Prymula, pierwiosnek (Primula) cz.1
- przemo1413
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 mar 2011, o 16:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Prymule
Może głupie pytanie ale jak z prymulek zbierać nasiona i czy w ogóle się zbiera . Bo chciał bym trochę po eksperymentować ale jestem w tym temacie kompletnie zielony . 

-
- ---
- Od: 29 cze 2009, o 13:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Pierwiosnek samosiejka ma cudny kolorek kwiatów.
Musiałem go przesadzić do doniczki, bo rósł..na środku trawnika.
Bardzo podoba mi się jego kolorek, więc mam pytanie. Jeśli zbiorę z niego nasionka i wysieję, to będą takie jak on?

A to już zwykły pierwiosnek gruziński:

Musiałem go przesadzić do doniczki, bo rósł..na środku trawnika.
Bardzo podoba mi się jego kolorek, więc mam pytanie. Jeśli zbiorę z niego nasionka i wysieję, to będą takie jak on?

A to już zwykły pierwiosnek gruziński:

ojej... a ja właśnie nie lubię prymulek za tę paskudną ilość paskudnych liści (celowo 2 razy użyte to samo słowo). Kwiaty piękne, ale te liście mnie drażnią (podobnie miodunki i inne takie)esony1 pisze: to jest niesamowite, że listeczków tylko trochę za to kwiatyliści spod kwiatów nie widać choć są tylko trzy
- Asiula z wyspy
- 200p
- Od: 9 mar 2010, o 23:19
Dawid możesz spróbować zapylić go ręcznie. Ten rodzaj stigmy(czy jak to się nazywa) nie zapyli się sam. Na ostatnim targu kwiatów pod wpływem moich bardzo dociekliwych pytań o rodzaje narządów płciowych prymul (myślałam długo, że są żeńskie i męskie i musisz mieć oba rodzaje roślin u siebie żeby się zapyliły) pokazał mi na czym polega różnica. Ta roślina którą pokazałeś jest zapylana przez owady tylko pyłkiem z innych roślin. Ale jak delikatnie oderwiesz płatki to w środku zobaczysz pylniki i gdybyś tym pyłkiem nasmarował pręcik i zabezpieczył przed wtórnym zapyleniem to może by się udało uzyskać więcej roślin w tym kolorze
Powodzenia, życzę owocnych zmagań. Kolor piękny i warto poeksperymentować 

Ogród to dzieło sztuki.... w trakcie tworzenia !
Mój kawałek podłogi
Mój kawałek podłogi
- Dyshia
- 1000p
- Od: 17 lut 2010, o 12:19
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Intensywnie hartuję swoją doniczkową prymulkę, pora już chyba na nią do gruntu.
Dziś chyba zostanie w nocy na zewnątrz. Wysiane w dalszym ciągu kiełkują.
Ciekawe, ile się jeszcze pokaże, na dziś siewek jest 35. A ogródkowe prymule w pełnym rozkwicie, szkoda, że zdjęcia wkleić nie mogę, bo jedna jest doprawdy zjawiskowa. 

- esony1
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 27 lis 2010, o 20:09
moje prymule siane na początku lutego wczoraj trafiły do ogrodu... hartowały się co prawda tylko 3 dni i 2 noce ale dobrze im to robiło ( listeczki mężnie prężyły się do nieba ) i póki co nieźle sobie radzą 

pozdrawiam
Edyta
Edyta
-
- ---
Asiu, dziękuję bardzo
Tylko jak takie coś okryć by jakiś owad tego nie zapylił jeszcze raz

Tylko jak takie coś okryć by jakiś owad tego nie zapylił jeszcze raz

- Asiula z wyspy
- 200p
- Od: 9 mar 2010, o 23:19
może owiń gazą(tak mi podpowiedziano w sprawie kosmosu który chcę ręcznie zapylać żeby zachować czystość odmian) albo owiń jakąś małą papierową torebką. Chodzi o to żeby to sobie tam żyło i wykształcało nasienniki. W sumie po paru tygodniach jak się zaczną kształcić można to pewnie zdjąć osłonki. Tylko sobie zaznacz te gałązki które zapyliłeś tak dla pewności ;)
Ja zauważyłam, że wokół tych rodzajów prymul, którym jest twoja, nie było samosiejek, a te inne pseudo męskie(gdzie pyłek jest u góry a stigma jest w środku kwiatu) zapyliły się same i mam identyczne jak matki kwiaty z samosiejek.
Ja zauważyłam, że wokół tych rodzajów prymul, którym jest twoja, nie było samosiejek, a te inne pseudo męskie(gdzie pyłek jest u góry a stigma jest w środku kwiatu) zapyliły się same i mam identyczne jak matki kwiaty z samosiejek.
Ogród to dzieło sztuki.... w trakcie tworzenia !
Mój kawałek podłogi
Mój kawałek podłogi
-
- ---
Pierwiosnek lekarski:

I taki zwykły:

I taki zwykły:

-
- 100p
- Od: 30 gru 2010, o 15:49
Witam!
Kilka prymulek z wczoraj!
Na początek P różowy w pełnym rozkwicie:

Pierwiosnek ząbkowy - w kolorach:
,
,
,
.
Pierwiosnek lekarski "Cabrillo":
.
"Gold Lace":
.
I kilka "zwykłych" zebranych gdzieś w ogrodzie. Czasami te siewki mają całkiem ciekawe zestawienia kolorów.
,
,
,
,
.
I na koniec mój "pierwiosnek"

Pozdrawiam - Waldek
Kilka prymulek z wczoraj!
Na początek P różowy w pełnym rozkwicie:

Pierwiosnek ząbkowy - w kolorach:

Pierwiosnek lekarski "Cabrillo":

"Gold Lace":

I kilka "zwykłych" zebranych gdzieś w ogrodzie. Czasami te siewki mają całkiem ciekawe zestawienia kolorów.

I na koniec mój "pierwiosnek"

Pozdrawiam - Waldek
-
- 50p
- Od: 10 sie 2009, o 13:00
Śliczne macie prymulki ja sobie w tamtym roku kupiłam 5 wzeszło 3 i dziś kupiłam 4 oj będzie sadzenie .
- Galadriela
- 500p
- Od: 22 wrz 2009, o 13:58
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja bym raczej powiedziała że to pierwiosnek gruziński w odmianie Alba. (nigdzie takiego dostać nie mogę

mój ogród http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=42468" onclick="window.open(this.href);return false;
zaskakujcie mnie, zaskakujcie. Spadłam niemal z krzesła, gdy to zobaczyłam ;)) Ale ma niespotykany wygląd ;) Albo ja po prostu niewiele jeszcze w życiu widziałam ;)

Ja zazdroszczę wszystkim, którzy wyhodowali pierwiosnki rąbkowe. (Niestety mam za słabą ziemię dla nich)
mój ogród http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=42468" onclick="window.open(this.href);return false;