Wandy ogródek pod dębami, część 2
- MalinaG
- 1000p

- Od: 30 sie 2008, o 09:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Wandy ogródek pod dębami, część 2
Wandziu! Dom obrośnięty winobluszczem czy innymi pnączami wygląda naprawdę przeuroczo,też widziałam takie widoki.Jednak przemyśl to dokładnie,bo podobno powoduje to zawilgocenie tynków,grzyba itp. W domku letniskowym to można zaryzykować ale w normalnym domu ...to nie wiem
ale to może jakieś tylko nie sprawdzone informacje... dopytaj jakiś fachowców 
Pozdrawiam Ala
Zapraszam do siebie
Zapraszam do siebie
- jola1
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 4 kwie 2008, o 08:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Wandziu bardzo mnie zmartwiła wiadomość o marnych liściach skrętników. Ja w sobotę nasadziłam kilka nowych i wyglądają dobrze.Zrób fotkę i mi prześlij może coś doradzę.Jeżeli nic nie wyjdzie z ukorzeniania to dostaniesz gotowe sadzoneczki ale musisz po nie przyjechać.
- Wanda7
- -Moderator Forum-.

- Od: 2 wrz 2010, o 13:17
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Steasi na pewno pokażę końcowy efekt... za parę lat
Alinko, ja miałam rzeczywiście takie obawy, że tynk będzie wilgotniał, ale wyprowadzono mnie z błędu. Winobluszcz ma zimą takie cieniutkie pędziki, że właściwie niczego nie osłania. Poza tym będzie rósł od strony południowo zachodniej, a więc najbardziej nasłonecznionej. Od północy jeszcze się zastanowię nad sadzeniem pnączy. I poczytam. W każdym razie wiem, że pnącze wyciąga wilgoć z fundamentów.
Jolu, zrobię zdjęcie tych biednych skrętniczków i wyślę ci na pw. Sama zobaczysz.
Na dworzu jest paskudnie. Wiatr, zimno, a jeszcze do tego zaczęło siąpić. NIewiele można zdziałać. Pokażę więc wam nową rabatkę liliowcową, którą zrobiłam kilka dni temu, jak było jeszcze ciepło.

No i trochę kolorowych kwiatków, które mimo wszystko kwitną i nie dają się zimnu.

Alinko, ja miałam rzeczywiście takie obawy, że tynk będzie wilgotniał, ale wyprowadzono mnie z błędu. Winobluszcz ma zimą takie cieniutkie pędziki, że właściwie niczego nie osłania. Poza tym będzie rósł od strony południowo zachodniej, a więc najbardziej nasłonecznionej. Od północy jeszcze się zastanowię nad sadzeniem pnączy. I poczytam. W każdym razie wiem, że pnącze wyciąga wilgoć z fundamentów.
Jolu, zrobię zdjęcie tych biednych skrętniczków i wyślę ci na pw. Sama zobaczysz.
Na dworzu jest paskudnie. Wiatr, zimno, a jeszcze do tego zaczęło siąpić. NIewiele można zdziałać. Pokażę więc wam nową rabatkę liliowcową, którą zrobiłam kilka dni temu, jak było jeszcze ciepło.

No i trochę kolorowych kwiatków, które mimo wszystko kwitną i nie dają się zimnu.

- Steasi

- Od: 2 wrz 2010, o 20:47
Kwitnąco
Ale mi chodzi o taki efekt po posadzeniu! Za kilka lat też zobaczę. To są te lilki co były wcześniej w doniczkach?
Ale mi chodzi o taki efekt po posadzeniu! Za kilka lat też zobaczę. To są te lilki co były wcześniej w doniczkach?
- trzynastka

- Od: 8 paź 2009, o 18:42
U nas teżbyło paskudnie i zimno, widzę że zapowiada się śliczna liliowa rabata
hiacynty cudnie ci kwitną moje też nie próżnują 
-
leszczyna

- Od: 21 kwie 2009, o 21:37
Wandziu...wyjazd do Czaczu traktuję jako wycieczkę, bardzo lubię tam jechać
...zawsze coś przytaszczę...
teraz jak będę to z aparatem...do tej pory nigdy nie wpadłam na to żeby uwiecznić to miejsce.....reklama..nie będą ścigać

teraz jak będę to z aparatem...do tej pory nigdy nie wpadłam na to żeby uwiecznić to miejsce.....reklama..nie będą ścigać
Od przybytku głowa nie boli cz.4 Cz.5.aktualna
Igłą malowane, szydełkiem wydziergane
Moje wątki - Pozdrawiam Krystyna
Igłą malowane, szydełkiem wydziergane
Moje wątki - Pozdrawiam Krystyna
- kamykkamyk2
- 500p

- Od: 26 gru 2010, o 08:57
Zimno to jest dzisiaj, u mnie temparatura nie przekroczyła 6*C, ale za to już nie wieje.
Nieźle wyszła ta rabata liliowa...
Nieźle wyszła ta rabata liliowa...
-
heliofitka

- Od: 2 cze 2010, o 11:02
Ale dopieściłaś tę nową rabatkę
Wypielone, posadzone, obsypane korą...Wandziu, ale ty pracuś jesteś
Teraz nie pozostało Ci nic innego, jak czekać na efekty swojej pracy 
Zakupy dobre a zwłaszcza Piilu-piękny powojnik.Zazdroszczę (ale tylko troszkę)ilości begoni.
Wando różom nie podkradam miejsca tylko liliowce traktuję jak obwódki rabatkowe.Na razie efekt jeszcze skromny ale z roku na rok liliowce przecież rozrastają się.Chciałabym aby zakryły plastikowe obrzeża(drewniwne już rozleciały się).
Wando różom nie podkradam miejsca tylko liliowce traktuję jak obwódki rabatkowe.Na razie efekt jeszcze skromny ale z roku na rok liliowce przecież rozrastają się.Chciałabym aby zakryły plastikowe obrzeża(drewniwne już rozleciały się).
Ogródek An-ki
An-ka
An-ka
- malgocha1960

- Od: 8 lut 2010, o 18:15
Wandziu, czy ty wybierasz się na spotkanie do szkółki Szmita?
- Wanda7
- -Moderator Forum-.

- Od: 2 wrz 2010, o 13:17
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Paulinko, tak, to są właśnie liliowce, które do niedawna rosły w domu w doniczkach
Gosiu, jest faktycznie niebrzydko
Celinko, lilowce to nowa moja pasja. Wiem, że na razie będę mieć najwyżej po jednym kwiatku, ale postaram się być cierpliwa
Leszczyno, tak, tak, zrób kilka fotek i nam tu pokaż
Kamyk, zimno jak diabli, aż się dziwię, że w nocy te moje liliowce nie zmarzły
Iwonko, sęk w tym, że najłatwiej zrobić nową rabatkę. Zamiast pielenia wystarczy przekopać, rzucić dobrą ziemię i zasadzić rośliny. I od razu mamy efekt.
An-ka, drewniane roll bordery faktycznie po dwóch lub trzech latach próchnieją. Ja się zastanawiam nad zakupem tekich betonowych słupeczków.
Mówisz, że robisz obwódkę z liliowców, a ja akurat zastanawiam się, z czego zrobić obwódkę do rabaty liliowcowej. Biorę na razie pod uwagę żurawki, ale może wymyślę coś jeszcze innego
Małgosiu, gdyby spotkanie było 2 maja lub 3 to bym pojechałą, bo w kwietniu niestety nie mogę. A gdzie mieści się ta szkólka?
Gosiu, jest faktycznie niebrzydko
Celinko, lilowce to nowa moja pasja. Wiem, że na razie będę mieć najwyżej po jednym kwiatku, ale postaram się być cierpliwa
Leszczyno, tak, tak, zrób kilka fotek i nam tu pokaż
Kamyk, zimno jak diabli, aż się dziwię, że w nocy te moje liliowce nie zmarzły
Iwonko, sęk w tym, że najłatwiej zrobić nową rabatkę. Zamiast pielenia wystarczy przekopać, rzucić dobrą ziemię i zasadzić rośliny. I od razu mamy efekt.
An-ka, drewniane roll bordery faktycznie po dwóch lub trzech latach próchnieją. Ja się zastanawiam nad zakupem tekich betonowych słupeczków.
Mówisz, że robisz obwódkę z liliowców, a ja akurat zastanawiam się, z czego zrobić obwódkę do rabaty liliowcowej. Biorę na razie pod uwagę żurawki, ale może wymyślę coś jeszcze innego
Małgosiu, gdyby spotkanie było 2 maja lub 3 to bym pojechałą, bo w kwietniu niestety nie mogę. A gdzie mieści się ta szkólka?
-
obserwator

- Od: 20 wrz 2010, o 07:32
Wandziu powiedz mi z czego są te okrąglaki na pierwszej stronie?I czy Ci nie obgniwają w ziemi?Bardzo fajnie to wygląda.
- katik
- 1000p

- Od: 2 sty 2011, o 16:14
Wandziu szkółka Pęchcin pod Ciechanowem
a ja wymysliłam obwódkę dla liliowców z różnych odmian niskich trawek
a ja wymysliłam obwódkę dla liliowców z różnych odmian niskich trawek
- TerDob

- Od: 13 sty 2008, o 17:06
Wandziu piękna wiosna u Ciebie wysprzątane , wypielone , tylko czekać żeby wszystko zakwitło
Podpowiedz mi proszę jak stosujesz nadmanganian do klematisów ,planuję dokupić i może bym im też coś zaaplikowała.