Pięknie u Ciebie wszystko się budzi do życia.
ogród Agaty (sure)
- kasiatt
- 200p

- Od: 16 lut 2011, o 12:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: ogród Agaty (sure)
Aga
- Sure
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 5 lip 2010, o 21:03
Krysiu, liczę, ze faktycznie pączki Pusha się zarumienią, bo jego dla odmiany kupowałam własnie dla czerwonych szyszeczek! Może z wrzoścami się zamienił?
Bergenię nabyłam chyba we Florini, razem z pierisem i innymi, wcześniej te sadzonki pokazywałam..
Marysiu, teraz nie pamietam tej nazwy, chyba Silberlicht, czyli srebrna ma być, o ile coś kojarzę w tym języku??
Kasiu, jakoś tam się budzi, ale bardziej tak, jak ja sama wczoraj - baardzo poowooliii...
Bergenię nabyłam chyba we Florini, razem z pierisem i innymi, wcześniej te sadzonki pokazywałam..
Marysiu, teraz nie pamietam tej nazwy, chyba Silberlicht, czyli srebrna ma być, o ile coś kojarzę w tym języku??
Kasiu, jakoś tam się budzi, ale bardziej tak, jak ja sama wczoraj - baardzo poowooliii...
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
ogród Agaty - cz.4
- abeille
- 1000p

- Od: 4 mar 2009, o 12:08
Aga, ja kory ani włókniny nigdy nie stosowałam jak widziałam tą sąsiedzką roznoszoną wszędzie przez wiatr to mi sie odwidziała.
Kamyczków pod rośliny raczej nie lubię, a gałęzi do rozdrabniania też nie mam, więc próbowałam innych sciółek. Len mało się sprawdził.
Wystarczył tylko na jeden rok i się zupełnie rozłożył w glebie choć wyglądał ciekawie na rabacie. Potem spróbowałam kakaowych łupinek, są
trochę lepsze od lnu ale też sie rozkładają i ślimaki po nich spokojnie łażą. Najlepiej mi się sprawdziły łupki z kokosów. Kupujesz
małą kostkę, lejesz wodą i masz całą taczkę do rozłożenia na rabaty. Wiatr ich nie roznosi, ślimaki ich nie lubią, ale za to stanowią
doskonałą skrytkę dla tych ślimorów bezskorupkowych. One się wkopują w ziemię pod roślinką albo chowają w ściółce i nie muszą
łazić po niej tak jak normalne ślimaki. Więc jest więcej ich wybierania ze ściółki ale i tak jestem zadowolona.
Dobrze utrzymuje wilgoć, łatwo je rozgarnąć by dodać do ziemi obornika albo innych granulek i nie przeszkadza roślinkom dobrze
rosnąć. Do tego nie zakwasza ani nie zawapnia, fajna ściółka choc dość droga jakby tak na większą skalę. Za to pozostaje latami
na miejscu.
Ale się rozpisałam, chyba Cie zanudziłam na dobre. A Ty masz tyle pracy jeszcze w ogrodzie, ja juz dobiegam do końca :P
Pozdrowionka
Kamyczków pod rośliny raczej nie lubię, a gałęzi do rozdrabniania też nie mam, więc próbowałam innych sciółek. Len mało się sprawdził.
Wystarczył tylko na jeden rok i się zupełnie rozłożył w glebie choć wyglądał ciekawie na rabacie. Potem spróbowałam kakaowych łupinek, są
trochę lepsze od lnu ale też sie rozkładają i ślimaki po nich spokojnie łażą. Najlepiej mi się sprawdziły łupki z kokosów. Kupujesz
małą kostkę, lejesz wodą i masz całą taczkę do rozłożenia na rabaty. Wiatr ich nie roznosi, ślimaki ich nie lubią, ale za to stanowią
doskonałą skrytkę dla tych ślimorów bezskorupkowych. One się wkopują w ziemię pod roślinką albo chowają w ściółce i nie muszą
łazić po niej tak jak normalne ślimaki. Więc jest więcej ich wybierania ze ściółki ale i tak jestem zadowolona.
Dobrze utrzymuje wilgoć, łatwo je rozgarnąć by dodać do ziemi obornika albo innych granulek i nie przeszkadza roślinkom dobrze
rosnąć. Do tego nie zakwasza ani nie zawapnia, fajna ściółka choc dość droga jakby tak na większą skalę. Za to pozostaje latami
na miejscu.
Ale się rozpisałam, chyba Cie zanudziłam na dobre. A Ty masz tyle pracy jeszcze w ogrodzie, ja juz dobiegam do końca :P
Pozdrowionka
Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
i Ty tu gadasz, że nie mam kto fotek ogladac a tu zobacz ile ludzia u Ciebie!
Cudnie ci się poprzyjmowało i reszta pewnie też to zrobi
buziaki
Cudnie ci się poprzyjmowało i reszta pewnie też to zrobi
Pozdrawiam cieplutko. Arleta (Aka)
Miejsko-wiejski ogród Aki
Miejsko-wiejski ogród Aki
- Sure

Wiesiu, mam dużo pracy w ogrodzie i dlatego chętnie zrobię sobie przerwę na poczytanie 
Tym bardziej, że mam lekki chaos z tymi zakupionymi roślinami, nie do końca wiem, co z czym i gdzie posadzić...
U mnie na większości rabat kora nie jest rozwiewana, bo są niżej od reszty ogrodu, przy płocie, przez to mają ograniczniki. Kamyczki pasowałyby mi chyba tylko z tyłu przy tarasie, bo reszta ogrodu ma trochę inny styl, mniej nowoczesny. O pozostałych przez Ciebie wymienionych sposobach nawet nie słyszałam... może tu nie ma?
Ciekawe, czy obejrzę gdzieś u Ciebie te łupinki kakaowe? Ciekawa jestem, jak to wygląda...
Arletko, bo u mnie zazwyczaj mało odzywających się gości, dopiero, jak zacznę jęczeć, to ktoś zagląda!
zaraz zresztą idę na dwór znowu przestawiać doniczki, nie mogę dojść do ładu z tym moim wrzosowiskiem przed domem - nie dość że część wrzosów pousychała i straszy, to jeszcze nowe sadzonki wprowadziły jakieś zamieszanie kolorystyczne!
no powiedzcie sami, czy ta bażyna pasuje koło tego owsa??

a tu nowe rośliny skalniakowe, te już chyba posadzę, gdzie się zmieszczą! ;)

Tak przy okazji - czerwone bergenie, które dzisiaj przyszły, są wściekle różowe!!
ciekawe, gdzie ja je posadzę?
Tym bardziej, że mam lekki chaos z tymi zakupionymi roślinami, nie do końca wiem, co z czym i gdzie posadzić...
U mnie na większości rabat kora nie jest rozwiewana, bo są niżej od reszty ogrodu, przy płocie, przez to mają ograniczniki. Kamyczki pasowałyby mi chyba tylko z tyłu przy tarasie, bo reszta ogrodu ma trochę inny styl, mniej nowoczesny. O pozostałych przez Ciebie wymienionych sposobach nawet nie słyszałam... może tu nie ma?
Ciekawe, czy obejrzę gdzieś u Ciebie te łupinki kakaowe? Ciekawa jestem, jak to wygląda...
Arletko, bo u mnie zazwyczaj mało odzywających się gości, dopiero, jak zacznę jęczeć, to ktoś zagląda!
zaraz zresztą idę na dwór znowu przestawiać doniczki, nie mogę dojść do ładu z tym moim wrzosowiskiem przed domem - nie dość że część wrzosów pousychała i straszy, to jeszcze nowe sadzonki wprowadziły jakieś zamieszanie kolorystyczne!
no powiedzcie sami, czy ta bażyna pasuje koło tego owsa??

a tu nowe rośliny skalniakowe, te już chyba posadzę, gdzie się zmieszczą! ;)

Tak przy okazji - czerwone bergenie, które dzisiaj przyszły, są wściekle różowe!!
ciekawe, gdzie ja je posadzę?
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
ogród Agaty - cz.4
- paola1a

- Od: 10 paź 2010, o 22:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Skalniaczki piękne, na pewno znajdziesz dla nich dobre miejsce A co do chaosu z nowymi roślinkami to ja też tak mam Najpierw zamawiam i kupuje a jak już są to dopiero się zastanawiam gdzie dokładnie je posadzić Ważne że już są a miejsce dla tych wszystkich śliczności na pewno znajdziemy 
Paulina
- Sure

No, niby miejsca mam dość, bo jeszcze nie za dużo obsadziłam i na razie wszystko malutkie, ale czasem mi jakoś te krzaczorki zupełnie od siebie nie pasują.. 
...na przykład ta skalnica do wrzosowiska!

wierzba subopposita jest całkiem ok, ale muszę jej koniecznie znaleźć miejsce docelowe, bo połowa pnia będzie wkopana w ziemię!

a tu moja "problematyczna" bażyna pomiędzy owsem wieczniezielonym i cytisusem:

...na przykład ta skalnica do wrzosowiska!

wierzba subopposita jest całkiem ok, ale muszę jej koniecznie znaleźć miejsce docelowe, bo połowa pnia będzie wkopana w ziemię!

a tu moja "problematyczna" bażyna pomiędzy owsem wieczniezielonym i cytisusem:

pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
ogród Agaty - cz.4
- pamelka

- Od: 30 gru 2009, o 00:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Bergenia piękna, kolorek bardzo mi się podoba, a Mercedes mój w takiej samej formie
Pushowi za to jeszcze dużo brakuje.
Skalniaczkom znajdziesz miejsce, bo takie maluchy zawsze się zmieszczą. U mnie jesienią wrony rozniosły ładniejsze skalniakowe
znów muszę kupić
Dzisiaj komponowałam nową rabatkę i na chwilkę wyskoczyłam do szkółki
pinus sylwestris Fasitigiata i pinus mugo Golden Glow 
Skalniaczkom znajdziesz miejsce, bo takie maluchy zawsze się zmieszczą. U mnie jesienią wrony rozniosły ładniejsze skalniakowe
Dzisiaj komponowałam nową rabatkę i na chwilkę wyskoczyłam do szkółki
- Sure

Dzięki, Jolu. Mnie się też ten kolorek biało różowy podoba. Tylko że zamówiłam również czerwoną, a dziś okazało się, że w realu to jest ciemny róż i w planowanym miejscu będzie wyglądał raczej średnio... ta jasna byłaby dużo lepsza! 
A gdzie zdjęcia nowych zakupów? Ostatnio chyba widziałam u Ciebie pnącza?...
A gdzie zdjęcia nowych zakupów? Ostatnio chyba widziałam u Ciebie pnącza?...
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
ogród Agaty - cz.4
- asia0809
- 1000p

- Od: 27 lut 2007, o 00:34
Fajne zakupy!
Mnie też ostatnio wzięło na bergenie. Tyle, że ciężko zdobyć inne odmiany niż ta najpospolitsza.
Mnie też ostatnio wzięło na bergenie. Tyle, że ciężko zdobyć inne odmiany niż ta najpospolitsza.
- Margo2

- Od: 8 lut 2010, o 12:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Agatko, ja bym położyła korę na tej nowej rabacie. Przynajmniej będziesz miała mniej chwastów.
Wypróbuj ten kawałek bez agro, i wtedy zdecydujesz czy będziesz tak dalej robić, czy wykładać wszystko agro.
Nie wiem dlaczego się zastanawiasz nad bażyną. Kolorystycznie może być. Jest akcent. Bedzie przyciągać wzrok.
Czy owies miałaś już w zeszłym sezonie?
Wypróbuj ten kawałek bez agro, i wtedy zdecydujesz czy będziesz tak dalej robić, czy wykładać wszystko agro.
Nie wiem dlaczego się zastanawiasz nad bażyną. Kolorystycznie może być. Jest akcent. Bedzie przyciągać wzrok.
Czy owies miałaś już w zeszłym sezonie?
- pamelka

Aga właśnie ostatnio powojniki
wcześniej dwie magnolie i wystarczy .... póki co
No dobrze dzisiaj dwa iglaki kupiłam, bo brakowało do nowej rabatki
A ja dzisiaj zdecydowałam, że na kolejną rabatę kora bez agro, można dosadzić kolejne roślinki potem
Cebulowych mi się chce wśród iglastych wiosną. Wysadziłam także wykopane gdzie indziej stokrotki i fiołki 
A ja dzisiaj zdecydowałam, że na kolejną rabatę kora bez agro, można dosadzić kolejne roślinki potem
- Sure

Asiu, a w necie znalazłam tę Silberlicht i Rotblum, w różnych sklepach kupowałam, ale w drugim zdarzają się pomyłki z wysyłką.. np. teraz na jednej jest napis Rotblum, na innej Glockenturm, a pozostałych siedem jest zupełnie bez oznaczeń i dużo mniejszych... 
(chyba te dwie podpisane będą dość podobne)
Małgosiu, chyba spróbuję z korą bez włókniny, bo bergenie są podobno zadarniające, tylko nie wiem, w jaki sposób. Dam im szansę się rozrastać, ale to wiąże się z większym wysiłkiem - trzeba usuwać darń!
co do bażyny mam wątpliwości, bo po tej straonie schodków panuje teraz taki wszystkoizm, miały być wrzosy, iglaki i cytisus plus jedna wierzba, a przybył jeszcze pieris, bażyna i dodatkowe trzy wierzby, w różnistych kolorkach wszystko!!
(już mam plan, żeby jutro to wszystko poprzesadzać, właśnie rozwiązuję łamigłówkę ;) )
Jolu, naprawdę - podziwu godne opanowanie!!
Ja mam własnie na wrzosowisku z jednej strony samą korę, z drugiej dodatkową agro, dosadzam po obu stronach, zobaczę w sezonie, czy jest różnica...
(chyba te dwie podpisane będą dość podobne)
Małgosiu, chyba spróbuję z korą bez włókniny, bo bergenie są podobno zadarniające, tylko nie wiem, w jaki sposób. Dam im szansę się rozrastać, ale to wiąże się z większym wysiłkiem - trzeba usuwać darń!
co do bażyny mam wątpliwości, bo po tej straonie schodków panuje teraz taki wszystkoizm, miały być wrzosy, iglaki i cytisus plus jedna wierzba, a przybył jeszcze pieris, bażyna i dodatkowe trzy wierzby, w różnistych kolorkach wszystko!!
(już mam plan, żeby jutro to wszystko poprzesadzać, właśnie rozwiązuję łamigłówkę ;) )
Jolu, naprawdę - podziwu godne opanowanie!!
Ja mam własnie na wrzosowisku z jednej strony samą korę, z drugiej dodatkową agro, dosadzam po obu stronach, zobaczę w sezonie, czy jest różnica...
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
ogród Agaty - cz.4
- pamelka

Agatko, jakie tam opanowanie
o dosadzaniu bardziej myślę kwaśnolubnych ... w nóżkach
o trawach, wrzosach, wrzoścach, paprociach i innych 
- Sure

Ups, przypomniałaś mi, że miałam zamówić paprocie!!
(a przy okazji, masz jakieś dobre ich źródło?)
(a przy okazji, masz jakieś dobre ich źródło?)
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
ogród Agaty - cz.4