Żaby, jaszczurki,zaskrońce i inne żyjątka na działce cz.2
Re: Żabki, jaszczurki i inne żyjątka na działce cz.II
cudne zdjęcia 

Lesioc To on czy ona? bo może zeswatamy nasze gadzinki. 
Zdjęcia extra.

Zdjęcia extra.

Dobrze, że nie ma człowieka bez wad, bo taki człowiek nie miałby też przyjaciół.
- lesioc
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 cze 2008, o 10:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dziękisantia pisze:cudne zdjęcia

Obawiam sie, że jest jeszcze zdecydowanie zbyt mała aby próbowac o rozróżnić. Zresztą najlepiej poczekać na okres godowy (maj/czerwiec) - chyba wtedy dopiero można tak na 100% rozróżnić. Samce żyworódek (a to raczej jest żyworódka) robią się wtedy pomarańczowo-czerwone od dołu, samce zwinek natomiast robią się zielone (co zresztą wczesniej juz widzieliśmy na zdjęciach w tym wątku).anador pisze:Lesioc To on czy ona? bo może zeswatamy nasze gadzinki.
Zdjęcia extra.
A zeswatać by się przydało... jaszczurek w Polce nie ma zbyt wiele i podlegaja ochronie gatunkowej. Jaszczurki to mile widziani goście w moim ogrodzie - żywią się owadami, ale przede wszystki zjadają ślimaki i gąsienice. Tym bardziej ucieszyło mnie, że upodobała sobie okolice mojej szklarni i grządek

Warto dla jaszczurek przygotować stos gałęzi w ustronnym miejscu obok gdzie mogą sie chować i rozmanażać. Ja mam taki stos od kilku lat tuż za płotem mojego warzywniaka i widuję jak tam sie wygrzewają. Na ogród też się zapuszczają i czasami widać jak biegają po grządkami przyrytych tkaniną szkółkarską - tam gdzie materiał jest luźniejszy spokojnie mogą biegac pod nim, a liczne otwory w miejscach sadzenia roslin powoduję, ze całość pewnie mocno przypomina ich norki, które normalnie kopią w ziemi.
Zapraszam: spis treści ogród
"Fotografia nie jest związana z patrzeniem lecz z czuciem. Jeżeli nie czujesz nic w tym na co patrzysz, nigdy nie uda ci się sprawić,
aby ludzie patrząc na twoje zdjęcia cokolwiek odczuwali." Don McCullin
"Fotografia nie jest związana z patrzeniem lecz z czuciem. Jeżeli nie czujesz nic w tym na co patrzysz, nigdy nie uda ci się sprawić,
aby ludzie patrząc na twoje zdjęcia cokolwiek odczuwali." Don McCullin
- kamykkamyk2
- 500p
- Od: 26 gru 2010, o 08:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
lesioc - super zdjęcie jaszczurki
Ja czekam na swoje jaszczurki i doczekać się nie mogę, ale może jak skończę nowy skalniak, gdzie będzie więcej dziur i szparek to i do mojego ogrodu zawitają..

Ja czekam na swoje jaszczurki i doczekać się nie mogę, ale może jak skończę nowy skalniak, gdzie będzie więcej dziur i szparek to i do mojego ogrodu zawitają..

- riane
- Od: 24 lut 2008, o 12:02
Skalniak to super sprawa. Ja mam taką usypaną górę kamieni, bez wypełnienia w środku. Bardzo ją lubią jaszczurki i ropuchy. I mrówki. Trzeba się tylko pogodzić z tym, że rosną na niej trawy. Różniste. Niekoniecznie ozdobne. Po prostu wypielić się tego nie da. I w sumie nie bardzo można, żeby nie niepokoić mieszkańców.
Agata
- Farel
- Od: 22 lip 2009, o 17:17
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Piękny smok, a fotka perfekcyjna 
Mnie dziś odwiedziły dwa nietoperze, tzn ja im zaglądałem do sypialni. Rozkładając parasol ogrodowy wybudziłem je ze snu, jeden uciekł a drugi pozwolił sobie cyknąć fotkę. Zamieszczę ją jak zgram z aparatu.

Mnie dziś odwiedziły dwa nietoperze, tzn ja im zaglądałem do sypialni. Rozkładając parasol ogrodowy wybudziłem je ze snu, jeden uciekł a drugi pozwolił sobie cyknąć fotkę. Zamieszczę ją jak zgram z aparatu.
- Farel
- Od: 22 lip 2009, o 17:17
Obiecany nietoperek

No Twój smok jest przepiękny.Pochwal się jak długo polowałeś na tak doskonałe ujęcie.amadyn pisze:Mój ogród też odwiedzają takie jaszczury

Dobrze, że nie ma człowieka bez wad, bo taki człowiek nie miałby też przyjaciół.
- Space99
- Od: 27 mar 2009, o 12:21
- Kontakt:
Farel pisze:Obiecany nietoperek
...

Pozdrawiam Marcin
Moje winorośla
Moje winorośla
Po prostu pojawił się gdy miałem pod ręką aparat . Więcej zdjęć o podobnej tematyce możesz obejrzeć w wątku ''Flora i fauna mojej okolicy''anador pisze:Pochwal się jak długo polowałeś na tak doskonałe ujęcie.
- reniazt
- Od: 6 wrz 2007, o 20:42
W moim ogrodzie, gdzie górki, pagórki i z tego powodu mnóstwo kamieni, które przytrzymują te nierówności - jest też sporo jaszczurek. Gdzie by się nie ruszyć - one są... te mniejsze i te większe i te zielone i całe brązowe.
A jedna z nich w taki bardzo słoneczny dzień postanowiła poplażować na schodach.

A jedna z nich w taki bardzo słoneczny dzień postanowiła poplażować na schodach.

- kamykkamyk2
- 500p
- Od: 26 gru 2010, o 08:57
Śliczny gość Reniu...