Zdjęcia siewek i rozsad - sezon 2011

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
zelwi
500p
500p
Od: 27 cze 2007, o 09:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Zdjęcia siewek i rozsad - sezon 2011

Post »

Jakby czego nie wiedział daj mu namiary na forum - pomożemy :)
Tomek
Awatar użytkownika
NITKA
1000p
1000p
Od: 29 sie 2010, o 11:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Tomek, świetny pomysł ;:138
Jak zobaczysz post w stylu - 'zapomniałem, że w ciągu dnia mam otwierać tunel i podlewać roślinki,a na noc tunel zamykać i okrywać je włókniną. Wszystko leży zwiędnięte,ugotowane i przemarznięte zarazem.., czy da się to jeszcze odratować?' - to będzie mój sąsiad! :;230 :;230 :;230 ;:145
pozdrawiam, Anita
Awatar użytkownika
weteran
500p
500p
Od: 5 sty 2010, o 21:45

Post »

NITKA nie docenia sąsiada, on teraz pewno bardziej zestresowany niż Ty :D :D
Paweł _____________________________________________________________________________
Kobiety z natury są Aniołami, ale kiedy skrzydła opadną przychodzi im latać na miotle....
wiliam
50p
50p
Od: 2 lut 2010, o 15:29

Post »

A kiedy będziecie sadzić w gruncie selery, bo moje na parapecie już same chcą wyjść z doniczek?
Awatar użytkownika
justyna_gl
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2011, o 09:38

Post »

U mnie też selerki już same wychodzą;) i widzę że z dnia na dzień przez to że takie duże marnieją. Nie chciałabym ich przesadzać do większych doniczek znowu. :(
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

W okolicach św. Stanisława. Dwa lata temu pospieszyłem się i wszystkie, co do jednego, uległy jarowizacji. Zamiast korzeni miałem nasiona.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
justyna_gl
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

a przykryte butelkami tak jak gdzieś proponowałeś forumowicz to już można wsadzić seler i por?
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Jak masz własną rozsadę selera w doniczkach, to nie masz powodu się spieszyć. Niech się hartuje, bo przecież i tak rośnie sobie.. Przykrycie butelką i tak spowoduje szybszą wegetację w porównaniu do odkrytego selera. Co do pora, jeżeli jest to odmiana póżna- możesz wysadzić/ u mnie już jest tydzień w gruncie/, jeżeli odmiana wczesna- poczekać i wsadzić razem ze selerem początkiem maja .
Przy sadzeniu selera uwaga. Nie skracać korzeni ani nie podwijać. Uszkodzenie korzenia palowego powoduje w konsekwencji powstanie licznych korzeni bocznych, tzw. brody.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
justyna_gl
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki wielkie za odpowiedź, pora mam późnego więc w takim razie przesadzę już po świętach do gruntu, tylko jak mógłbyś mi jeszcze zdradzić czy go przykrywać czymś?
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Tak, przykrywałem butlami. Są przykryte od tygodnia. Ale jedna uwaga. Ja miałem pora doniczkowanego, więc przy przesadzaniu nie uszkadzałem korzeni. Jeżeli masz rozsadę rwaną, nie przykrywaj jej od razu, bo jeżeli przyświeci słońce rozsada może paść od nadmiernego parowania wody z liści.Nakryć możesz wtedy po tygodniu.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
NITKA
1000p
1000p

Post »

weteran pisze:NITKA nie docenia sąsiada, on teraz pewno bardziej zestresowany niż Ty :D :D
Tak, to prawda. :wink: Tylko On w przeciwieństwie do mnie nie ma nic do stracenia, najwyżej nie będzie jadł moich pomidorów.. :D
Ale i tak jestem mu bardzo wdzięczna, że się zgodził do tych moich roślinek zaglądać. ;:196
pozdrawiam, Anita
Awatar użytkownika
weteran
500p
500p
Od: 5 sty 2010, o 21:45

Post »

NITKA pisze:
weteran pisze:NITKA nie docenia sąsiada, on teraz pewno bardziej zestresowany niż Ty :D :D
Tak, to prawda. :wink: Tylko On w przeciwieństwie do mnie nie ma nic do stracenia, najwyżej nie będzie jadł moich pomidorów.. :D
Ale i tak jestem mu bardzo wdzięczna, że się zgodził do tych moich roślinek zaglądać. ;:196
No chyba żartuje , toż ma więcej niż Ty , ma do stracenia święty spokój :;230 :;230 :;230 :;230
Paweł _____________________________________________________________________________
Kobiety z natury są Aniołami, ale kiedy skrzydła opadną przychodzi im latać na miotle....
Awatar użytkownika
NITKA
1000p
1000p

Post »

Hehe, święty spokój, to On już dawno stracił, ale ja nie mam z tym nic wspólnego. :;230
- dobra, koniec off'a :wink:
pozdrawiam, Anita
MLODA1
500p
500p
Od: 2 kwie 2010, o 23:08

Post »

Powiedzcie jakim nawozem podlać pomidory, żeby szybciej ruszyły? Stoją pod folią, ładnie już zgrubiały i nabrały koloru, tylko nie chcą rosnąć.
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Ja swoim pomidorom daje po posadzeniu kopa roztworem saletrzaku / 3-5 dkg na 10 l wody/. Działa. Azot powoduje lepszą przyswajalność fosforu i mikroelementów a zawarta w saletrzaku saletra wapniowa zapobiega póżniejszej suchej zgniliżnie wierzchołkowej. Nawóz koniecznie rozpuszczony w wodzie, bo w tej formie najszybciej przenika do strefy korzeniowej. Po 1 litrze pod każdy krzak.
Pozdrawiam
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”