Czy cięta róża odrośnie ?

ODPOWIEDZ
patrycjab
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 4 kwie 2011, o 17:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Czy cięta róża odrośnie ?

Post »

Witam jestem tutaj nowa nie zajmuję się ogrodnictwem więc jeśli moje pytanie jest banalne to proszę o wyrozumiałość :) specjalnie założyłam konto żeby zadać pytanie mam nadzieję że mi ktoś pomoże :)
dostałam różę ciętą uschnęła już dawno chciałam ją już wyrzucić a ona wypuszcza nowe listka, czy jeśli ją przesadzę do ziemi to jest szansa że będzie rosła? jakie wymagania musiałaby spełniać gleba? jakie miejsce? jak to zrobić ?
proszę o pomoc :)
pozdrawiam
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Zibi_41
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2010, o 21:23
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: CZY DA SIĘ COŚ ZROBIĆ? PROSZĘ O PORADY!

Post »

Pierwszy raz widzę takie cuda :roll: Ale oczywiście , możesz próbować ją ukorzenić . Niestety nie napisałaś czy dysponujesz kawałeczkiem ziemi czy tylko parapetem. Opiszę , jak zrobić to w gruncie , bo na parapecie metoda musiała by być podobna , ale nie wiem na ile skuteczna. Po pierwsze , skróć ją do trzech oczek (odrastających listków) licząc od dołu. Zakop ją trochę ponad najniższe listki i przykryj np. odciętą butelką z wody mineralnej lub słoikiem. Przed przykryciem jeszcze ją podlej. Jest trochę późno na takie zabiegi , ale skoro różyczka tak rwie się do życia , powinno się udać :uszy :uszy :uszy

Słoik możesz zdjąć gdy zaparuje , będzie to oznaczać że rozpoczęła wegetację :wit :wit :wit
patrycjab
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

właśnie taką żywą róże dostałam szkoda by ją było zmarnować :) mam spory teren ponieważ mieszkam w domku dwurodzinnym w podwórkiem tylko boje się że gleba będzie dla niej "wredna" bo nie jest chyba najlepsza (będę ją dopiero odkwaszać bo po zimie mam mchu jak w lesie zamiast trawy czekam aż mi przywiozą taki środek).. poczekać jeszcze aż to zrobie czy jak najszybciej ją wkopać??
Awatar użytkownika
Zibi_41
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Raczej zasadź ją od razu , bo potem będzie coraz cieplej , a w końcu za ciepło. Możesz wykopać dołek i wypełnić go taką ziemią z woreczka , wtedy będzie dobrze :uszy :uszy :uszy
patrycjab
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

mam ziemię kwiatową (kupiłam w biedronce:D ) mam nadzieję że się uda :) powinnam wybrać miejsce bardziej słoneczne ?
Awatar użytkownika
Zibi_41
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie , jest już ciepło i ciągła ekspozycja mogła by ją wysuszyć . Musisz wybrać miejsce jasne , lecz nie bezpośrednio nasłonecznione. W jesieni ją sobie przesadzisz , a po zimie będzie już silnym krzaczkiem :wit :wit :wit
patrycjab
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

dziękuję za pomoc :)
Awatar użytkownika
Zibi_41
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie ma sprawy , jak nabierzesz doświadczenia , będziesz pomagać innym :uszy :uszy :uszy
patrycjab
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

a jeszcze mam pytanie :) zrobiłam wg wskazówek podlałam przykryłam butelką - i róża ma być cały czas pod przykryciem?
Ksenia04
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 15 kwie 2011, o 17:24

Re: Czy cięta róża odrośnie?

Post »

Cudnie... jest jakaś szansa :) ja już mam takie trzy i nie widziałam co z nimi zrobić :D
patrycjab
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Re: Czy cięta róża odrośnie?

Post »

posadziłam ją wg wskazówek na razie nie zwiędła doglądam ją codziennie i liczę że się kiedyś pięknym kwiatem odwdzięczy ;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Róże”