Ogród kamyka
- dodad
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 cze 2009, o 18:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ogród kamyka
Piękna ta twoja trzmielina oskrzydlona. Rozrośnięta 

- Steasi
- Od: 2 wrz 2010, o 20:47
Kamyczku- na pewno nie wszystko stoi. Uwierz mi. U mnie mogłoby się wydawać po liliowcach czy innych roślinach że owszem stoją przez zimno. Ale za to przez ten tydzień jak mi serduszka wybujała, a hosta Frances Williams ładnie nadrabia tempa. Więc przyjrzyj się roślinom i ciesz się wiosną, bo ona już jest 

Gratuluję zdolności ogrodniczych - super Ci wyszła ta forsycja, bała bym sobie rękę uciąć że to na pniu
A jednak bym ręki nie miała

Pozdrawiam, Emka
Ogród
Ogród
- kamykkamyk2
- 500p
- Od: 26 gru 2010, o 08:57
andrzejek - dzięki za pochwałę. Co ci mogę doradzić, jak już masz większą sztukę forsycji to wybierz najdłuższy i najładniejszy pęd, a resztę poobcinaj. A potem ze 3 razy w roku usuwaj odrosty od korzenia i przyrosty na pniu. Gdy usuwasz regulrnie to obywa się bez sekatora, tylko palcami. 
dodah, kozino - dzięki
Steasi - wiem, wiem że nie wszystko, ale czekam na tą swoją forsycję, kiedy w pełni rozkwitnie, bo u wszystkich już kwitnie, a ona się tylko przymierza i przymierza......
Może to przez to że straszne wiatry u mnie wieją od wody.
Zauważyłem że nieśmiało zaczyna rozkwitać tylko gęsiówka, ale liście to tylko ma porzeczkoagrest i agrest...

dodah, kozino - dzięki

Steasi - wiem, wiem że nie wszystko, ale czekam na tą swoją forsycję, kiedy w pełni rozkwitnie, bo u wszystkich już kwitnie, a ona się tylko przymierza i przymierza......

Zauważyłem że nieśmiało zaczyna rozkwitać tylko gęsiówka, ale liście to tylko ma porzeczkoagrest i agrest...

- kamykkamyk2
- 500p
A teraz podsumowanie moich tygodniowych prac, a było ciężko ......ach.
Wytyczyłem i zrobiłem ścieżki, posiałem na nich trawę i przykryłem folią, żeby szybciej trawa wrzeszła. Zrobiłem już częściowe nasadzenia roślin. W tym miejscu, po środku oddzielonym ścieżką będzie wrzosowisko.

Uploaded with ImageShack.us

Zostało mi trochę kantówek, więc zrobiłem z nich obramowanie kompostownika

Wytyczyłem i zrobiłem ścieżki, posiałem na nich trawę i przykryłem folią, żeby szybciej trawa wrzeszła. Zrobiłem już częściowe nasadzenia roślin. W tym miejscu, po środku oddzielonym ścieżką będzie wrzosowisko.

Zostało mi trochę kantówek, więc zrobiłem z nich obramowanie kompostownika

- malgocha1960
- Od: 8 lut 2010, o 18:15
Zgapię tez u ciebie tak prowadzoną forsycję, szkoda tylko,że ona jeszcze nie kwitnie.
- kamykkamyk2
- 500p
cd.
a z kolejnych kantówek zrobiłem obramowania dwóch zielników. Są one zlokalizowane blisko domu, żeby mieć "pod ręką" świeże zioła:

Na tej większej rabacie posadziłem miętę i oregano, na tym mniejszej: tymianek, rozmaryn, szczypiorek siedmioletni, melisę i lubczyk.
I jeszcze wyrównałem teren i posiałem trawę w części wypoczynkowej ogrodu.

a z kolejnych kantówek zrobiłem obramowania dwóch zielników. Są one zlokalizowane blisko domu, żeby mieć "pod ręką" świeże zioła:

Na tej większej rabacie posadziłem miętę i oregano, na tym mniejszej: tymianek, rozmaryn, szczypiorek siedmioletni, melisę i lubczyk.
I jeszcze wyrównałem teren i posiałem trawę w części wypoczynkowej ogrodu.

- Steasi
Fajnie wyglądają te obramowania z kantówek. U mnie tez już agrest zielenieje. I nie martw się- u mojego sąsiada też jeszcze forsycja w pąkach 

- kamykkamyk2
- 500p
malgocha1960 - mimo tej butelkowej pogody, zauważyłem, że forsycja zaczyna kwitnąć i u mnie. Specjalnie dla Ciebie Gosiu... 

Steasi - dzięki ..
Miałaś rację, że wiosna mimo wszystko ruszyła, bo nawet zauważyłem kwiat na magnolii
Jestem chyba za mało cierpliwy.....

Steasi - dzięki ..

Kamyku, wiosna i tak robi swoje, wbrew pogodzie :P
W mojej okolicy magnolie kwitną już na całego! Wczoraj byłam we Wrocławiu i tam też można podziwiać piękne, stare drzewa kwitnących magnolii
Wszędzie też złocą się śliczne chmurki kwitnących forsycji, które są chyba najpopularniejszym krzewem zieleni miejskiej...
Miłego wieczoru
W mojej okolicy magnolie kwitną już na całego! Wczoraj byłam we Wrocławiu i tam też można podziwiać piękne, stare drzewa kwitnących magnolii

Miłego wieczoru

- Steasi
No i na co ten lament? Pięknie rozkwitła!. Powoli (bo zimno) ale wszystko rusza do przodu
A kto z nas jest na tyle cierpliwy by czekac na kwiatki które się tak kocha?

- Wanda7
- -Moderator Forum-.
- Od: 2 wrz 2010, o 13:17
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kamyku ruszyła wiosna także i u nas. DZisiaj specjalnie chodziłam po ogródku i wypatrywałam pączków i stwierdzam, że na wszystkich drzewach i krzewach coś sie już wykluwa.
- megi1402
- Od: 1 lis 2010, o 00:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Bardzo dużo zrobiłeś w tym tygodniu.
Jak długo trawa będzie pod folią? Chyba tylko do momentu wykiełkowania?
Zioła będą fajnie wyglądały w obramówkach. Mięta się podobno bardzo rozłazi, a lubczyk rośnie wielki, nawet do 2 m.
Mi też podoba się twoja forsycja, fajnie ją prowadzisz. Moją kupiłam w marcu i nie kwitła.
Jak długo trawa będzie pod folią? Chyba tylko do momentu wykiełkowania?
Zioła będą fajnie wyglądały w obramówkach. Mięta się podobno bardzo rozłazi, a lubczyk rośnie wielki, nawet do 2 m.
Mi też podoba się twoja forsycja, fajnie ją prowadzisz. Moją kupiłam w marcu i nie kwitła.
- malgocha1960
- Od: 8 lut 2010, o 18:15
Naprawdę piękna forsycja.Dzisiaj po wskazówkach Eweliny wycięłąm najgrubszy konar z mojej i okazało sie,że zupełnie suchy był.
- kamykkamyk2
- 500p
dalu, steasi, malgocha1960, wanda7 -
megi1402 - tak, folia na trawie będzie do momentu wykiełkowania. Sprawdzony sposób od mojej sąsiadki, trawa 2 razy szybciej wschodzi,a nasiona nie są wydziobywane przez ptaki. Z tymi ziołami, to wiem, wiem..., ale ja będę na bieżąco ich używał...

megi1402 - tak, folia na trawie będzie do momentu wykiełkowania. Sprawdzony sposób od mojej sąsiadki, trawa 2 razy szybciej wschodzi,a nasiona nie są wydziobywane przez ptaki. Z tymi ziołami, to wiem, wiem..., ale ja będę na bieżąco ich używał...