Dziwne miejsce w ogrodzie.
- krzysztofkhn
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 wrz 2008, o 09:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dziwne miejsce w ogrodzie.
Witam !
Mam takie jedno miejsce 2 x 2 m gdzie już kilka razy sadziłem różne drzewka i po roku, dwóch wypadało. Działkę mam już ponad ćwierć wieku, więc wiem co tam jest za ziemia.
Na wszelki wypadek tak z 10 lat temu wymieniłem w tym miejscu ziemię na inną wzbogaconą kompostem. 3 metry w prawo i lewo rosną sobie brzoskwinka i morela. I z nimi nic złego się nie dzieje.
Wszystko wskazuje, że i w tym roku, po zimie, może wypaść rosnące w tym miejscu kolejne drzewko. To roczna brzoskwinia.
Czy ktoś już miał taki przypadek ? Jak rozwiązaliście taki problem ?
Mam takie jedno miejsce 2 x 2 m gdzie już kilka razy sadziłem różne drzewka i po roku, dwóch wypadało. Działkę mam już ponad ćwierć wieku, więc wiem co tam jest za ziemia.
Na wszelki wypadek tak z 10 lat temu wymieniłem w tym miejscu ziemię na inną wzbogaconą kompostem. 3 metry w prawo i lewo rosną sobie brzoskwinka i morela. I z nimi nic złego się nie dzieje.
Wszystko wskazuje, że i w tym roku, po zimie, może wypaść rosnące w tym miejscu kolejne drzewko. To roczna brzoskwinia.
Czy ktoś już miał taki przypadek ? Jak rozwiązaliście taki problem ?
Serdecznie Pozdrawiam.
Krzysztof Khn.
Krzysztof Khn.
-
- Od: 1 maja 2008, o 18:51
Re: Dziwne miejsce w ogrodzie.
W dość prosty sposób... wykonując analizę chemiczną gleby (poznasz przyczynę takiego stanu rzeczy, a to więcej niż połowa sukcesu ;) )krzysztofkhn pisze:Jak rozwiązaliście taki problem ?
Pozdrawiam serdecznie

- krzysztofkhn
Pomologu !
Jak pisałem. Wykopałem dół 1 x 1,5 głęboki na 2 szpadle, czyli do, poniżej znajdującego się zółtego piasku. Ziemia dawniej zbożowa. Wymieniłem na kompost z ziemia z innego miejsca.
Gdzie, skąd wsiąść te próbki. Po sąsiedzku tego miejsca, czy z zółtego piasku znajdującego się poniżej wymienionej ziemi. Nigdy jeszcze tego nie robiłem.
Jak pisałem. Wykopałem dół 1 x 1,5 głęboki na 2 szpadle, czyli do, poniżej znajdującego się zółtego piasku. Ziemia dawniej zbożowa. Wymieniłem na kompost z ziemia z innego miejsca.
Gdzie, skąd wsiąść te próbki. Po sąsiedzku tego miejsca, czy z zółtego piasku znajdującego się poniżej wymienionej ziemi. Nigdy jeszcze tego nie robiłem.
Serdecznie Pozdrawiam.
Krzysztof Khn.
Krzysztof Khn.
-
- Od: 1 maja 2008, o 18:51
Z tej warstwy wymienionej (czyli tej rozłożonej ziemi kompostowej) i dla porównania (bo tak robimy w sadach) z głęboko położonej warstwy (poniżej 25 cm, do 40 cm). Pobierasz kilka próbek z różnych miejsc i robisz próby zbiorowe - osobno dla każdej warstwy.
Pozdrawiam serdecznie
Pozdrawiam serdecznie

- krzysztofkhn
... i do Okręgowej Stacji Rol. Chem.
Jutro tam zadzwonię, bo już 17 minęła i tel milczy.
A tak przez ciekawość. Ile to kosztuje ? Może wiesz ?
Jutro tam zadzwonię, bo już 17 minęła i tel milczy.
A tak przez ciekawość. Ile to kosztuje ? Może wiesz ?
Serdecznie Pozdrawiam.
Krzysztof Khn.
Krzysztof Khn.
- image
- 200p
- Od: 23 lip 2010, o 16:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Może to dziwne ale, czy tam nie ma dodatniego pola magnetycznego
Czasami różdżkarz pomoże coś wyjaśnić albo dobra " wiedźma" ;:106
Dodatnie pole magnetyczne niekorzystnie wpływa na ludzi, roślinom też może szkodzić.

Dodatnie pole magnetyczne niekorzystnie wpływa na ludzi, roślinom też może szkodzić.

Pozdrawiam! Róża
- krzysztofkhn
Image !
Wiedźma, to osoba wiedząca, posiadająca wiedzę, mądra. Tedy zapraszam wszystkie wiedzmy do siebie. Ten rodzaj wiedzy też się przyda.
Wiedźma, to osoba wiedząca, posiadająca wiedzę, mądra. Tedy zapraszam wszystkie wiedzmy do siebie. Ten rodzaj wiedzy też się przyda.
Serdecznie Pozdrawiam.
Krzysztof Khn.
Krzysztof Khn.
- Space99
- Od: 27 mar 2009, o 12:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
A może to przypadek ;) Akurat sam mam problem z brzoskwinią i obecnie kupiłem nową bo poprzednia padła i odbiła z podkładki. Chyba ją omroziło (Inka). Na wszelki wypadek w miejscu sadzenia wymieniłbym glebe głębiej. A jeżeli chodzi o badanie gleby to zacznij od pH.
Pozdrawiam Marcin
Moje winorośla
Moje winorośla
- krzysztofkhn
Właśnie wróciłem z działki.
Wszystko wskazuje na to, że brzoskwince nic nie jest. Chyba trochę przesadziłem, spanikowałem. Jej sąsiadka już kwitnie, a ona ledwo rusza. Różnica 3 tygodni !!!
Trzeba będzie to zapamiętać.
Nie zmienia to faktu, że miejsce jest delikatnie mówiąc specyficzne.
Wszystkim bardzo dziękuje za zainteresowanie problemem.
Wszystko wskazuje na to, że brzoskwince nic nie jest. Chyba trochę przesadziłem, spanikowałem. Jej sąsiadka już kwitnie, a ona ledwo rusza. Różnica 3 tygodni !!!
Trzeba będzie to zapamiętać.
Nie zmienia to faktu, że miejsce jest delikatnie mówiąc specyficzne.
Wszystkim bardzo dziękuje za zainteresowanie problemem.
Serdecznie Pozdrawiam.
Krzysztof Khn.
Krzysztof Khn.