Moja skromna działka i przeprowadzka Ada-kj

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
ada.kj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 12:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Moja skromna działka i przeprowadzka Ada-kj

Post »

Tylu gości z rana. Witam serdecznie.
Agniesiu. Tak. Te spotkania są bardzo sympatyczne, w dodatku tyle nowych wspaniałych osób się poznaje. Inaczej później rozmawia się w wątkach z ludźmi, których poznało się w realu. Musi coś w tym być, jeżeli chce się niektórym osobom pokonać często bardzo wiele kilometrów, aby być kilka godzin razem.
Grzesiu. Róże bardzo chętnie, ale tam one jednak chyba będą miały za mało słońca. Muszę to dopiero sprawdzić w tym roku. Cały sezon przede mną.
Basiu. Nie ma czego zazdrościć. Jest inaczej, ale przecież Ty masz też bardzo ciekawie urządzone działkę. Fakt, że często zastane nie zawsze się podoba, a zmieniać jest ciężko, to co już jest. Prawda, że coś innego intryguje, a ogród chciałoby się stale zmieniać. Tulipanki pospieszyły, ale chyba to jest efekt małej ilości deszczu, a ziemia tu jest przepuszczalna. Muszę więcej i częściej roślinki podlewać, a bardzo tego nie lubię. Jak dotąd staram się podlewać nowe nasadzenia, a mam ich sporo, więc z konewką trzeba ganiać.
Adrianko. Zapraszam koniecznie. Będzie okazja wypić jakąś kawkę.
Izuniu. Dzięki pięknie. U mnie będzie już po tulipanach gdy u Was zaczną kwitnąć. Dobrze, że są różne ich odmiany, to kwitnienie się przedłuży. Część jednak jest tylko liściasta - to efekt sadzenia w koszyczkach i one bardzo słabo przyrastają. Może za rok będzie lepiej.
Szukam kosiarki na all, może coś dopadnę w miarę w ludzkiej cenie. Była tydzień temu akumulatorowa, ale ktoś mnie przelicytował. Jeszcze się nie spieszę, gdyż nie mam posianej trawy. Mariolka ma taką więc wypróbuję jak będzie co kosić. :wink:
Jadziu. Dziękuję - ten kształt rabat tak mi się wydaje narzuca pewien system obwódek, a ponieważ zebrała się ich pewna ilość to mogłam tak posadzić. Trochę dostałam od MagdyMisi dwa lata temu - z jej własnego siewu. Trochę dokupowałam i część przeżyła.
Geniu. Dziękuję pięknie. Cały czas coś się robi, ale do końca jest jeszcze masa roboty. Jeszcze trzeba zagospodarować cały teren koło altanki, gdyż tam jest całkiem spory bałaganik, ale powoli może do końca sezonu się wyrobię. Trzeba odmalować altankę wewnątrz i na zewnątrz, oj nie będę wyliczać wszystkiego. Ty masz też pięknie i kolorowo, ale jak się naogląda u innych to chciałoby się stale coś zmieniać.
Marioluś. Bób jak się nie położy to będzie fajnie. Faktycznie ciemiernikom jakoś w tym roku nie robiłam zdjęć, gdyż tyle innych roślin kwitnie. Będę próbowała na początku Twoją kosiarką - zobaczymy czy się nada.
Co my wiemy to tylko kropelka. Czego nie wiemy to cały ocean.
Pozdrawiam cieplutko Ada vel Krysia
Księżycowe rabatki u Adki adolinki
Awatar użytkownika
MagdaMisia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 mar 2009, o 20:39
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Krysiu efekty Twojej pracy są coraz bardziej widoczne ;:196
Awatar użytkownika
Mala_MI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2008, o 14:23
Kontakt:

Post »

Ależ u Ciebie kolorowo. I jakie piękne tulipany.
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52

Post »

Krysiu, jestem zachwycona Twoją wiosną! Gdybym nie wiedziała, w zyciu nie zgadłabym, ze do późnej jesieni przenosiłaś ogród w nowe miejsce! Już teraz wygląda pięknie, a latem - będzie jak stary! :D
Masz dużo tulipanów botanicznych!.Czy one same się tak rozmnożyły?
Zauroczył mnie też ten pełny kremowy. Co nie znaczy, że nie doceniam urody pozostałych kwiatów :D
Awatar użytkownika
ada.kj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam wieczorkiem miłych gości ze słonecznego ciepłego Wrocławia. Dzień dziś był tak piękny, że nie chciało się wychodzić z działki. Zaczynają już kwitnąć drzewa owocowe, więc wiosna na całego. Współczuję tym, którzy muszą siedzieć w pracy, gdyż pogoda taka, że chciałoby się korzystać ze słoneczka.
Magduniu. dzięki ;:196
Justynko. Również dziękuję. Lubię ten okres roku, gdy wszystko budzi się do życia i chce się aby było co oglądać, po długiej zimie.
Izuniu. Miło Cię widzieć. Te tulipanki botaniczne mnie samą ilością zaskoczyły. Kupowałam cebule jesienią 2009 roku. Tylko tulipanów Tarda było koło 15 sztuk, dziś jest na pewno 2 albo trzy razy więcej. Pozostałe tulipany botaniczne kupowałam chyba po 5 cebul. W dodatku z nimi nic się nie dzieje, nie chorują jak pozostałe,ładnie przyrastają, muszę pomyśleć jeszcze o innych kolorkach, gdyż są bardzo wdzięczne.
Dzięki uprzejmości Oleńki mam od wczoraj 3 nowe iglaczki

Obrazek
Pinus mugus Tiny Curls
Obrazek
Pinus mugo Golden Glow
Obrazek
Pinus mugo Kórnik
A tego kupiłam kilka dni temu
Obrazek
Jodła koreańska Silberlock
Awatar użytkownika
gorzata76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2009, o 14:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Oj... zaczyna się iglakowe szaleństwo ;:224
W imieniu pracujących (cóż za barbarzyństwo!) dziękuję za wyrazy współczucia :lol:
Krysiu... aż niemożliwe się wydaje to, że dopiero jesienią wkroczyłaś na tę działkę.. a świadomość tego, co tam zastałaś... nooo... chylę czoła ;:180 ... i mam nadzieję, że wkrótce uda mi się to zobaczyć na własne oczy :wink:
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52

Post »

Krysiu, ja pokochałam tulipanki botaniczne ze względu na ich bezpretensjonalną urodę, ale także dlatego właśnie, że nie chorują. Zwykłych tulipanów mam już niewiele, większość zniszczył wirus mozajkowatości, w dodatku żółte i pomarańczowe sukcesywnie wracają do koloru czerwonego. Za chwilę będą same czerwone :lol:
Czy kwitną teraz u Ciebie jeszcze jakieś tulipany botaniczne? Pokaż, proszę, wszystkie jakie masz :D
Iglaczki sliczne!
x-o-1
Konto usunięte na prośbę.
Od: 3 cze 2007, o 20:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Krysiu a ja tak podczytuje i podziwiam, ze w tak krótkim czasie tyle pięknych roślin kwitnie. I do tego drzewka owocowe juuuuż zaczynają kwitnąć, no tylko pozazdrościć. U nas na północy to wszystko w powijakach jeszcze.

pozdrawiam
Ewa
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Fajne iglaczkowe zakupy takie rarytasiki .Masz racje co do botanicznych . To samo napisałam kiedyś u mnie . Teraz tylko botaniczne i żadne inne nie będą miały u mnie racji bytu .
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Cebulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2009, o 22:43

Post »

Iglakowe maluchy świetne! Dokopałaś się Krysiu może do telefonu do tej szkółki? Wzstawili pryz drodye wielki bilboard, wic moe ymienili podejđcie do klienta :evil:
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Krysiu tamten ogród był piękny ,mam jeszcze gdzieś zdjęcia bo byłam osobiście i widziałam , ale myślę że ten będzie jeszcze piękniejszy .
Iglaczki super ,jeszcze się z nich nie wyleczyłam .
Genia
Awatar użytkownika
ada.kj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam porannie. We Wrocławiu jak na razie mglisto, ale szykuje się kolejny ładny dzień, więc trzeba go odpowiednio spożytkować na działeczce - chwasty rosną jak głupie, a wybieranie ich z kory to nie jest takie łatwe. Najgorzej wygląda cienista rabata, gdyż dopiero zaczynają wychodzić hosty których nie chcę podeptać. Muszę się uzbroić w cierpliwość. :evil: Wczoraj odchwaszczałam rabatę żurawkową i musiałam po prostu wyrywać liście tulipanów, które nie długo by tą rabatą zawładnęły.
Gosieńko. Dziękuję za uznanie - ale jak to wiele razy pisałam - gdyby nie pomoc jesienna forumków to byłabym daleko w tyle. Zapraszam serdecznie - kiedy tylko będziecie we Wrocławiu lub okolicach aby wpaść chociaż na kawkę.
Izuniu. Część tulipanów botanicznych już niestety przekwitła, ale część dopiero kwitnie. Nie mam dużo odmian - jak dziś będę na działce to zrobię fotki tych które kwitną.
Ewo. Na szczęście Wrocław leży w ciepłej strefie i u nas wiosna w pełni.We Wrocławiu dba się o zieleń, przepięknie wygląda miasto o tej porze roku. Wiele tras przejazdowych jest obsadzona śliwami wiśniowymi, które kwitną na różowo, później dekorują czerwonymi liśćmi, rośnie wiele krzewów ozdobnych, więc w tej chwili niestety już kończą kwitnienie forsycje, których dużo nasadzono. W wielu miejscach przepiękne kolory przybierają tawuły i berberysy. Wiosnę zaczynają kwitnące krokusy na trawnikach wzdłuż wszystkich tras przelotowych, później kwitną tam narcyzy botaniczne. Nie martw - wiosna do Was też dojdzie, a u nas będzie już po kwitnieniu.
Jadziu. Tak mnie w tym roku wzięło trochę na iglaczki, ale miejsce na nie już się kończy.
Daguniu. Mam telefon i cennik, który rozdawali na Gardenii - podam Ci na pw - figuruje tam również cena detaliczna.
Geniu. Dzięki. W tamtym ogrodzie niestety nie mogłam mieć iglaków. Kupiłam trochę tych najzwyklejszych i najtańszych w supermarkecie na próbę i prawie wszystkie mi tam wykopano. Bym chyba zapłakała się gdyby mi takie rarytaski wykopano. Mam nadzieję, że kiedyś będę mogła Cię gościć w tym ogrodzie. Iglaczki bym chętnie jeszcze kilka kupiła, ale nie chcę przeładować. Zobaczę za rok jak trochę roślinki się zadomowią i rozrosną gdzie ewentualnie można jeszcze kilka dosadzić. Wiele jest roślin, które dopiero się pojawiają lub pojawią, gdyż hodowcy stale pracują nad tym, ale mamy ogrody malutkie, więc trzeba się zadowolić tym co mamy, ewentualnie później pozbywać się jakichś roślin aby dosadzić inne. Ja u siebie nie mam irysów, dalii, mieczyków i wielu, wielu innych roślinek, krzewów itp, ale trzeba postawić sobie jakieś priorytety i ich się trzymać.
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

To masz robotę! Ale dasz radę! Mi wszędzie wychodzą tulipany które przez przypadek przekopałam :;230 Rosną do góry nogami i przez to nie zakwitną :-) I konwalie wyłażą spod porzeczki, bo wsadziłam na jesieni i nieźle je pomieszałam!
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
Kazmierz
200p
200p
Od: 14 mar 2010, o 10:37

Post »

:wit a czy trawka na ścieżkach posiana :?:
no bo jak już będzie zielona autostrada to dopiero będzie ślicznie ;:108
nie będzie się kurzyło i po deszczu błota ;:108
nowe nabytki iglaczkowe super ;:224

pozdrawiam ;:3
Awatar użytkownika
ada.kj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kaziu. Trawka jeszcze nie posiana. Jeszcze trzeba skończyć wkopywanie cegieł, a czasu brakuje.
Miłko. W niedzielę śmiałyśmy się z Mariolką, że u mnie wszędzie wyłażą przekopane tulipany - na ścieżkach też - nawet kwitną - i będę z nimi walczyła jak z chwastami. :D
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”