Wrzosowisko

Różaneczniki (rhododendrony), azalie, wrzosy i inne kwaśnolubne
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
esony1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lis 2010, o 20:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Wrzosowisko

Post »

robi wrażenie... robi wielkie wrażenie... super ;:108
pozdrawiam
Edyta
sylwekw

Post »

Na dodatek powiem, że nie wiem jak to jest z tą rzekomą krótkowiecznością wrzosów albo co właściciele domu na drugim i trzecim zdjęciu robili ale to wrzosowisko wyglądało podobnie imponująco już w latach 2003-2004.
Awatar użytkownika
esony1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Sykwekw być może sztuką jest umiejętność strzyżenia wrzosów, ja ze swojego doświadczenia mogę powiedzieć, że wrzosy wysokie po 5 - 6 latach są zupełnie gołe od dołu. Zazwyczaj ratuję się dosadzając z przodu gatunki niskie.

Ja swoje "mini" wrzosowisko strzygę jedynie z przekwitłych kwiatów i tu może tkwi błąd, może powinnam strzyc mocniej od samego początku kiedy jeszcze były młode rośliny, być może by się mocniej zagęszczały od dołu ( tak jak np. lawenda ). Teraz pędy są zdrewniałe i żadne mocne cięcie im już nie pomoże.

Spróbuję przy następnych nasadzeniach. Wrzosowisko na zdjęciach wygląda zjawiskowo. :)
pozdrawiam
Edyta
Awatar użytkownika
janhel41
200p
200p
Od: 29 kwie 2008, o 15:21

Post »

Moje wrzośce i niektóre wrzosy chyba wymarzły.Nie wiem czy dalej czekać,aż odbiją czy nie ma na to szans.Poniżej zdjęcie.
Obrazek
Awatar użytkownika
Dyshia
1000p
1000p
Od: 17 lut 2010, o 12:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Kilka moich też się nie chce zielenić, czy to oznacza, że zmarzły? Przycięłam je w marcu i efektów nie widać.
Awatar użytkownika
kamykkamyk2
500p
500p
Od: 26 gru 2010, o 08:57

Post »

Sylwek ale piękne zdjęcia wrzosowisk ;:138 To pierwsze zdjęcie faktycznie przedstawia mniej barwnie wrzosowisko, ale jest świetnie wkomponowane, tak jakby naturalne, typowo leśne, a to też ma swój urok. ;:108
Pozdrawiam kamyk

Ogród kamyka
Awatar użytkownika
janhel41
200p
200p
Od: 29 kwie 2008, o 15:21

Post »

Dyshiachyba chodzi Ci o przycinanie wrzosów,bo wrzośce ,które pokazałem na zdjęciu kwitną w okresie kwietnia-maja i jak widać są brązowe ,nic nie wskazuje aby się zazieleniły.Myślę że po prostu wymarzły.Może ktoś ma większe doświadczenie lub spotkał się z podobnym zjawiskiem.
Basia_1
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 12 maja 2010, o 08:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

W tym roku wiele osób poniosło porażkę z zimowaniem wrzosów, też do nich należę:-( Na forum Muratora nie ja jedna żaliłam się na padnięte wrzosy :(
O dziwo, wrzośce przezimowały dobrze, jeszcze ciągle mają ładne kwiatki, ale wrzosy - porażka. Podjęłam decyzję o ich likwidacji i zastąpieniu innymi roślinami, drugi raz wrzosów nie posadzę, na te, które muszę usunąć wydałam sporo pieniędzy a teraz rabata z suszkami.
Wczoraj byłam w mojej ulubionej szkółce kupić rośliny na wymianę, rozmawiałam z właścicielką i jej też wrzosy padły, wszystko przez wyjątkowo niekorzystny układ pogody - jak była gruba pokrywa śnieżna, to mróz był lekki a jak snieg zszedł to zaczęły sie porządne mrozy.

pozdrawiam
Basia
Awatar użytkownika
santia
500p
500p
Od: 16 mar 2011, o 22:15

Post »

Cieżko mi się to czyta, bo słyszałam wiele podobnych opinii tu i na innym forum. A wrzosy to moje ukochane roślinki... Tak bardzo chciałabym mieć kiedyś wrzosowisko...

Trzeba okrywać i pryskać od pleśni. Nie ma siły.
Basia_1
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 12 maja 2010, o 08:09

Post »

Z pleśnią we wrzosach nigdy nie miałam problemów a okrywałam co roku grubą warstwą gałęzi świerkowych i sosnowych, nie wiem, co mogłabym zrobić więcej. Padły wszystkie, zarówno starsze, 3-letnie jak i posadzone minionej wiosny.
Czuję się bardzo zniechęcona, bo to duża rabata przed domem, miała być wizytówką a jest straszydłem, dlatego z bólem, ale zmieniam koncepcję na to miejsce.

pozdrawiam
Basia
Awatar użytkownika
Dyshia
1000p
1000p

Post »

janhel41 pisze:Dyshiachyba chodzi Ci o przycinanie wrzosów,bo wrzośce ,które pokazałem na zdjęciu kwitną w okresie kwietnia-maja i jak widać są brązowe ,nic nie wskazuje aby się zazieleniły.Myślę że po prostu wymarzły.Może ktoś ma większe doświadczenie lub spotkał się z podobnym zjawiskiem.
Oczywiście, że mi chodzi o wrzosy. :D W poście ze zdjęciem napisałeś "Moje wrzośce i niektóre wrzosy chyba wymarzły" i odniosłam się do wrzosów. :wink:
Awatar użytkownika
santia
500p
500p

Post »

Porażka... I jak tu się realizować w ogrodzie...
Kiedyś myślałam, że wystarczy zasadzić, podlać i zapomnieć...
Awatar użytkownika
Dyshia
1000p
1000p

Post »

Cóż, tak też się da, ale jak zostawisz ogród w spokoju. :wink: Zostaw go na dwa lata, nie ruszaj, to wysieje Ci się to, co żyło w nim przed Twoim przybyciem i miało się dobrze, a reszta zginie. :D A jak się wydziwia, sadzi wrzosy, a metr dalej cebulowe, to robota się nie kończy. ;:138 Yeah. :tan
Awatar użytkownika
santia
500p
500p

Post »

wolałabym, żeby to wrzosy czuły się w nim dobrze, bo prawie nic im nie dorówna. Może róże, ale one też są wymagające.
Awatar użytkownika
esony1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

u mnie wszystkie wrzosy wypadły, okryte były porządnie jedliną ale widać to nie pomogło... :cry:
pozdrawiam
Edyta
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rhododendrony i azalie”