Renowacja ogródka
Renowacja ogródka
Witam.
Mam niewielki, przydomowy ogródek. Zrezygnowałem z robienia tarasu na rzecz posiania trawy i paru malutkich kwiatów. Być może nawet zrobię oczko wodne. Proszę o pomoc w kilku kwestiach.
1. Co najpierw trzeba zrobić - "skopać" obecną ziemię i wykopać/usunąć korzenie po drzewkach?
2. Jaką trawę polecacie i co trzeba zrobić, by wyrównać pod nią ziemię.
3. Czy te trawy są trwałe? Co jaki czas trza siać nową?
4. Czy łatwo ukraść altanę drewnianą? Pytam, bo chciałbym obecną zlepianą ruinę rozebrać i zamontować takową, lecz się "boję".
5. Używać jakiś pestycydów, czy jak to tam się zwie, by trawka była w miarę "czysta"?
Pytam tu, bo wolę odpowiedzi od fachowców, a nie pierwsze lepsze z google.
pozdrawiam
Mam niewielki, przydomowy ogródek. Zrezygnowałem z robienia tarasu na rzecz posiania trawy i paru malutkich kwiatów. Być może nawet zrobię oczko wodne. Proszę o pomoc w kilku kwestiach.
1. Co najpierw trzeba zrobić - "skopać" obecną ziemię i wykopać/usunąć korzenie po drzewkach?
2. Jaką trawę polecacie i co trzeba zrobić, by wyrównać pod nią ziemię.
3. Czy te trawy są trwałe? Co jaki czas trza siać nową?
4. Czy łatwo ukraść altanę drewnianą? Pytam, bo chciałbym obecną zlepianą ruinę rozebrać i zamontować takową, lecz się "boję".
5. Używać jakiś pestycydów, czy jak to tam się zwie, by trawka była w miarę "czysta"?
Pytam tu, bo wolę odpowiedzi od fachowców, a nie pierwsze lepsze z google.
pozdrawiam
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Re: Renowacja ogródka
Jeśli planujesz roboty budowlane
to one powinny być w pierwszej kolejności,
potem splantowanie terenu, ziemia pod trawnik musi być bardzo starannie przygotowana, a jak?
wszystko zależy od Ciebie , jaka duża ta powierzchnia, czy dasz radę łopatą, czy masz możliwość glebogryzarką,
na pewno musisz powybierać korzenie drzew, perzu itp
chemię odradzam bo chwasty były, są i będą, późniejsze koszenie trawy je likwiduje
na forum jest bardzo dużo postów o trawnikach kliknij w wyszukiwarkę i na pewno znajdziesz
ja wiem z własnego doświadczenia, że trawnik to najkosztowniejsza impreza ogrodnicza
jaka trawa, zależy jaką masz ziemię, zależy jak będziesz użytkować intensywnie ten trawnik,
w sklepach jest dużo dobrych mieszanek
jeśli załozysz trawnik porządnie tzn. tak jak trzeba ( szukaj na forum) to będzie założony na lata,
ale ...........trzeba będzie o niego dbać
czy ukradną Ci altankę, to chyba zależy od tego gdzie ją masz mieć,
jaki jest stan bezpieczeństwa owych ogródków działkowych

potem splantowanie terenu, ziemia pod trawnik musi być bardzo starannie przygotowana, a jak?
wszystko zależy od Ciebie , jaka duża ta powierzchnia, czy dasz radę łopatą, czy masz możliwość glebogryzarką,
na pewno musisz powybierać korzenie drzew, perzu itp
chemię odradzam bo chwasty były, są i będą, późniejsze koszenie trawy je likwiduje
na forum jest bardzo dużo postów o trawnikach kliknij w wyszukiwarkę i na pewno znajdziesz
ja wiem z własnego doświadczenia, że trawnik to najkosztowniejsza impreza ogrodnicza

jaka trawa, zależy jaką masz ziemię, zależy jak będziesz użytkować intensywnie ten trawnik,
w sklepach jest dużo dobrych mieszanek
jeśli załozysz trawnik porządnie tzn. tak jak trzeba ( szukaj na forum) to będzie założony na lata,
ale ...........trzeba będzie o niego dbać

czy ukradną Ci altankę, to chyba zależy od tego gdzie ją masz mieć,
jaki jest stan bezpieczeństwa owych ogródków działkowych
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
Drożej niż np. płyta chodnikowa? Dużo drożej? A jaka trawa jest najlepsza dla świeżaka?
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Trudno odpowiedzieć na takie pytanie
poczytaj trawnikowe wątki na forum koniecznie
w założeniu trawnika dużym kosztem jest robocizna i późniejsze jej pielęgnowanie
Rodzaj mieszanki zależy od:
miejsca gdzie będzie wysiana, a więc ziemi, naświetlenia, nawodnienia
i wreszcie rodzaju eksploatowania
Przecież nie można porównać walorów trawy z walorami powierzchni utwardzonejDrożej niż np. płyta chodnikowa? Dużo drożej?
poczytaj trawnikowe wątki na forum koniecznie
w założeniu trawnika dużym kosztem jest robocizna i późniejsze jej pielęgnowanie
Jeśli masz na myśli swoje umiejętności ogrodnicze, a raczej ich brak, to nie ma to wielkiego związku z trawąA jaka trawa jest najlepsza dla świeżaka?
Rodzaj mieszanki zależy od:
miejsca gdzie będzie wysiana, a więc ziemi, naświetlenia, nawodnienia
i wreszcie rodzaju eksploatowania
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
ziemi - dla mnie ziemia to ziemia 
naświetlenie - brak sztucznego
nawodnienie - deszczowe (brak "własnego")
i wreszcie rodzaju eksploatowania - ławeczka + grill

naświetlenie - brak sztucznego
nawodnienie - deszczowe (brak "własnego")
i wreszcie rodzaju eksploatowania - ławeczka + grill