Tuberoza

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Aisyrk
1000p
1000p
Od: 18 sie 2008, o 16:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Od wiosny mam jedną w doniczce w domu, ale tylko się męczy. Wypuściła parę nowych odrostów i wcale nie myśli o kwitnieniu. Liście zrobiły się wiotkie, kładą się na parapecie i w ogóle całość wygląda nieciekawie.
"....na betonie kwiaty nie rosną ..."
dawidbanan
---
Od: 29 cze 2009, o 13:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Przepiękne te tuberozy tylko u mnie nigdzie nie można ich dostać :cry: :cry: :cry:
Awatar użytkownika
dwostr
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 mar 2008, o 15:38
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aisyrk pisze:Od wiosny mam jedną w doniczce w domu, ale tylko się męczy. Wypuściła parę nowych odrostów i wcale nie myśli o kwitnieniu. Liście zrobiły się wiotkie, kładą się na parapecie i w ogóle całość wygląda nieciekawie.
Aisyrk ,ja też mam w donicy swoją tuberozę i wszystko na to wskazuje,że mi zakwitnie ,jednak nie tak obficie jak w roku ubiegłym,kiedy to cały sezon rosła sobie w ogrodzie a dopiero póżną jesienią w obawie przed przymrozkami przesadziłam ją do doniczki i przyniosłam do domu.
Serdecznie pozdrawiam Danuta
Awatar użytkownika
teli
200p
200p
Od: 17 paź 2008, o 10:32

Post »

Ja mam cichą nadzieją , że zdążą moje przed przymrozkami , bardzo wcześnie je wsadziłam do gruntu
dawidbanan....tuberozy , szukaj w ogrodniczych , wczesną wiosną, cebulki są małe i niepozorne , wybieraj największe , a jak nie spotkasz ....przypomnij , kupię ci
Carpe Diem...
dawidbanan
---
Od: 29 cze 2009, o 13:22

Post »

Basia Tel pisze: dawidbanan....tuberozy , szukaj w ogrodniczych , wczesną wiosną, cebulki są małe i niepozorne , wybieraj największe , a jak nie spotkasz ....przypomnij , kupię ci
A ile kosztuje taka jedna cebulka tuberozy :?:
Awatar użytkownika
dwostr
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 mar 2008, o 15:38
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dawidzie ,o ile mnie pamięć nie myli tej wiosny płaciłam ok 5-6 zł za cebulkę
Serdecznie pozdrawiam Danuta
Awatar użytkownika
Aisyrk
1000p
1000p
Od: 18 sie 2008, o 16:22

Post »

Ja kupiłam w OBI za nieco wyższą cenę. Może gdybym doniczkę wyniosła do ogródka to doczekałabym się kwiatu, a tak to nie wiem, czy starczy mi cierpliwości pieścić ją do wiosny.
"....na betonie kwiaty nie rosną ..."
Awatar użytkownika
teli
200p
200p
Od: 17 paź 2008, o 10:32

Post »

Ja swoją , wsadzę do doniczki , i przywiozę przed przymrozkami , a potem spróbuję zasuszyć, by w lutym.....wybudzić,
Carpe Diem...
Awatar użytkownika
esony1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lis 2010, o 20:09

Re: Tuberoza

Post »

odnawiam wątek pytaniem - jak wasze tuberozy ? :)
pytam się bo ja poniosłam całkowitą porażkę w jej uprawie :cry: . Kupiłam 3 lata temu cebulę - sztuk 1, która kwitła i zapach w ogrodzie był oszałamiający. Jesienią trafiła do pomieszczenia gospodarczego, nie wyciągałam cebuli z donicy, tylko ograniczyłam podlewanie, widać że weszła w stan spoczynku, wiosną doniczka wypełniła się kępą młodych liści ... sporo ich było. Cebuli nie rozdzielałam ( nawet nie otrząsałam ziemi z cebuli ) tylko wsadziłam całą kępę do dużo większej donicy. Tuberoza nie kwitła. Sezon stała w ogrodzie, jesienią trafiła do gospodarczego. Powtórzyłam cykl z roku poprzedniego. W tym roku postanowiłam się przyjrzeć mojej tuberozie ...i.... jakie było moje zdziwienie po otrzepaniu ziemi ( doniczka była lekko zdeformowana - coś w środku rozpychało doniczkę :D ) bo..... mam ( mogę śmiało powiedzieć ) setki małych cebul ( wielkość marnej cebuli przebiśniegu i trochę większych ), które jak przypuszczam mogą zakwitnąć dopiero za dwa, trzy lata ( pod warunkiem że nie będą myślały tylko o podziemnym rozmnażaniu się ). Gdzie popełniłam błąd ??? chciałbym się doczekać kwitnącej tuberozy, bo zapach jest wart czekania nawet dwa/trzy lata ......

Cebule tuberozy podzieliłam do 4 sporych doniczek ( po kilkadziesiąt sztuk w jednej donicy ), zastanawiam się czy nie trzeba dzielić po jednej cebuli do doniczki ( tylko skąd ja wezmę tyle doniczek i miejsca ) :idea:, ale jeżeli one myślą o tak niekontrolowanym rozmnażaniu się to trzeba podjąć bardziej radykalne kroki ;:162 :;230.
pozdrawiam
Edyta
Awatar użytkownika
Frania
50p
50p
Od: 7 wrz 2008, o 09:48

Re: Tuberoza

Post »

Ja nie mam doświadczenia z tuberozą.Mam 6 raczej małych cebulek dopiero od kwietnia ubiegłego roku.Rosły w doniczce którą na zimę przeniosłam do jasnej piwnicy podlewając od czasu do czasu.W marcu przyniosłam na parapet do mieszkania i w chili obecnej mają zielone 15 cm liście ,ale czy któraś z nich zakwitnie ?
Cieszmy się z każdego dnia
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”