Ogród Pod Lasem

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
megi1402
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2010, o 00:28
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogród POD LASEM

Post »

Pierwiosnki śliczne pokazałaś, coraz bardziej mi się podobają te kwiatuszki. Teraz mam trzy, ale czuję, że w kilka przyszłym roku mi przybędzie.
jola z izer
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 9 paź 2010, o 15:40

Post »

Ewo, , dla Ciebie kępa żonkili w całości
Helen, Małgosiu, cieszę się, że zainspirowałam do zakupów, to już pokażę jeszcze jeden kolorek pierwiosnka ząbkowanego.
Obrazek Obrazek
andrzejek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2010, o 11:45
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

jolu piękne poletko żonkili ,a za rok i ja się może bedę mógł chwalić prymulami ,bo dziś kupiłem paczke nasionek. :D
Awatar użytkownika
MagdaMisia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 mar 2009, o 20:39

Post »

Jolu i ja już wiem, że większość kwiatów trzeba sadzić dużymi grupami, wtedy jest efekt! A nie jak do tej pory u mnie to tu to tak nadźgane :) ;:196
ulikmi
500p
500p
Od: 1 lut 2011, o 15:03
Kontakt:

Post »

Pięknie - kolorowo ;:138 ;:65 i bardzo wiosennie ;:3
Żonkile grupami wyglądają super a jeszcze w takim duecie z pierwiosnkami ;:63
Pozdrawiam, Ulka
- Mój mały kawałek zieleni
Awatar użytkownika
ilona2715
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 wrz 2010, o 11:47

Post »

Piękna kolorowa wiosna, te prymulki na tle żonkili wyglądają przecudnie, chyba też trafią na moją listę zakupów.

podrawiam
Ilona
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 79&start=0
Awatar użytkownika
paola1a
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 paź 2010, o 22:25

Post »

Twoje pierwiosnki są oszałamiające. Koniecznie muszę zdobyć te ząbkowane, są o wiele ładniejsze niż te klasyczne
Paulina
andrzejek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Widzę teraz wszyscy będą polowali na pierwiosnki ząbkowane .Mi sie udało paczuchę nasion dostać :D
Awatar użytkownika
nemezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 kwie 2007, o 10:59

Post »

Wiosna na całego u Ciebie. Śliczne te prymulki. Super wyglądają te z grupą żonkili. Rzeczywiście wyglądaja na olbrzymy:). Pozdrawiam
jola z izer
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Właśnie się dowiedziałam od Andrzejka, że można kupić nasiona pierwiosnków ząbkowanych. Ja nie spotkałam, ale jak widać są. Co do produkcji sadzonek z nasion to często czas zbioru nasion przesądza o powodzeniu. Np. nasiona sasanek szybko tracą siłę kiełkowania i trzeba je zebrać nie wtedy kiedy już są suche, ale kiedy są koloru słomkowego-zielonego i dają się oderwać od słupka. Następny warunek powodzenia, to przykrycie nasion cienką 2-3 mm warstwą piasku i przyciśnięcie styropianową packą. Nasionka wysiane do skrzyneczki powinny wykiełkować przed jesienią. Na zimę siewki znikną, ale na wiosnę znów wyjdą i w maju, jak podrosną, można wysadzać na zapasową rabatkę czy na stałe miejsce. Piszę to za panią Lucyną Grabowską, która redaguje najlepsze - moim zdanie - czasopismo ogrodnicze pt. twójogrodnik. Kilka razy udało mi się w ten sposób wyhodować sasanki, choć nie mam talentu do nasionkowania.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
andrzejek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bardzo cenna porada jak pozwolisz skopiuje sobie ją ,a może się kiedyś przyda.
jola z izer
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Witam Ulkę, Nemezję i Ilonę w moim wątku. A tak na marginesie - bardzo ładne kwiatki są te nemezje, takie kolorowe i delikatne.
Paulinko jak widzisz moim pierwiosnkom ząbkowanym zrobiłam reklamę - może mi się odwdzięczą pięknym kwieciem :;230
Pięknym kwieciem mogą się odwdzięczyć sadzonki potraktowane wodą wierzbową. Wierzba, wiadomo jak łatwo się ukorzenia, wytwarza duże ilości hormonów - regulatorów wzrostu - które pomagają rosnąć i rozwijać się także innym roślinom. Trzeba teraz zebrać młode pędy i liście wierzby, pociąć na 2-3 cm kawałki i parę garści wrzucić do 1 l. wody na tydzień. Przefiltrować i w słoiku przechowywać w chłodnym miejscu. Korzenie sadzonek młodych roślin moczyć przez kilka minut przed posadzeniem. Po posadzeniu podlać wodą wierzbową ;:132
Awatar użytkownika
nemezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 kwie 2007, o 10:59

Post »

Stąd właśnie mój nick :;230 . A tak na serio to je uwielbiam i dlatego.
Ciekawa sprawa z tą wodą . Pierwsze słyszę, ale wyprobuje. A podlewa się wodą wierzobową rozcieńczoną, czy nie? Wszystkie roślinki to lubią? To chyba coś jak wczesno wiosenna wersja gnojówki z pokrzyw:). Której teraz brak:).
jola z izer
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

No to jak się dziś tak zabrałam za poradnictwo, to jeszcze jedna porada, którą wyczytałam w czasopiśmie twójogród dla tych, co mają kłopoty z gryzoniami w swoich ogrodach. Jeden z czytelników tego pisma pisze, że z powodzeniem stosuje czerwoną komosę, której zapach jest dla tych zwierząt nieprzyjemny. W miejscach bytowania tych zwierząt wysiewa wczesną wiosną nasiona. Poleca ten sposób jako skuteczny radykalny, a przy tym ekologiczny. Czerwona komosa jest rośliną jednoroczną dorasta do 150 cm jest bardzo ładna, widzę na zdjęciu, że wygląda zupełnie dekoracyjnie. Tylko gdzie tu komosę kupić ;:223
jola z izer
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Nemezjo, wody już się nie rozcieńcza. Gnojówkę z pokrzyw też stosuję, ale to jak w maju pokrzywy wyrosną. Mogłabym być producentem tej gnojówki na skalę przemysłową :;230 :;230 :;230 ;:223
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”