Ogród Pod Lasem
- megi1402
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lis 2010, o 00:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Ogród POD LASEM
Pierwiosnki śliczne pokazałaś, coraz bardziej mi się podobają te kwiatuszki. Teraz mam trzy, ale czuję, że w kilka przyszłym roku mi przybędzie.
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 9 paź 2010, o 15:40
-
- Od: 17 sie 2010, o 11:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
jolu piękne poletko żonkili ,a za rok i ja się może bedę mógł chwalić prymulami ,bo dziś kupiłem paczke nasionek. 

- MagdaMisia
- Od: 17 mar 2009, o 20:39
Jolu i ja już wiem, że większość kwiatów trzeba sadzić dużymi grupami, wtedy jest efekt! A nie jak do tej pory u mnie to tu to tak nadźgane

-
- 500p
- Od: 1 lut 2011, o 15:03
- Kontakt:
Pięknie - kolorowo
i bardzo wiosennie 
Żonkile grupami wyglądają super a jeszcze w takim duecie z pierwiosnkami

Żonkile grupami wyglądają super a jeszcze w takim duecie z pierwiosnkami

Pozdrawiam, Ulka
- Mój mały kawałek zieleni
- Mój mały kawałek zieleni
- ilona2715
- Od: 7 wrz 2010, o 11:47
Piękna kolorowa wiosna, te prymulki na tle żonkili wyglądają przecudnie, chyba też trafią na moją listę zakupów.
podrawiam
Ilona
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 79&start=0
podrawiam
Ilona
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 79&start=0
- paola1a
- Od: 10 paź 2010, o 22:25
Twoje pierwiosnki są oszałamiające. Koniecznie muszę zdobyć te ząbkowane, są o wiele ładniejsze niż te klasyczne
Paulina
-
Widzę teraz wszyscy będą polowali na pierwiosnki ząbkowane .Mi sie udało paczuchę nasion dostać 

- nemezja
- Od: 18 kwie 2007, o 10:59
Wiosna na całego u Ciebie. Śliczne te prymulki. Super wyglądają te z grupą żonkili. Rzeczywiście wyglądaja na olbrzymy:). Pozdrawiam
-
Właśnie się dowiedziałam od Andrzejka, że można kupić nasiona pierwiosnków ząbkowanych. Ja nie spotkałam, ale jak widać są. Co do produkcji sadzonek z nasion to często czas zbioru nasion przesądza o powodzeniu. Np. nasiona sasanek szybko tracą siłę kiełkowania i trzeba je zebrać nie wtedy kiedy już są suche, ale kiedy są koloru słomkowego-zielonego i dają się oderwać od słupka. Następny warunek powodzenia, to przykrycie nasion cienką 2-3 mm warstwą piasku i przyciśnięcie styropianową packą. Nasionka wysiane do skrzyneczki powinny wykiełkować przed jesienią. Na zimę siewki znikną, ale na wiosnę znów wyjdą i w maju, jak podrosną, można wysadzać na zapasową rabatkę czy na stałe miejsce. Piszę to za panią Lucyną Grabowską, która redaguje najlepsze - moim zdanie - czasopismo ogrodnicze pt. twójogrodnik. Kilka razy udało mi się w ten sposób wyhodować sasanki, choć nie mam talentu do nasionkowania.
-
Bardzo cenna porada jak pozwolisz skopiuje sobie ją ,a może się kiedyś przyda.
-
Witam Ulkę, Nemezję i Ilonę w moim wątku. A tak na marginesie - bardzo ładne kwiatki są te nemezje, takie kolorowe i delikatne.
Paulinko jak widzisz moim pierwiosnkom ząbkowanym zrobiłam reklamę - może mi się odwdzięczą pięknym kwieciem
Pięknym kwieciem mogą się odwdzięczyć sadzonki potraktowane wodą wierzbową. Wierzba, wiadomo jak łatwo się ukorzenia, wytwarza duże ilości hormonów - regulatorów wzrostu - które pomagają rosnąć i rozwijać się także innym roślinom. Trzeba teraz zebrać młode pędy i liście wierzby, pociąć na 2-3 cm kawałki i parę garści wrzucić do 1 l. wody na tydzień. Przefiltrować i w słoiku przechowywać w chłodnym miejscu. Korzenie sadzonek młodych roślin moczyć przez kilka minut przed posadzeniem. Po posadzeniu podlać wodą wierzbową
Paulinko jak widzisz moim pierwiosnkom ząbkowanym zrobiłam reklamę - może mi się odwdzięczą pięknym kwieciem

Pięknym kwieciem mogą się odwdzięczyć sadzonki potraktowane wodą wierzbową. Wierzba, wiadomo jak łatwo się ukorzenia, wytwarza duże ilości hormonów - regulatorów wzrostu - które pomagają rosnąć i rozwijać się także innym roślinom. Trzeba teraz zebrać młode pędy i liście wierzby, pociąć na 2-3 cm kawałki i parę garści wrzucić do 1 l. wody na tydzień. Przefiltrować i w słoiku przechowywać w chłodnym miejscu. Korzenie sadzonek młodych roślin moczyć przez kilka minut przed posadzeniem. Po posadzeniu podlać wodą wierzbową

- nemezja
- Od: 18 kwie 2007, o 10:59
Stąd właśnie mój nick
. A tak na serio to je uwielbiam i dlatego.
Ciekawa sprawa z tą wodą . Pierwsze słyszę, ale wyprobuje. A podlewa się wodą wierzobową rozcieńczoną, czy nie? Wszystkie roślinki to lubią? To chyba coś jak wczesno wiosenna wersja gnojówki z pokrzyw:). Której teraz brak:).

Ciekawa sprawa z tą wodą . Pierwsze słyszę, ale wyprobuje. A podlewa się wodą wierzobową rozcieńczoną, czy nie? Wszystkie roślinki to lubią? To chyba coś jak wczesno wiosenna wersja gnojówki z pokrzyw:). Której teraz brak:).
-
No to jak się dziś tak zabrałam za poradnictwo, to jeszcze jedna porada, którą wyczytałam w czasopiśmie twójogród dla tych, co mają kłopoty z gryzoniami w swoich ogrodach. Jeden z czytelników tego pisma pisze, że z powodzeniem stosuje czerwoną komosę, której zapach jest dla tych zwierząt nieprzyjemny. W miejscach bytowania tych zwierząt wysiewa wczesną wiosną nasiona. Poleca ten sposób jako skuteczny radykalny, a przy tym ekologiczny. Czerwona komosa jest rośliną jednoroczną dorasta do 150 cm jest bardzo ładna, widzę na zdjęciu, że wygląda zupełnie dekoracyjnie. Tylko gdzie tu komosę kupić 

-
Nemezjo, wody już się nie rozcieńcza. Gnojówkę z pokrzyw też stosuję, ale to jak w maju pokrzywy wyrosną. Mogłabym być producentem tej gnojówki na skalę przemysłową