Coś mi się wydaje, że ktoś tu się zarzekał, że jednorocznych siać nie będzie ......
Ogród Magdy zwanej Karolcią.
- tulipanka
- Przyjaciel Forum

- Od: 20 kwie 2007, o 12:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Nie dziwię się, że cieszysz się jak dziecko, bo kto by się nie cieszył z takich zakupów. Widzę, że kupiłaś liliowca :P Zauważyłam, że choroba na nie się rozprzestrzenia
, ale się nie dziwię bo są piękne. A tak poza tym to gratuluję wszystkich zakupów.
Coś mi się wydaje, że ktoś tu się zarzekał, że jednorocznych siać nie będzie ......
- Karolcia
- Przyjaciel Forum

- Od: 17 paź 2007, o 15:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Wiolu,w zasadzie to nie posiadam informacji na temat liliowców,ale jeśli sprzedają je na wiosnę to pewnie będzie wszystko O.K.
Bardziej intryguje mnie agapant.Na opakowaniu pisze że zimuje w gruncie, a ja posiadam zupełnie inne informacje odnośnie tej rośliny.I teraz nie wiem co dalej z tym fantem zrobić?Pozdrawiam.Magda
Bardziej intryguje mnie agapant.Na opakowaniu pisze że zimuje w gruncie, a ja posiadam zupełnie inne informacje odnośnie tej rośliny.I teraz nie wiem co dalej z tym fantem zrobić?Pozdrawiam.Magda
Pozdrawiam Magda 
- tulipanka
- Przyjaciel Forum

- Od: 20 kwie 2007, o 12:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Madziu - na opakowaniu można wszystko napisać, byle by tylko sprzedać. Piwonii też nie powinno sadzić wiosną tylko jesienią. A zauważ, że na wiosnę jest ich zatrzęsienie w sprzedaży. Ja kiedyś o tym nie wiedziałam i kupiłam 8 sztuk właśnie wiosną
dwa lata już mi nie kwitły i z tego co wyczytałam mogą jeszcze nie kwitnąć 3 - 4 lata.
Ale cóż, człowiek uczy się na błędach. Teraz już na pewno nie posadzę piwonii wiosną.
Oby tak właśnie nie było z liliowcami. Trzeba się tego koniecznie dowiedzieć
Ale cóż, człowiek uczy się na błędach. Teraz już na pewno nie posadzę piwonii wiosną.
Oby tak właśnie nie było z liliowcami. Trzeba się tego koniecznie dowiedzieć
Jeżeli chodzi o liliowca to chętnie sie podzielę, mam wprawdzie najzwyklejszego
pomarańczowego, ale ładnie wygląda
jest tego troszkę w ogródku... dzisiaj wpadłam tam , nie mogłam sie oprzeć żeby troszkę usprzatnać z wierzchu i wsadzić cebulki, które jakimś cudem wyszły z ziemi... patrze... a moje liliowce już całkiem pokaźnie wyszły z ziemi... nie mówiąc o wystających... piwoniach...
Witaj,Madziu!
Oj,poszalałaś z zakupami,poszalałaś!Prawda,że to bardzo przyjemne???Mnie najbardziej podoba się agapant,też się czaję na niego,ale na razie go nie" trafiłam".Nic straconego!Z tego co wiem,to on rzeczywiście nie zimuje w gruncie,lepiej go wysadzac do pojemników!
Co do piwonii Tulipanka ma rację. Podobno najlepszym miesiącem do ich przesadzania jest sierpień.Tak robię i kwitną co rok.A liliowce jak najbardziej na wiosnę można wsadzać.
Oj,poszalałaś z zakupami,poszalałaś!Prawda,że to bardzo przyjemne???Mnie najbardziej podoba się agapant,też się czaję na niego,ale na razie go nie" trafiłam".Nic straconego!Z tego co wiem,to on rzeczywiście nie zimuje w gruncie,lepiej go wysadzac do pojemników!
Co do piwonii Tulipanka ma rację. Podobno najlepszym miesiącem do ich przesadzania jest sierpień.Tak robię i kwitną co rok.A liliowce jak najbardziej na wiosnę można wsadzać.
Pozdrawiam,Małgorzata
- Miiriam
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 13 maja 2007, o 00:17
Witaj Magdalenko !
Pospacerowałam dzis po twoim ogródku. Zachwyciły mnie kwiaty i płytki
- ( roślinki bardziej ) Twoj ogrod napełnił mnie optymizmem. też mam młody ogród, baaardzo młody i mam nadzieję , że za 2 lata będzie wygladał chociaz trochę tak piękne jak Twój.
We środę , wracajac z Krakowa, zatrymalam się przy carrefour'ze i castoramie. Też kupiłam nasionka - mam roślinki skalniakowe, prymulki, kompozycje żołte, czerwone, japoński dywn kwiatowy...ciekawe co z tego będzie ?
Proszę powiedz mi, gdzie kupiłas Perovskię - bardzo mi się spodobała, a nigdzie jej nie widziałam dotąd.
Pospacerowałam dzis po twoim ogródku. Zachwyciły mnie kwiaty i płytki
We środę , wracajac z Krakowa, zatrymalam się przy carrefour'ze i castoramie. Też kupiłam nasionka - mam roślinki skalniakowe, prymulki, kompozycje żołte, czerwone, japoński dywn kwiatowy...ciekawe co z tego będzie ?
Proszę powiedz mi, gdzie kupiłas Perovskię - bardzo mi się spodobała, a nigdzie jej nie widziałam dotąd.
- Karolcia
- Przyjaciel Forum

- Od: 17 paź 2007, o 15:46
Małgosiu,jak by co to daj znać i kupię ci tego agapanda w Olkuszu.Wsadzę do kopertki i sruuuuuuu.......... .
Odnośnie jego zimowania,właśnie mam mieszane uczucia.W gazetach ogrodniczych piszą że nie przezimuje w naszym klimacie,nie lubi przesadzania.A na etykiecie że i owszem.Do tego pani w ogrodniczym zupełnie się na tym nie zna.Totalny koszmar.Jeszcze jak by tego było mało to wyczytałam gdzieś w necie że zimuje tylko pod okryciem.Ile osób tyle zdań.Mam pewien pomysł odnośnie tego stworzenia, by wilk był syty i owca cała.Zadołuje go w donicy na rabacie,a jesienią do domu i po sprawie
Dorotko,dałaś czadu z tym plektrantusem.W poniedziałek ci przywiozę piękne,dorodne sadzonki
Miiriam,cieszę się że zawitałaś do mojego ogródka.Częściowo ma on już dwa lata(właśnie ta od ulicy z bylinami) i sama muszę przyznać że z perspektywy czasu,te rabaty bylinowe szybko nabierają kształtu i dosyć szybko cieszą oko właściciela.Natomiast z tyłu wszystko jest bardzo świeże,rzec by można gorące.I z tym jest większy problem bo tam są prawie same krzewy,a na to trzeba już więcej czasu.Jednak nic innego mi nie pozostaje jak cierpliwie czekać
Z Perovskią jest mały problem.Jak do tej pory spotkałam się z nią tylko 3 razy.Chyba nie ma na nią zbytu,bo ludziska jej nie znają.Ja kupowałam w Makro i w Auchan.Są nawet szkółki które o niej nie mają zielonego pojęcia.Będę mieć ją na uwadze jak by coś to dam ci znać.Pozdrawiam.Magda 
Odnośnie jego zimowania,właśnie mam mieszane uczucia.W gazetach ogrodniczych piszą że nie przezimuje w naszym klimacie,nie lubi przesadzania.A na etykiecie że i owszem.Do tego pani w ogrodniczym zupełnie się na tym nie zna.Totalny koszmar.Jeszcze jak by tego było mało to wyczytałam gdzieś w necie że zimuje tylko pod okryciem.Ile osób tyle zdań.Mam pewien pomysł odnośnie tego stworzenia, by wilk był syty i owca cała.Zadołuje go w donicy na rabacie,a jesienią do domu i po sprawie
Dorotko,dałaś czadu z tym plektrantusem.W poniedziałek ci przywiozę piękne,dorodne sadzonki
Miiriam,cieszę się że zawitałaś do mojego ogródka.Częściowo ma on już dwa lata(właśnie ta od ulicy z bylinami) i sama muszę przyznać że z perspektywy czasu,te rabaty bylinowe szybko nabierają kształtu i dosyć szybko cieszą oko właściciela.Natomiast z tyłu wszystko jest bardzo świeże,rzec by można gorące.I z tym jest większy problem bo tam są prawie same krzewy,a na to trzeba już więcej czasu.Jednak nic innego mi nie pozostaje jak cierpliwie czekać
Pozdrawiam Magda