Ogród Dorbie

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
dorbie
500p
500p
Od: 21 sty 2011, o 20:50
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród Dorbie

Post »

Dzięki dziewczynki!
To było wykopalisko na 3,5m :roll: Najgorsza była glina, dobrze ze ok 1m, potem taki tłusty ił i w końcu piasek. Taka rure tylko 2x wieksza srednica zakladalismy z drugiej strony domu. To nie bedzie zbiornik na wode, ona bedzie wsiakac, na dole jest zwir, kamienie. mamy tez odwodnienie z trawnika z takich żółtych perforowanych rur. Na trawniku mamy kolektory do pompy ciepla i ten obszar byl rozkopany dokumentnie i wymieszane warstwy gleby i w piwrsza wiosne mielsimy bajoro na srodku dzialki. krzysiek wykopał rowy i umiescil te rurki z geowłoknina, one maja odprowadzenie w okolicy tego okregu, ktory zaczelismy murowac. A to jest dla polowy dachu, inaczej droga szytrówka obok to byłoby samo błoto.
A ja moge teraz sadzic nowa rabatke:-)
Awatar użytkownika
dorbie
500p
500p

Post »

Lusia 57 pisze:Gdzie nie wejdę tam wszyscy w miniony weekend ciężko pracowali. A ja robiłam zakupy. Pracować będę w tygodnu. Ogromne to Twoje wrzosowisko, pooglądałam i nabrałam ochotę na założenie podobnego u siebie. Tylko, że u mnie najpierw muszę wybrać margiel z ziemi a potem trochę nawieźć kwaśnej ziemi więc będę go zakładać chyba przez całe lato.
Lusia, zachecam do wrzosowiska, cały rok coś kwitnie
Awatar użytkownika
dkny
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2009, o 18:55

Post »

Piękne to wrzosowisko!
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08

Post »

dorbie pisze:..... To nie bedzie zbiornik na wode, ona bedzie wsiakac, na dole jest zwir, kamienie. mamy też odwodnienie z trawnika z takich żółtych perforowanych rur. Na trawniku mamy kolektory do pompy ciepla i ten obszar byl rozkopany dokumentnie i wymieszane warstwy gleby i w piwrsza wiosne mielsimy bajoro na srodku dzialki. krzysiek wykopał rowy i umiescil te rurki z geowłoknina, one maja odprowadzenie w okolicy tego okregu, ktory zaczelismy murowac. A to jest dla polowy dachu, inaczej droga szytrówka obok to byłoby samo błoto......
Dorotko :wink: Na początku też mieliśmy bajoro. :lol:
My też na takiej glebie robiliśmy drenaże i odprowadzenia wody.
Ale teraz myślę, że całkiem niepotrzebnie. Po posadzeniu roślin i zasianiu trawy, wszystko, co zielone doskonale tę wodę spija. Często latem jest jej za mało i muszę podlewać.
:wit
Awatar użytkownika
Sure
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lip 2010, o 21:03
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

O, ja tez jestem na etapie odwadniania. I nawadniania zarazem. Przerobiliśmy instalację, część wody z rynien odprowadziliśmy do drenu w ogrodzie, przy okazji sobie dodatkowo nawodnimy rabatki. Wcześniej wszystko szło do jednej dziękuję i przepełniała się, zalewając nam garaż. Teraz będzie można nareszcie zrobić miejsce do parkowania i zająć się żywopłotem po wschodniej stronie..

Dorotko, a czy Twoje wrzosy w brązowym kolorze są też uschnięte, czy to taki naturalny ich stan? Ja mam sporo suchych, które wewnątrz mają nieco zielonych listków i teraz zastanawiam się, czy je wyrwać, czy czekać, aż odżyją...
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
x-p-k
Konto usunięte na prośbę.
Od: 3 sie 2008, o 00:13

Post »

Ładnie u Ciebie wrzosy przezimowały, u mnie wyglądają jak suchary :roll:
Przyciąłem, niby zielone w środku, to może odbija jakoś sensownie - ale przyznam, że obecnie wyglądają tak szpetnie, że mam je ochotę zupełnie wyciąć :evil:
Awatar użytkownika
dorbie
500p
500p

Post »

Nie stresujcie sie wrzosami, na pewno przezyją :D Moje w zeszłym roku też takie były
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
dorbie
500p
500p

Post »

To zeszły rok w kwietniu
Obrazek
Awatar użytkownika
dorbie
500p
500p

Post »

I wczorajsze roboty ziemno-kamienne - skończyliśmy o godz 21.40! Przy lampce:-)
Obrazek
A to ciag dalszy mojej rabaty.
Obrazek
Zdecydowałam się na thuje Smaragd, długo myślałam nad jałowcami, ale dlatego że od sąsiada dostałam cyprysy które posadziłam jako przedłuzenie tej rabaty i one sa poprzedzielane smaragdami - od sąsiadki:-) to trafne było kontynuowac te Smaragdy,a że też dostałam od sąsiadki, więc zostało:-) I chyba są ładne. Po prawej dwa świerki kłujące, po prawej do przodu Świerk brewera i żółciutkie tawuły Goldmound, na razie 3 ale jeszcze dokupię 4. Po lewej mało widoczne trawy - proso rózgowate i owsica wieczniezielona i żółto-zielone cyprysiki Filifera Aurea. Po lewej od nich będą berberysy Red Pillar 5 lub 7 sztuk- niestety, niełatwo je dostać. Na srodku z przodu ma być perowskia a przed klon kulisty lub Surmia

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
dorbie
500p
500p

Post »

I troszkę wiosny. Forsycja jeszcze u mnie nie kwitnie!!!
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
AnnaK
200p
200p
Od: 21 sty 2008, o 08:08

Post »

Witaj Dorbie . Obejrzałam Twój wątek od początku. Mam koleżankę pod Gdańskiem, która też ma taki wielki ogród bo wybudowała się na tzw. wsi, która jest teraz dzielnicą Gdańska. Pięknie to zaplanowałaś, ale patrząc na to ja widzę ogrom pracy a nie tylko efekty. TEraz dopiero będzie pięknie jak wszystkie rośliny ruszą. Bardzo mi się Twój ogród podoba. Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Kawał dobrej roboty odwalony.Ja mam majstra, kładzie mi płytki elewacyjne.Do świąt będę miała syf.
Awatar użytkownika
dorbie
500p
500p

Post »

AnnaK pisze:Witaj Dorbie . Obejrzałam Twój wątek od początku. Mam koleżankę pod Gdańskiem, która też ma taki wielki ogród bo wybudowała się na tzw. wsi, która jest teraz dzielnicą Gdańska. Pięknie to zaplanowałaś, ale patrząc na to ja widzę ogrom pracy a nie tylko efekty. TEraz dopiero będzie pięknie jak wszystkie rośliny ruszą. Bardzo mi się Twój ogród podoba. Pozdrawiam.
Dzięki Aniu :oops:
Awatar użytkownika
dorbie
500p
500p

Post »

malgocha1960 pisze:Kawał dobrej roboty odwalony.Ja mam majstra, kładzie mi płytki elewacyjne.Do świąt będę miała syf.
Małgosiu, ale jaki efekt póżniej ;:138 Nas to też czeka, tylko kiedy...
Awatar użytkownika
Sure
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lip 2010, o 21:03

Post »

Dorbie, życzę Ci ciepłych i pogodnych Świąt! :D
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
Zablokowany