Tulipany - zmarzły ?

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
ODPOWIEDZ
Dorotuu
50p
50p
Od: 23 cze 2009, o 15:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Tulipany - zmarzły ?

Post »

W ogródku w paru miejscach zanikły tulipany , są albo liście albo znikły całkowicie .Są to zwykłe odmiany ,są w miejscu danym z 2 - 3 lata . Tak samo z narcyzami pełnymi , reszta tulipanów i narcyzów czuje się całkiem dobrze .Czy mogły tulipany i narcyze zmarznąć ?
_fox_

Re: Tulipany - zmarzły ?

Post »

Raczej gryzonie , lub choroba grzybowa :(
Awatar użytkownika
Zibi_41
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2010, o 21:23
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

_fox_ pisze:Raczej gryzonie , lub choroba grzybowa :(
Raczej choroba , bo narcyzy są dla gryzoni trucizną , ich nie zjedzą :roll:
Dorotuu
50p
50p

Post »

Właśnie tak zastanawiałam się czy nie jest im za mokro :( Pierwszy raz się tak zachowały ..
Awatar użytkownika
Zibi_41
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2010, o 21:23

Post »

Raczej nie , jeśli przetrwały zeszłoroczny mokry i zimny sezon , to obecny jest o wiele dla roślin korzystniejszy , chyba że nastąpiła jakaś radykalna zmiana stosunków wodnych w glebie :roll:
Zamulona melioracja , pęknięta rura lub jakakolwiek inna przyczyna mająca wpływ na podniesienie wód gruntowych :roll:
Dorotuu
50p
50p

Post »

U nas było spore podniesienie wód gruntowych , w stawie co do tej pory brakowało wody jest teraz po brzegi a nawet się wylewa .A czy jest szansa że te cebulki zakwitną w przyszłym roku ? I dziękuję za porady :)
sylwekw

Post »

Czy te cebulki zakwitną w przyszłym roku to zależy od tego co się z nimi tak naprawdę stało. Bo jeśli pogniły lub zostały zjedzone (napoczęte) przez gryzonie to raczej nie ma szans.

Te które mają liście a nie kwitną mają szansę zbudować dobre cebulki na przyszły sezon. Jednak zdecydowanie w tej sytuacji polecam wykopanie ich latem (gdy zżółkną i zeschną te liście które są) i obejrzenie ich dokładnie, przebranie i pozostawienie tylko zdrowych. Szkoda wyczekiwać w niepokoju przyszłego roku na kwitnienie jeśli być może cebulek tam już wcale nie ma albo są w bardzo opłakanym stanie. Nie mówiąc już o tym, że ja osobiście jestem zwolennikiem corocznego wykopywania nawet tych zdrowych :-)

Przemarznięcia tulipanów bym raczej nie podejrzewał - akurat z tym to tulipany sobie dość dobrze radzą.
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 14 lut 2008, o 08:21
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Post »

Ja bym nie czekała tylko od razu wykopała, żeby zobaczyć co się stało, nie ma sensu czekać.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
Dorotuu
50p
50p

Post »

Wykopałam parę cebulek na próbę no i będę musiała odnowić zapas tulipanów, większość niespecjalna, pomarszczona , po prostu zniszczona ..
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”