Groszek zielony - wszystko o grochu cz.1
Re: Groszek zielony i ja zielona, łaaaaaa
Groszek posiałam w trzech rzędach, po jednym ziarenku o dołeczka. Zobaczymy co mi z tego wyrośnie. W każdym razie jak coś wyrośnie, to pochwalę się i wkleję zdjęcie.
- GunnarSK
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 paź 2009, o 17:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Bohynane pisze: W każdym razie jak coś wyrośnie, to pochwalę się i wkleję zdjęcie.
Bardzo ładnie. Istnieją jeszcze odmiany wysokie (np. Telefon) i niskie. Trzeba się zastanawiać jakie wybrać, bo wysoki groszek może wymagać podpory.
pozdrawiam, Gunnar
Groszek sam się pnie po podporach jak fasola czy trzeba go wiązać jak pomidory ?
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 15 gru 2009, o 11:41
Wystarczy jak się 1 wąsem złapie za jakąś podporę to potem idzie już sam. Czasem nie może trafić w gałązkę to trzeba go pokierować.
-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:

Asia
Ja również pierwszy raz wysiałam groszek. Do dołków wsypałam po 3-4 ziarenka, a odstęp między dołkami zrobiłam ok 10 cm. Mam nadzieję, że nie będzie mu zbyt ciasno.
hej
ile rośnie groszek? czy jak wysieję go w maju i czerwcu.. to będzie później? czy raczej.. go sz... trafi...
ile rośnie groszek? czy jak wysieję go w maju i czerwcu.. to będzie później? czy raczej.. go sz... trafi...
Pozdrawiam, Ania
Groszek zakwita przy określonej długości dnia. Zbyt pózne posianie spowoduje obniżkę plonu. Dlatego poleca się jak najwcześniejszy wiosenny siew. Siac groszek można równiez na sprzęt póznoletni a nawet jesienny ,ale ta uprawa często bywa zawodna.
http://www.zmoderowano-kryptoreklama.pl/
Pozdrawiam
Tu piszemy używając polskich czcionek - klawisz Alt nie gryzie - Regulamin Forum § 3.2.
Oraz nie reklamujemy innych for związanych z branżą ogrodniczą - Regulamin Forum § 4.1.
Paweł Woynowski
Moderator
http://www.zmoderowano-kryptoreklama.pl/
Pozdrawiam
Tu piszemy używając polskich czcionek - klawisz Alt nie gryzie - Regulamin Forum § 3.2.
Oraz nie reklamujemy innych for związanych z branżą ogrodniczą - Regulamin Forum § 4.1.
Paweł Woynowski
Moderator
- Comcia
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Co do groszku to jest takie powiedzenie "Kto sieje w marcu zbiera w garncu. Kto sieje w maju zbiera w jaju".
- aguskac
- Od: 9 kwie 2007, o 22:28
Mój groszek posiany ze 3 tygodnie temu, powinien już wychodzić? Ziemia zimna, gliniasta, trochę zacieniona....
- Comcia
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
Agnieszko u mnie jest o wiele cieplej i ziemia dobra więc pierwszy nieśmiały groszek zobaczyłam po tygodniu, reszta śpi na razie.
Jak się niepokoisz to rozgarnij ziemię w jednym miejscu i zobacz co się dzieje.
Jak się niepokoisz to rozgarnij ziemię w jednym miejscu i zobacz co się dzieje.
- gieru96
- 200p
- Od: 26 mar 2011, o 10:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja siałem 1 kwietnia i dopiero zaczyna wschodzić 

- edysiek
- 10p - Początkujący
- Od: 14 mar 2011, o 21:33
Mój groszek z końca marca, ma już jakieś 5 cm. Do tej pory siedział przykryty włokniną, ale już zdjęlam.
Pozdrawiam, Edyta.
-
- 50p
- Od: 18 sty 2011, o 22:38
Mój groszek też nieśmiało wychyla się z ziemi, u mnie jeszcze ziemia jest zimna i mokra. Myślę, że po tych kilku ciepłych dniach wszystko się zmieni.
- babeczka03
- 100p
- Od: 3 mar 2008, o 16:41
W zeszłym roku posiałam groszek, który można zjadać wraz ze strąkami, jak fasolkę szparagową. Kupiłam go przypadkiem , z rozpędu. Nie byłam zadowolona, gdyż wyrosły mi same strąki, a ziarenek prawie nie było. Być może było za sucho...a ile tego groszku siejecie? Chciałabym trochę zamrozić na zimę.
Opadły kwiat powracający na gałąź?
To był motyl...
To był motyl...