Witam wszystkich jestem tu nowy więc proszę wszystkich o wyrozumiałość...
Zastanawiam się nad posadzeniem thuji szmaragdów w ilościach ok.2000 tyś sztuk
Posiadam trochę własnego pola "działki" ogrodzonej z bardzo dobrą ziemią uprawną i mam kilka pytań
bo kupiłbym takie małe sadzonki 2 -sezonowe i jak najlepiej je by było posadzić w doniczki czy bezpośrednio do gruntu a co z zimą nie umarzną. Obecnie ta działka stoi nie uprawiana więc pomyślałem że zawsze to lepiej aby coś na niej rosło niż miałoby stać zachwaszczone ....
Czy lepiej postawić tunel foliowy i w tunelu je trzymać no nie wiem sam bardzo was proszę o jakieś podpowiedzi posiadam jakieś 7 tyś zł i chciałbym w coś takiego zainwestować
Z góry dziękuję za odpowiedzi
Szmaragd
- Grzesiakzuch
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 21 kwie 2011, o 21:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Szmaragd
No no następny amator tujowego biznesu
Wygląda na to, że jesteśmy w podobnej sytuacji. Z tego co zdążyłem się zorientować to produkcja w gruncie jak najbardziej jest możliwa pod kilkoma warunkami:
- gleba powinna być odpowiednia do tego rodzaju produkcji
- pole musi być odchwaszczane, czyli miedzy sadzonkami goła ziemia, żadnej trawy, zielska i tym podobnych badyli (tujki nie mogą mieć konkurencji).
- w gruncie powinno sadzić się kilkuletnie sadzonki, dobrze ukorzenione
Jeśli Twoje sadzonki są 2-sezonowe to mają jakieś 20-30cm i chyba nie nadają się jeszcze do gruntu, ale co ja mogę wiedzieć dopiero zgłębiam tajniki tej wiedzy. Jeśli by o mnie chodziło to posadziłbym je do doniczek, a po 2 latach (czteroletnie) przesadził do gruntu.

Wygląda na to, że jesteśmy w podobnej sytuacji. Z tego co zdążyłem się zorientować to produkcja w gruncie jak najbardziej jest możliwa pod kilkoma warunkami:
- gleba powinna być odpowiednia do tego rodzaju produkcji
- pole musi być odchwaszczane, czyli miedzy sadzonkami goła ziemia, żadnej trawy, zielska i tym podobnych badyli (tujki nie mogą mieć konkurencji).
- w gruncie powinno sadzić się kilkuletnie sadzonki, dobrze ukorzenione
Jeśli Twoje sadzonki są 2-sezonowe to mają jakieś 20-30cm i chyba nie nadają się jeszcze do gruntu, ale co ja mogę wiedzieć dopiero zgłębiam tajniki tej wiedzy. Jeśli by o mnie chodziło to posadziłbym je do doniczek, a po 2 latach (czteroletnie) przesadził do gruntu.
wszystko można ... ale z głową.