Przesadzanie storczyka

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
myszek
500p
500p
Od: 28 kwie 2007, o 00:37

Post »

Kwiaty piękne, co do jednego :D .
Ale szczerze mówiąc - bardzo podejrzanie mi wygląda podłoże u obu Phalaenopsis.
* czy to tylko moje wrażenie, czy one siedzą w normalnej ziemi kwiatowej?
* dziwnie wielkie mają doniczki w stosunku do rozmiaru roślin
Wygląda to trochę tak, jakby oba Falki były nabyte "z drugiej ręki" od kogoś, kto je wcześniej przesadzał - z małych, przezroczystych, plastikowych doniczek z grubą korą (zwykle tak są sprzedawane w kwiaciarniach i CO) do wielkich, nieprzejrzystych donic z ziemią. I chyba mają zakopane korzenie powietrzne :?:

Jeśli się mylę, - to całe szczęście ;:333 .
Jeśli zaś się nie mylę ;:222 - to trzeba je czym prędzej przenieść, przede wszystkim do porządnego podłoża dla storczyków, które byłoby przewiewne i miało dobry drenaż (warstwa keramzytu).
Lepiej także byłoby im w mniejszych doniczkach, z dużą ilością otworów i przejrzystych ( i te dopiero włożyć można w jakąś osłonkę).

Bez względu na to w jakim siedzą podłożu - jeśli liście wyglądają kiepsko - trzeba sprawdzić, czy nie dzieje się źle z korzeniami. W razie ich przegnicia - konieczne byłoby cięcie i dezynfekcja.

Phal. z pierwszego zdjęcia ma także dziwny nalot u nasady dolnych liści - trzeba sprawdzić co to - grzyb? osad po twardej wodzie?

Daj koniecznie znać jak to jest z tym podłożem.

Pozdrawiam ;:100
Mysza

'Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to robi.' Albert Einstein
Awatar użytkownika
keera
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 8 sty 2008, o 17:52

Post »

Gdzie można kupić to specjalne podłoże, bo obeszłam kiedyś całe miasto i nie znalazłam.
A może połupać trochę orzechów, połamać gałązek i takie mogłoby być?
buźki, buziaczki
Awatar użytkownika
myszek
500p
500p
Od: 28 kwie 2007, o 00:37

Post »

Podłoze do storczyków jest na pewno do dostania w supermarketach. A ostatnio w LM kupiłam podłoże z Orchidsklepiku - do wyboru była gotowa mieszanka w workach lub podłoże w specjalnych storczykowych doniczkach.
Można też zamawiać przez internet http://www.orchidsklepik.pl , http://www.orchidmania.pl lub spreparować samemu, mieszając np dobrą, grubą korę, keramzyt, trochę styropianu i wegla drzewnego.

W razie potrzeby:
Wszystkie korzenie przegniłe, puste, miękkie, brązowe trzeba odciąć ostrym narzędziem (które przecieramy denaturatem po każdym cięciu). Rany przemyć np. 70% spirytusem lub roztworem szarego mydła w letniej wodzie.
Potem osuszyć a następnie posypać sproszkowanym węglem aptecznym lub drzewnym.
Umieścić w świeżym podłożu i umytej doniczce, przez pierwszy tydzień nie podlewać, później delikatnie zraszać podłoże.

Pozdrawiam,
Mysza

'Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to robi.' Albert Einstein
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Post »

Narine, obiecałam, że pokażę Ci mojego storczyka po ścisłym zastosowaniu powyższej instrukcji Jovanki.
Oto rezultat po 4 miesiącach od "operacji" :)

Obrazek

Przejaśnienie na liściu pod lewym górnym korzonkiem to, plama potraktowana Topsinem. Do tej pory
nic się z nią nie dzieje, a liść jest zielony i jędrny, czyli ma się dobrze, podobnie zresztą jak cały storczyk :) !

Pozdrawiam, Joanna
Awatar użytkownika
Narine
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 paź 2007, o 20:51
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Art Rzeczywiście sukces :) Aż miło popatrzeć na te zdrowe korzenie powietrzne i ich zielone końcóweczki. Szczerze gratuluję wygranej, na pewno jesteś z niego (i z siebie) dumna :)

Dużo obcięłaś mu wtedy korzonków? Patrząc na Twojego pupila, mam już wątpliwości czy dobrze zrobiłam zmieniając mojemu miltoniopsisowi podłoże na keramzyt... :roll:
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Narine, co do korzonków, to na szczęście udało mi się nie dopuścić do tego, aby zgniło zbyt dużo
(dlatego, że zdecydowałam się na tę operację już podczas kwitnienia - jak widać na pierwszych zdj.
sytuacja była pilna). Nie mam doświadczenia w ukorzenianiu w keramzycie, ani w sphagnum, o czym tu
na łamach forum czasem czytam. Mam innego storczyka, u którego musiałam wyciąć prawie wszystkie
korzenie, poza głównym (straszna "kupka nieszczęścia"!), ale udało mi się go również ukorzenić
w normalnym podłożu dla storczyków o dobrej areacji i z warstwą keramzytu na dnie + wyczucie w podlewaniu...
To niesamowite, jak dużo uczą takie doświadczenia :idea: :)
Myślę, że jak Ty poobserwujesz Twojego ulubieńca, to sama wyczujesz czego potrzebuje, a widzę, że masz dla
niego ;:167 :) !
Awatar użytkownika
Narine
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 paź 2007, o 20:51

Post »

Witaj Art Twój wątek napawa mnie optymizmem :) Mam nadzieje, że mi się także uda. Co do keramzytu Jovanka już wyjaśniła w moim wątku :wink: Przeczytaj, bo warto wiedzieć.
Miltoniopsis to jednak nie koniec moich zmartwień - dostałam 3 storczyki ostatnio - dwa z nich mają brzydkie objawy na liściach - zrobię zdjęcia i założę nowy temat, albo się gdzieś podepnę :?
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Narine, o ukorzenianiu w keramzycie poczytałam z wielkim zainteresowaniem :!:
Widzisz, swoją determinacją w ratowaniu storczyka sprowokowałaś bardzo ciekawy temat ;:333
A co do Twoich kolejnych storczykowych zmartwień, jak tylko chcesz, zawsze możesz się "podpiąć"
do mojego wątku. Będzie mi miło :) :!:

Pozdrawiam, Joanna
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam !
Dziś główny bohater tego wątku (wraz z właścicielką :) ), dziękuje swoim PONOWNYM KWITNIENIEM J ;:76 VANCE, za wyratowanie z opresji grzybowej :!:
Teraz być może bym już sobie poradziła. Wtedy byłam "zupełnie zielona" jeśli chodzi o choroby...
Moją pierwszą prośbę napisałam też bez polskich znaków :oops: Dziś widzę jak to razi !
A nauka w obydwu przypadkach "nie poszła w las" :)

Obrazek

Pozdrawiam, Joanna :wink:
Jovanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 29 cze 2006, o 00:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dziękuję za miłe słowa
ale to pewnie nie tylko skutkiem działania magii porad ;:15

Anielska ;:118 cierpliwość uprawcy ,to pierwszy atut..

Wspaniały efekt JOANNO ! piękny storczyk , jakże żywotny -
możesz być dumna z uratowania rośliny.
Dobrze* to i tamto* poskładałaś ;:36 i tyle wyszło!!!

To wielka satysfakcja i fuuuuuura pozyskanych na stałe wiadomości.
Wiesz ;:88 przecież * praktyka czyni mistrza *

Powodzenia , pogody i wspaniałego wypoczynku urlopowego
życzę

J ;:100 OVANKA
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

BARDZO WSZYSTKIM DZIĘKUJĘ za tyle ciepłych słów i miłe życzenia urlopowe :) :!:
Chciałam moim postem pokazać, ze warto "powalczyć" o nasze piękności.
Wando, cieszę się razem z Tobą z nowego małego korzonka, ale dużego sukcesu ;:138 !
Jovanko, bez Ciebie w naszym dziale nie wiedziałabym jak się za tę praktykę zabrać ... :roll: ???
Ale - wiem, wiem - to tak, jak w moim zawodzie prawda :?: :D
Renatko, piszesz - "wracaj stęskniona za swoimi pięknymi storczykami" - JUŻ za nimi tęsknię !!!
Tym bardziej, że gdy tłumaczę synowi "10 storczykowych przykazań", ma minę jakbym mówiła do niego po chińsku :?
Pozdrawiam serdecznie, Joanna ;:100
Awatar użytkownika
Angela
50p
50p
Od: 27 lis 2007, o 12:27

Post »

Moim orchideom spadają kwiatki ratunku :cry: co może być przyczyną ??? Pomocy
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Angelo odpowiedź może być bardzo prosta- przekwitanie- ale musisz napisać więcej szczegółów , jak długo je masz, jak długo kwitną i w jakich warunkach stoją, czy nie ma przeciągów, owoców w pobliżu itp.
Awatar użytkownika
Angela
50p
50p
Od: 27 lis 2007, o 12:27

Post »

Jednego mam już od wakacji pięknie kwitł nawet nowe pączki puścił drugiego dostał mój tata 13 Październiki też ładnie kwitł stały na południowym oknie przestawiłam je na wschodnie ze względu na ogrzewanie po 2 góra 3 tygodniach ten młodszy stażem zrzucił kwiaty a teraz i ten co mam dłużej, bezpośrednio nie ma owoców przy nich ale troszkę niżej stoi koszyk z jabłkami. Przelewam raz na 2 tygodnie lub jak widzę że korzonki robią się blado zielone. Proszę o pomoc.
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Angelo, myślę, że one po prostu przekwitają, ten pierwszy ma do tego pełne prawo, bo jak piszesz to naprawdę długo kwitł , a temu drugiemu mogła troszkę pomóc obecność jabłek .Nie należy stawiać owoców w pobliżu storczyków, ponieważ powoduje to szybkie przekwitanie. Nie wiadomo też jak długo kwitł zanim do Ciebie trafił, a i nie bez znaczenia jest zmiana warunków i transport, jedne kwiaty łatwiej się adaptują inne mają większe problemy. Myślę, że jeśli wszystko jest w porządku z jego korzeniami, to nie masz czym się martwić, tylko czekać na kolejne kwitnienia
ODPOWIEDZ

Wróć do „ORCHIDARIUM. Storczyki”