magdogród:-)

Zdjęcia naszych ogrodów.
magdala

Re: magdogród:-)

Post »

O, jak fajnie ;:138
Znalazłyście mnie....
---------------------------------------
100krotko, Martuś , Marysiu ,Krysiu, Iza ;:196

Marto- "Magdogród" oczywiście od "ogrodu" ,żeby nie było ,że mam jakieś zapędy na Gród :?
Ogólnie -już mi się nie podoba nazwa,którą wymyśliłam ,ale nie wiem czy można zmienić tytuł wątku....
Co do moich oznak wiosny - to fakt : nie powalają, ale też strasznie mało czasu mam,żeby po prostu..
pojechać na działkę :(

Agnieszko Stokrotko - tęskno do lata ,ale już to słońce ,które mamy za oknem wystarczy całkowicie do szczęścia.

Marysiu ,Izo - awatarek nowy ,bo już trochę zmęczyła mnie moja psia twarz :D

Krysiu - spacerowaliśmy około 14 ,ale też starałam się być grzeczna i nie zaglądałam za płoty :wink:

Odkryliśmy bardzo dziwne budowle (bliżej wody)- tak wielkie konstrukcje domów ,normalnie jakieś bloki-w dodatku za betonowymi płotami.
No ,takiej wsi nie znałam :;230 !!
Twoja okolica- przepiękna !
A te strusie to tak puszczone luzem ???? :shock: Przyznam ,że z ptactwa widziałam na razie kury i indyki...

Andrzej - serduszkę spraw sobie koniecznie! To jest tak śliczna roślina. Ja miałam chyba ze 3 próby z serduszką.
Albo znikała zupełnie ,albo marniała. Mam gliniastą ziemię i dużo podziemnych stworzeń w futerkach :?
W końcu posadziłam serduszkę w koszyku (jak na tulipany) - i rośnie już tak trzeci sezon .
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Taki zestaw żurawek kupiłam od naszej forumowej Igi :wit
Bardzo cieszą oko !

Obrazek
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Niestety, są i takie betonowe kwiatki. :?
A na początku Twojej ulicy , bliżej cywilizacji, była jeszcze nie tak dawno, a może jeszcze jest, strusia farma. A strusie czasami pojawiały się, nie wiadomo dlaczego, na drodze. Podobnie, jak te konie ze stadniny, które kiedyś rankiem spotkałam, jadąc do pracy.
:wit
Awatar użytkownika
falkenburg
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 wrz 2009, o 23:38

Post »

Witaj
Słoneczniki to też nasze ukochane kwiaty lata. Dobrze że pokazałaś, przypomnieliśmy że chyba już czas je powysiewać.
Żurawki śliczne, szybko urosną i będą cieszyć oko.
Małgorzata i Krzysztof
Awatar użytkownika
gorzata76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2009, o 14:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Mam Cię! :lol: Jak to miło...
laura-loren
50p
50p
Od: 16 kwie 2011, o 09:51

Post »

Witam :wit Piekne te zuraweczki !!!co to za odmiany?.Najbardziej podoba mi sie ta ciemna(czarna?) i jaskrawo zielona z czerwonym kolorkiem w srodku.Ja niedawno zachorowala na heucherki i dokupuje jak pojawiaja sie jakies nowe.. :Dpozdrawiam
magdala

Post »

Lauro- ta ciemna żurawka to Obsydian -ja też byłam na jej widok zachwycona ,chociaż wcale nie zamawiałam jej u Igi-
to ona sama zaproponowała mi właśnie tę odmianę i powiem szczerze ,że zrobiła na mnie wrażenie :D , a ta druga to
chyba Stoplight (karteczka mi odleciała, ale to raczej ta nazwa).

Falkenburg :wit Bardzo mi miło.

Gorzatko :D -czekałam na Ciebie :D :D
------------------------------------------------------------------

Wczoraj odwiedziłam działkę ... :?
Oto wnioski i spostrzeżenia po tej wizycie:

1. Dobrze ,że w ostatnich sezonach nie kupiłam żadnych nowych cebulek tulipanów.
2. Tej wiosny nie ujrzę moich ulubionych żółtych kielichów (miałam taką śliczną starą odmianę tulipanów z
wydłużonym kwiatem-jak korona)
3, Tej wiosny w ogóle nie zobaczę tulipanów.
4. Muszę kupić strzelbę lub chociaż łuk .... :evil:
5. Dzik nie lubi szachownic....

Dokopują się gady do samych koszyków i wyjadają wszystkie cebule ! Normalnie płakać się chce :(
Obrazek

Zresztą różami tez nie pogardzą - tutaj rozkopały ziemię miedzy różą i funkią:
Obrazek
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08

Post »

Zapewne między tą różą a funkią miałaś jeszcze jakieś smakowite cebule . :lol: ... dla dzików.
:wit
Awatar użytkownika
gorzata76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ach... bo kto to karmę zakopuje, zamiast rozłożyć na talerzach :;230
Magda... spójrz na to od tej drugiej, jaśniejszej strony: będziesz miał nowy ogród i tam dziki za Tobą nie przyjdą (chyba :roll: :oops: :;230 )
Żurawki bajecznie się prezentują... ale nieee... u mnie pstrokato i bez tego :wink:
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04

Post »

Magdo - jak jeszcze miałam działkę w Oliwie to przeżyłam inwazję dzików. Zeżarły mi dosłownie wszystkie tulipany zamieniając działkę w błotniste pobojowisko. A w poprzednim roku kwitło ponad trzysta kwiatów( policzyłam je i zapisałam w kalnndarzu :cry: )
No cóż...takie skutki - gdy działka jest położona pod lasem....
laura-loren
50p
50p
Od: 16 kwie 2011, o 09:51

Post »

[quote="magdala"]Lauro- ta ciemna żurawka to Obsydian -ja też byłam na jej widok zachwycona ,chociaż wcale nie zamawiałam jej u Igi-
to ona sama zaproponowała mi właśnie tę odmianę i powiem szczerze ,że zrobiła na mnie wrażenie :D , a ta druga to
chyba Stoplight (karteczka mi odleciała, ale to raczej ta nazwa).

Super Magdo:!: zaraz sprawdzam ta stoplight,i oczywiscie dopisuje je do listy :D Do kupienia w 1-wszej kolejnosci :;230 :;230 :;230 Dziekuje :tan
magdala

Post »

Kochani forumowicze :wit
Wszystkiego dobrego z okazji Świąt ! Jeśli macie taką pogodę jak ja ,to więcej do szczęścia nie potrzeba :D

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Przed Świętami pokazałam wady mojej działki ,to teraz pokażę zalety :D
Cebulica :
Obrazek

Hortensja pnąca - w tym roku w końcu obficie zakwitnie,a nie jak w poprzednich sezonach-jednym kwiatem...
Obrazek

Pączki Szachownicy perskiej ;:138 i Serduszki...
Obrazek Obrazek
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

I jeszcze mała ciekawostka : ponieważ jestem bardzo niecierpliwa jeśli chodzi o rośliny-niechcący uszczknęłam
Heliotropowi listki - pierwszą parę liści właściwych -bo drugiej jeszcze nie miał :? ( zostały mu tylko te listki kiełkujące)- i tu niespodzianka!

Heliotropek bardzo ładnie się rozkrzewia nie zważając na mój błąd :D
Obrazek
Awatar użytkownika
gorzata76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A moje heliotropy jakby w miejscu stanęły :roll:
Zalety niewątpliwe, zwłaszcza zapędy hortensji... dużo ma pąków?
magdala

Post »

Na Hortensji naliczyłam 10 pąków na pewno - wiem ,że to może nie powalający wynik ,ale jak dla mnie- bomba :wink: !

Za to na Piwonii drzewiastej (pierwsza, wyszukana ,pożądana..) tylko malutki pączuś na samym dole- bo reszta obżarta
przez dzikie świntuchy :?
---------------------------------------------------------------------------------------------------
Długo myślałam jak poprowadzić ten nowy wątek i wymyśliłam, że przestanę tak
wyraźnie oddzielać to ,co jest teraz od tego co będzie potem-kto wie ten wie ... :D
Ogród to ogród ,prawda?? A nawet powiem ,że ogród -to stan duszy ....gdzieś wyczytałam takie mądre słowa :heja

---------------------------------------------------------------------------------------------------------

Pisałam ,że dziki nie lubią szachownicy . Mam posadzone szachownice cesarskie i szachownicę perską ,a pomiędzy nimi
były nieszczęsne tulipany . Wszystko posadzone blisko siebie, dość ciasno.
Dziki dobrały się do cebul tulipanów ,a pięknie wyrośnięte szachownice ani tknięte :shock: !
Jednak ma taki dzik wyczucie w...ryju :wink:
Obrazek

Uploaded with ImageShack.us
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
aleb-azi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 gru 2009, o 18:18
Kontakt:

Post »

Paskudnie świńskie dziki, jak mogą tak się obejść z ogrodem... I jeszcze wybrzydzają... No to akurat na szczęście.
Grunt to fundament :wink:
Witaj w nowej odsłonie Serduszko-Kłapouszko. Tęskno było do Ciebie i do Twoich zdjęć Tyle w nich słońca.
Więc melduję się i uprzejmie donoszę, że stan posiadania psów doszedł do równowagi, więc po staremu tylko dwa ;:136
magdala

Post »

Cześć Izabelko :wit Czyli mówisz ,że całe psie rodzeństwo znalazło nowe rodziny ? To dobrze :D
Chociaż pewnie czasem myślisz o nich tęsknie?

Moje młode pelargonie rosną :
Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”