Nektarynka, brzoskwinia 1cz.(2005.09-2006.05)
- pogotowie ogrodnicze
- Przyjaciel Forum
- Od: 23 wrz 2005, o 18:40
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
- janusz
- Przyjaciel Forum
- Od: 25 maja 2005, o 13:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Kiedyś wiedziałem, ze z racji wyjazdu nie będe mógł zrobić oprysku brzoskwini na przedwiosniu. I nie miałem Syllitu ale pod ręką był Miedzian.pogotowie ogrodnicze pisze:uważam ze teraz jesienią a szczegolnie na drzewach ktore były porażone ,
zaraz po opadnięciu lisci przez pewien czas pozostają ranki ktorymi wnika rowniez rak bakteryjny (taki wyciek przypominający żywicę).
Miedzian jest srodkiem zapobiegawczym a Syllit jest układowym ( teraz ruch soku komórkowego ustaje) wiec jak sobie wyobrażasz przemieszczanie w roślinie.Wiosną to co innego gdyż wtedy występuje silny"ciąg wiosenny"
No to zrobiłem jesienią oprysk Miedzianem.
I po powrocie, wiosną, miałem przepiękną, wręcz modelową kędzierzawosć lisci na calutkim drzewie.

Natomiast wiosenny oprysk Syllitem nie zawiódł mnie nigdy.

Janusz
ogród bez winorośli to nie ogród...
- pogotowie ogrodnicze
- Przyjaciel Forum
- Kontakt:
- pogotowie ogrodnicze
- Przyjaciel Forum
- Kontakt:
- pogotowie ogrodnicze
- Przyjaciel Forum
- Kontakt:
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 sie 2005, o 13:10
Macio radzi zabezpieczyć "...zabezpieczyć te drzewka slomą , grubym falistym papierem , wlókniną..." a co myślą inni ...?Erazm pisze:Czy zastosować na zimę oprócz kopczykowania jeszcze zabezpieczenie przez owiniecie pnia ...Erazm pisze:Zdecydowałem się na zakup Brzoskwini " Redhaven" oraz nektarynki "Harblaze". Są już posadzone.

Pozdrawiam Andrzej.
- pogotowie ogrodnicze
- Przyjaciel Forum
- Kontakt:
brzoskwinia "Redhaven" wytrzyma -35Erazm pisze:Macio radzi zabezpieczyć "...zabezpieczyć te drzewka slomą , grubym falistym papierem , wlókniną..." a co myślą inni ...?Erazm pisze:Czy zastosować na zimę oprócz kopczykowania jeszcze zabezpieczenie przez owiniecie pnia ...Erazm pisze:Zdecydowałem się na zakup Brzoskwini " Redhaven" oraz nektarynki "Harblaze". Są już posadzone.
gdybym wiedział (kolo jakiej miejscowości mieszkasz)?to nektarynke.....
Janusz
- janusz
- Przyjaciel Forum
- Od: 25 maja 2005, o 13:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
A skąd ta miła wiadomość??pogotowie ogrodnicze pisze:brzoskwinia "Redhaven" wytrzyma -35

Wg Ballarda dla wszystkich brzoskwiń temperatura -25 C w okresie spoczynku zimowego jest temperaturą krytyczną, tzn. ponizej natepują dla drzewa uszkodzenia śmiertelne.
Potwierdza to Radajewska pisząc o brzoskwiniach: cyt.: "Spadki temperatur ponizej -25 C są najczęściej dla drzew zabójcze".
Co prawda moja Redhaven przetrzymała kilka lat temu zimę z -30 C, ale szczerze mówiac nie rokowała wiosną żadnej nadziei. Pierwsze nieliczne liście wypuściła dopiero w połowie lipca. I jakoś ją odchuchałem.
A życie zawdzięcza tylko temu, że nie bardzo miałem czas by ją wiosną wyciąć.
Janusz
ogród bez winorośli to nie ogród...
- pogotowie ogrodnicze
- Przyjaciel Forum
- Kontakt: