Storczyki Storczykowej cz. 4
Re: Storczyki Storczykowej cz. 4
Dusiu doszłam do podobnych wniosków jak Ty z ta lista chciejstw
ale muszę stopniowo ją realizować bo mój M może tego nie wytrzymać

Pozdrawiam Julita
Moje Storczyki
Moje Storczyki
- Storczykowa
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja też, bo mój T. nie jest zachwycony, że tyle kupuję. Ale na jego szczęście większość Phal. z listy jest bardzo trudno dostępna albo bardzo droga. Mnóstwo mi się podoba botanicznych oraz hybryd pierwszo-, drugo- ,itd. rzędowych, wielu nawet nie znam nazw, bo je widziałam gdzieś na zdjęciach w internecie. Większość Phal. z listy ma kwiat typu Penang girl lub Lea Marie, czyli taka gwiazdeczka woskowa o ostro zakończonych płatkach, bo bardzo lubię takie kwiaty.
Mi, też podobają się tego typu kwiaty

Pozdrawiam Julita
Moje Storczyki
Moje Storczyki
Ale się obkupiłaś
Szalenie mi się podobają zdjęcia Tetraspis z kropelka wody
Szalenie mi się podobają zdjęcia Tetraspis z kropelka wody
- mis20
- 1000p

- Od: 6 lis 2010, o 22:10
Dusiu a po ile były vandy? Czy kupiłaś kwitnącą?
- Storczykowa

Vandzia jest kwitnąca
). Mam nadzieję, że już jutro ją będę mieć. Jak będzie, to jej porobię zdjęcia i wstawię, już się nie mogę doczekać, zwłaszcza, że violacea przekwita, więc Vanda będzie jedyną kwitnącą nowością. Ale equestris alba ma dość duży pęd, mam nadzieję, że pąki nie opadną, to zakwitnie. Mam nadzieję, że z tym bdę mieć więcej szczęścia niż z poprzednim, dałam go na półkę, by mu znowu się nie dostała woda. Ciekawa jestem, czy tetraspis C1 x amabilis puści jakieś odgałęzienie z tego złamanego pędu. Malutkie pędziki ma też ten penang girl o cudownych listeczkach i taki całkiem malusieńki pędzik ma green jewel.
A z moich pędy ma bellina, Liodoro, Mini Mark, brzoskwiniowa hybryda z mazami i niebieska Vanda. Nie wiem czemu, hybrydy ciągle nie puszczają pędzików.
A z moich pędy ma bellina, Liodoro, Mini Mark, brzoskwiniowa hybryda z mazami i niebieska Vanda. Nie wiem czemu, hybrydy ciągle nie puszczają pędzików.
- justus27

- Od: 18 mar 2009, o 18:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Hoho...czekam zatem na kwitnącą Vandzię 
Dusiu, w tym roku coś się "spóźniają" pędziki. Widzę po swoich falkach, bo też brak wiosennych pędzików
Może z początkiem maja się pojawią....
Dusiu, w tym roku coś się "spóźniają" pędziki. Widzę po swoich falkach, bo też brak wiosennych pędzików
Gratuluję spełnienia tak wielu storczykowych marzeń
Myślę jednak, że powinnaś dołożyć trochę sphagnum do kory przy przesadzaniu. Botaniczne lubią większą wilgotność podłoża
Czekam na zdjęcia Vandy 
- Storczykowa

Nie wiem, czemu się w tym roku tak spóźniają, zawsze już w marcu się pojawiały, a w tym roku tylko niektóre botaniczne mają, z hybryd tylko jedna, ale dużo kwitnie na przedłużeniach starych pędów. Z Vand tylko jedna na razie ma pęd, mam nadzieję, że pozostałe też puszczą.
A schilleriana coraz ładniej się aklimatyzuje w nowym podłozu, nowe korzonki pięknie wrastają w korę, rośnie nowy liść. Nowości tez się mają dobrze, może jutro je podleję i inne Phal. też. Na wystawie kupiłam nawóz florovit, bo dość często o nim piszecie, przy następnym podlewaniu go wypróbuję.
A schilleriana coraz ładniej się aklimatyzuje w nowym podłozu, nowe korzonki pięknie wrastają w korę, rośnie nowy liść. Nowości tez się mają dobrze, może jutro je podleję i inne Phal. też. Na wystawie kupiłam nawóz florovit, bo dość często o nim piszecie, przy następnym podlewaniu go wypróbuję.
- lucynaf
- 1000p

- Od: 30 sty 2011, o 17:49
Dusiu, u mnie też jest mało nowych pędzików, ale nie martw się, poczekajmy jeszcze troszkę cierpliwie
. Masz już nową Vandę ?
- Storczykowa

Mam, właśnie przerzucam jej zdjęcia z aparatu
). Ma dużo kwiatów, bo aż kilkanaście, są jaskrawoczerwone, z delikatną kratką, średnica 7 cm, więc nie są duże, ale i tak przepiękne. Ogólnie Vanda jest bardzo dużą rośliną, podobnej wielkości co ta ogromna z LM, spokojnie będzie miała z pół metra rozpiętości liści albo i więcej. Jutro ją będę kąpać, bo dzisiaj już jest za późno. Za chwilę postaram się pokazać jej zdjęcia. Nie wyszły super, bo bardzo trudno oddać jej kolor. Ze wszystkich storczyków, jakim robiłam zdjęcia, chyba czerwone jest najtrudniej pokazać (i fioletowe, bo wychodzą błękitne).
- Ma_Go
- 30p - Uzależniam się...

- Od: 4 kwie 2011, o 18:12
No więc czekamy 
- Storczykowa

- akwarybka
- 500p