Arbuzy

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ODPOWIEDZ
palians
100p
100p
Od: 18 lip 2010, o 23:39
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Arbuzy

Post »

Witam serdecznie,
Czy ktoś mógłby mi wyjaśnić dlaczego owoce arbuza żółkną i odpadają? Jeszcze nawet nie odrzuciły kwiatków, a już dwa opadły. Czy to nadmiar wody, a może zbyt dużo ? Może mają za gorąco, bo foliak jest z jednej strony zasłonięty całkowicie i jest dosyć gorąco.
Pozdrawiam, :)
harlej1
200p
200p
Od: 28 kwie 2008, o 20:29

Re: Arbuzy

Post »

czasami, jest tak, że pierwsze kwiatki się nie zawiązują, poczekaj aż pokażą się kolejne i wtedy powinny zacząć rosnąć. Postaraj się także, żeby po Twoim foliaku latały pszczoły, które będą zapylały młode arbuzy
Awatar użytkownika
Tomek-Warszawa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lut 2008, o 13:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja arbuzy zapylam ręcznie i nie martw się ze te pierwsze opadają one już tak mają nawet jak się je zapyli. U mnie tez tak było dopiero te następny się zawiązują. Arbuzy owocują na końcach pędów
Tu możesz pomóc poszkodowanym w powodzi - viewtopic.php?t=127991

Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.
palians
100p
100p
Kontakt:

Post »

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi :) coś może z tego będzie. Mam jeszcze pytanie odnośnie nawożenia, jakimi nawozami należy częstować w okresie wzrostu arbuzy ? ;)
harlej1
200p
200p
Od: 28 kwie 2008, o 20:29

Post »

można podlewać gnojówką z pokrzywy na wzmocnienie oraz gnojówką ze skrzypu, przeciwko mączniakowi:
tutaj znajdziesz wiele preparatów i nawozów, które pomogą osiągnąć lepsze wyniki w uprawie roślin :D
palians
100p
100p
Kontakt:

Post »

Gdzie tutaj ? Nie widzę linku ;)

Gdzieś napisane było, że gnojówkę należy zrobić tak:
1kg pokrzyw zalać 10 litrami wody, a później podlewać w proporcji 1:10.
Tylko nie wiem, czy to wszystko ma być przykryte czymś, czy tak tylko ma odstać ?
gosia221
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 19 kwie 2011, o 11:44

Post »

Cze takie arbuzy rzeczywiście wyrosną? Moja koleżanka posiała w zeszłym sezonie i miała dosłownie jeden owoc wielkości główki sałaty i smakował strasznie. W tym roku też sięna to zdecydowałam i jestem bardzo ciekawa czy coś wyjdzie - niestety posiałam je prosto w ziemię, bez żadnego przygotowania w doniczkach pod folią.
Szukasz noclegu nad morzem? zapraszam
Twój pracodawca blokuje strony WWW? U nas możesz je bezpieczne przeglądać.
x-suzana
Konto usunięte na prośbę.
Od: 15 gru 2009, o 11:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wysiej jeszcze raz do doniczek po wcześniejszym namoczeniu na ligninie w ciepłym miejscu. Jeszcze jest dobry czas na posianie arbuzów. W gruncie te co posialaś mają za zimno i pewnie nie skiełkują.
Awatar użytkownika
GunnarSK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2009, o 17:10
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Poczytaj jeszcze co jest napisane w wątku Kawon(arbuz), przede wszystkim przez loeb i NITKA.
pozdrawiam, Gunnar
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”