Czosnek zimowy cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Slawgos
500p
500p
Od: 14 kwie 2010, o 19:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Czosnek zimowy

Post »

A tak wygląda dzisiaj czosnek u mnie:
Obrazek
Uploaded with ImageShack.us
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Nie jest źle w sumie.
frant
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2010, o 23:24

Post »

Slawgos pisze:A tak wygląda dzisiaj czosnek u mnie:

Nie jest źle w sumie.
No faktycznie , nie jest w sumie źle , a jeśli za kilka miesięcy narobisz ze dwie tony białej kiełbasy mocno czosnkowej , to będzie całkiem nieźle :wink:, dasz wiare ! A może być jeszcze lepiej , podobno ma upaść system papierowego pieniądza , a czosnek to będzie twarda waluta :shock: . Tak mówią !
Awatar użytkownika
Slawgos
500p
500p
Od: 14 kwie 2010, o 19:55

Post »

frant pisze:
loeb pisze:Slawgos widzę, że truskawki też wam nieźle zastartowały - u mnie to suche ogryzki ciągle są.
Zgadza się , truskawki dopiero bardzo powoli ruszają . Slawgos pewnie teraz na wiosne powsadzał sadzonki doniczkowane schowane przez zimę w tunelu , albo całe te okrąglaki były przewrócone i na zimę przykryte włóknina/folią . Bo gdyby te okrąglaki tak sobie stały z sadzonkami przez zimę to na pewno nie byłyby teraz tak zielone , a przypuszczam że wiele odmian zmarzłoby całkowicie ( system korzeniowy ) . Tak to widzę , ale niech Slawgos sie rozmówi w tym zakresie .
Frant, rozumiem, że przeczytałeś, co napisałem? Jakiś komentarz Panie Francie? :wink:
frant
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2010, o 23:24

Post »

No komentarz jest taki ,że bardzo ładnie wyglądają te truskawki , przyspieszenie względem gruntowych jest bardzo duże , myśle ze 3 tygodnie . Jest tylko jedno małe ALE ! Doczytałem ,że Twoja lokalizacja to Wrocław , tam klimat znacznie łagodniejszy . PIsałeś ,że okrycie było tylko włókniną , na stojące okrąglaki . Taki system już w Polsce centralnej małe ma szanse , tej zimy są duże straty nawet na truskawce gruntowej , sadzonej na lekkich wałach ,10-15cm ponad ziemię , przykrytych włókniną . Ziemia przemarza błyskawicznie przy -15-20*C , przy braku śniegu , i klops . Ale jak mówię te okrąglaki można by chyba stosowac również w zimniejszych rejonach ,ale pod warunkiem ich przewrócenia na zimę , i okrycia kilkoma warstwami . A z czosnku trochę żartuję , bo sam też nasadziłem parę kilo 8-) , bo wszyscy tak sadzili na jesień , jakby szaleju się najedli :shock: .
Awatar użytkownika
leniawka
500p
500p
Od: 27 sie 2010, o 11:52

Post »

mój czosnek też okazały, tylko zauważyłam na nim czerwone robale, które składają jaja w "pakietach" na liściach, cóż to za świństwo, i czym je zlikwidować, wie ktoś?fotek na razie nie mam, bo ręcznie usunęłam intruzów i dopiero pomyślałam o dokumentacji....
pozdrawiam
Iwona
X-A-9
---
Od: 24 gru 2009, o 12:54
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Poskrzypka liliowa? :wink: najlepiej ręcznie zabijać :)
Awatar użytkownika
leniawka
500p
500p
Od: 27 sie 2010, o 11:52

Post »

Adrian89 pisze:Poskrzypka liliowa? :wink: najlepiej ręcznie zabijać :)
dokładnie TAK!!

już doprowadziłam do ich zniknięcia..... ;:14
zobaczymy na jak długo....
pozdrawiam
Iwona
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

Ten owad, spokrewniony ze stonką, przylatuje z lasu. Tam żeruje na dzikim czosnku. Sam owad nie wyrządza tyle szkody co jego larwy. Najlepiej przeglądać rośliny i usuwać zawczasu jaja.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 14 lut 2008, o 08:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Post »

Ten owad, spokrewniony ze stonką, przylatuje z lasu
No tak, a ja właśnie w lesie mieszkam i zaczął się ich atak
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
KiniaSG
100p
100p
Od: 5 lut 2011, o 21:15

Post »

Slawgos czy Wasz czosnek nie ma czasem niektórych końcówek szczypiorka zażółkniętych?

Mój czosnek sadzony przed zimą ma właśnie takie liście trochę z żółtymi końcówkami (nie wszystkie), a ze 2 tyg. temu były zielone
Natomiast ten sadzony wczesną wiosną jest cały zielony, normalny.
Czy to normalny objaw?

Pytam bo pierwszy raz mam go na działce i w ogóle pierwszy sezon mam działkę i nie wiem czy się martwić.
Pozdrawiam.
Kinia.

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=43949" onclick="window.open(this.href);return false;
X-A-9
---
Od: 24 gru 2009, o 12:54

Post »

Tak one mają takie pożółkłe końcówki, mój co roku tak ma i wszystko jest ok :)
x-suzana
Konto usunięte na prośbę.
Od: 15 gru 2009, o 11:41

Post »

Kinia, spróbuj podlać go wodą- umiarkowanie. U mnie po deszczu poprawił się wygląd czosnku zimowego. Natomiast wiosenny był posadzony na oborniku dawanym wiosną i też przyżółkły mu lekko końcówki ale mam nadzieję, że to minie jak czosnek bardziej rozrośnie się.
KiniaSG
100p
100p
Od: 5 lut 2011, o 21:15

Post »

Adrian89 zachwycałam się wczoraj Twoim ogrodem, rzeczywiście widziałam u Ciebie czosnek z tymi końcówkami i Twoje zbiory.
Jeśli u Ciebie było co z ziemi wyciągać to mam nadzieje ze i u mnie się uda.

suzana nie musiałam podlewać, tak wczoraj u nas deszcz lunął, że boje się, że podmyło ten czosnek nie tylko podlało :D
Jutro się przekonam na własne oczy.
Pozdrawiam.
Kinia.

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=43949" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
piotrq
100p
100p
Od: 18 sie 2010, o 13:24

Post »

Witam. Czy czosnek zimowy Harnaś wymaga jakiegoś przycinania lub wiązania żeby nie poszedł w nasiona?
Awatar użytkownika
elik_49
1000p
1000p
Od: 15 mar 2009, o 20:51

Post »

Ja obrywam jak pojawiają się tylko główki z nasiennikami ale są osoby które wiążą, oba sposoby dobre i skuteczne by czosnek tworzył duże ząbki i niepotrzebnie się wysilał.
pozdrawiam Ela * Moje zielone różności
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”