzić pomidory/papryki/ogórki? Napisz, jakie wymiary ma Twój tunel foliowy i ile tych osłon zamierzasz wsadzić? I co będziesz sadził w tunelu, bo widzę, że możliwości jakieś tam są.

A nie myślałeś o zaimpregnowaniu drewna, bo widzę, że użyłeś surowego drewna...?
Pozdrawiam.

W foliaku planuję sadzić chyba same pomidory,być może ze trzy ogórki.( Uwielbiam pomidorkiSlawgos pisze:Witkacy8- elegancki foliak, brawo.
Widzę, że zamierzasz w osłonkach sadzić pomidory/papryki/ogórki? Napisz, jakie wymiary ma Twój tunel foliowy i ile tych osłon zamierzasz wsadzić? I co będziesz sadził w tunelu, bo widzę, że możliwości jakieś tam są.![]()
Pozdrawiam.

Papryki nie sadzę , dwa razy próbowałem i chyba nie dałem jej odpowiednich warunków,bo każda dała po jednym owocu i szybko padła.
Tunel ma długość 5m i szerokość 3m.
Mam nadzieję że się nie złoży ,być może dam jeszcze dwie kantówki, ale ogólnie konstrukcja jest dość stabilna.
A jeśli chodzi o drewno to jest zastosowany impregnat do drewna w kolorze białym.
- aguskac
- Od: 9 kwie 2007, o 22:28
Piękny
A te rury tak gęsto będą ? czy tylko tak sobie leżą?

Te rury będą tak gęsto.aguskac pisze:Piękny![]()
Ostatnie dwa lata temu też miałem tak gęsto i było ok.
Mam natomiast pytanie,ile miejsca potrzebuje ogórek szklarniowy?
Jaką odmianę polecacie?
Witkacy.
Tunel cudeńko. Po prostu piękne wykonanie.
Życzę udanych zbiorów. W takim tunelu nie moga się nie udać.
Pozdrawiam.

Tunel cudeńko. Po prostu piękne wykonanie.

Życzę udanych zbiorów. W takim tunelu nie moga się nie udać.

Pozdrawiam.
Dzięki, oby się udałyanula9 pisze:Witkacy.![]()
Tunel cudeńko. Po prostu piękne wykonanie.![]()
Życzę udanych zbiorów. W takim tunelu nie moga się nie udać.![]()
Pozdrawiam.

- aguskac
- Od: 9 kwie 2007, o 22:28
Z ogórkami nie mam doświadczenia, ale przed chwilą w innym wątku przeczytałam, że komuś się zmiesciło 30 pomidorów w szklarni 10m na 2,5 m