Mój ogródek - kogra - 2cz. 2008r
- k-c
- Przyjaciel Forum
- Od: 3 wrz 2007, o 15:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
u mojej babcie też były pomidory - o kształcie serca - nazywała je moja babcia - bawole serce - ale ja zdecydowanie wolę takie w których jest dużo soku
- świetnie latem zaspakajają pragnienie ale jak się za często je je to mogą się robić zajady

pozdrawiam, Karol
moje wątki
moje wątki
-
- 1000p
- Od: 27 lip 2007, o 12:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dziewczyny, też mi się zdaje że ten Wasz dzwonek to dzwonek kremowy, można kupić nasionka na allegro:
http://www.allegro.pl/item302874842_dzw ... iana_.html
bardzo mi się on podoba u Ciebie Grażynko i chyba się na niego skuszę
http://www.allegro.pl/item302874842_dzw ... iana_.html
bardzo mi się on podoba u Ciebie Grażynko i chyba się na niego skuszę

Pozdrawiam Jola
jo_linki
jo_linki
-
- 1000p
Grażynko, poszperałam i znalazłam 8)
Dzwonek czosnaczkolistny - Campanula Alliariifolia lub Campanula alliariaefolia - różnie piszą na różnych stronkach ale chyba chodzi o ten sam..
znany tez jako Ivory Bells lub Spurred Bellflower
tak to cudeńko wygląda

Dzwonek czosnaczkolistny - Campanula Alliariifolia lub Campanula alliariaefolia - różnie piszą na różnych stronkach ale chyba chodzi o ten sam..

tak to cudeńko wygląda

Pozdrawiam Jola
jo_linki
jo_linki
- kogra
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 maja 2007, o 18:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dzięki dziewczyny za tak dokładne szperanie w necie. To może ten mój dzwonek nazywa się całkiem inaczej ?
Chyba też zacznę szperać - nie tylko w necie - i może w końcu wspólnymi siłami znajdziemy właściwą nazwę dla mojej roślinki.

Tyle tylko, że mój dzwonek nie zmienia koloru i zawsze jest różowy, ale to chyba będzie ten. Do trzech razy sztuka - a więc mam dzwonek kremowy !? ;:49

Tyle tylko, że mój dzwonek nie zmienia koloru i zawsze jest różowy, ale to chyba będzie ten. Do trzech razy sztuka - a więc mam dzwonek kremowy !? ;:49
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
-
- 1000p
Grażynko, mi się zdaje, że Twój dzwonek to właśnie kremowy. Oczywiście, nie oparłam się pokusie i kupiłam dziś nasionka tego dzwonka (i nie tylko) na allegro - u Ciebie ślicznie się prezentuje, może i mi uda się takiego dochować 
dla porównania zdjęcia Twojego dzwonka:

i dzwonka, którego nasionka kupiłam 8)

zbliżenie na kwiatki

jak na moje oko to ten sam

dla porównania zdjęcia Twojego dzwonka:

i dzwonka, którego nasionka kupiłam 8)

zbliżenie na kwiatki

jak na moje oko to ten sam

Pozdrawiam Jola
jo_linki
jo_linki
- kogra
- Przyjaciel Forum
Możecie mi wierzyć na słowo, że nie tylko jest ładny, ale kwitnie aż do mrozów. Mój w zeszłym roku kwitnął nieustannie aż do póżnej jesieni. Wprawdzie coraz słabiej od pażdziernika, ale zawsze to coś. Więc polecam go z czystym sumieniem, ale sadżcie od razu na miejsce stałe, bo potem jak się rozrośnie będziecie potrzebowali kilofa żeby go przesadzić.

jol-ka - miło, że śledzisz ten temat i dzięki za wklejenie fotek. Myślę, że teraz nikt już nie będzie miał wątpliwości co do jego nazwy - ja również

jol-ka - miło, że śledzisz ten temat i dzięki za wklejenie fotek. Myślę, że teraz nikt już nie będzie miał wątpliwości co do jego nazwy - ja również

Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- kogra
- Przyjaciel Forum
Małgosiu - nie tylko Ty tak masz. Ja też tak co chwilę coś zrobię. Już nieraz w ogórkach rosły mi nagietki z koprem, albo w astrach wychodziła rzodkiewka. Na tą przypadłość choruje wielu ogrodników
A wszystko z nadmiaru chciejstwa , braku miejsca i słabej pamięci.
Grażynko - gagawi - ja właśnie mam tego dzwonka i długo nie został prawidłowo rozpoznany, bo to bardzo rzadka odmiana. Na pierwszym zdjęciu to dzwonek u mnie w ogrodzie. A następne są z netu.

Ale jak się dobrze przyjrzeć, to płatki kwiatów dzwonka którego kupiła jol_ka są inne niż mojego, są postrzępione. Przyjrzyjcie się dobrze.
Gagawi - czy ten który kupiłaś też ma takie postrzępione płatki ?

A wszystko z nadmiaru chciejstwa , braku miejsca i słabej pamięci.

Grażynko - gagawi - ja właśnie mam tego dzwonka i długo nie został prawidłowo rozpoznany, bo to bardzo rzadka odmiana. Na pierwszym zdjęciu to dzwonek u mnie w ogrodzie. A następne są z netu.

Ale jak się dobrze przyjrzeć, to płatki kwiatów dzwonka którego kupiła jol_ka są inne niż mojego, są postrzępione. Przyjrzyjcie się dobrze.
Gagawi - czy ten który kupiłaś też ma takie postrzępione płatki ?
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- gagawi
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 20 gru 2007, o 21:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Grażynko- ten dzwonek występuje w dwóch kolorach: różowym i niebieskim ( takie znalazłam w necie w szkółce byliny-świerk, ale nie prowadzą sprzedaży detalicznej i wysyłkowej) . Natomiast na allegro dostępny jest dzwonek niebieski, właśnie ten , który wkleiła Jola- poniżej twojego różowego. I taki zamówiłam.
Na tej jednej fotce rzeczywiście płatki ma troszkę inne, ale w zbliżeniu już wygląda tak samo.
Na tej jednej fotce rzeczywiście płatki ma troszkę inne, ale w zbliżeniu już wygląda tak samo.
- kogra
- Przyjaciel Forum
Tak, ja mam różowy. Jeśli masz niebieski , to z chęcią wymienię na coś innego kilka nasionek.
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki