Mój ogród....

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
adamian
500p
500p
Od: 13 wrz 2009, o 18:41
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mój ogród....

Post »

Ula
Wiele roślin w naszych domach czy ogrodach jak lilie, chryzantemy, pelargonie, orchidee to właśnie klony z hodowli in vitro. Trudno byłoby wprowadzać na rynek nową odmianę bazując tylko na tradycyjnych metodach namnażania. Byłoby to i zbyt kosztowne i trwałoby bardzo długo a tu często w kilka miesięcy można wyprodukować tysiące czy miliony pełnowartościowych roślin. Na szczęście mi to nie grozi :) Zadowolę się kilkoma. :D :D

....i żeby nie było że ogród teraz na drugim planie, parę aktualnych fot.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
MagdaMisia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 mar 2009, o 20:39

Post »

adamian pisze: Zadowolę się kilkoma. :D :D
Kilkoma... a potem jeszcze kilkoma i jeszcze kilkoma... tak to niestety działa i nikt nie jest w stanie się opamiętać 8-)
Awatar użytkownika
Sylwek-zx
1000p
1000p
Od: 8 lut 2009, o 09:34

Post »

Oj Adam, to był taki bardziej żart sytuacyjny przecież ;) ale jak przeczytam, albo usłyszę gdzieś o zmutowanym liliowcu terroryzującym okolicę, to będę wiedział czyja to sprawka :;230 :;230 a i znów już zupełnie serio, to owocnej pracy życzę )
Awatar użytkownika
Grzesiu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 gru 2008, o 13:31

Post »

Ja też nic z tego nie rozumiem, i nie mam na razie zamiaru zrozumieć
ale ciekawie się zapowiada ;:63
gratuluję i czekam na dalszy ciąg
A zdjęcia piękne jak zawsze :uszy
adamian
500p
500p

Post »

Madzik Hej i kto to mówi :;230 Zobaczymy jak zaczniesz urządzać swój ogród, a raczej odtrawniczać :)

Sylwek Już mi jeden liliowiec wystarczy, rekinozębny :;230 Shark's Tooth :wink:

GrzesiuCieszę się, że zaglądasz do mnie, a ciąg dalszy moich poczynań postaram się dokumentować na bieżąco.
Zaglądam od czasu do Ciebie i ze zniecierpliwieniem czekam jak zakwitnie tych 136 odmian róż. :shock: To się będzie działo.
Awatar użytkownika
MagdaMisia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Adaś ja trawnika w planach przecież w ogóle nie mam : :D D
jesienią będę na etapie odgruzowywania a w dalszej kolejności odchwaszczania ;)
odtrawniczanie jeśli w ogóle to za 2 - 3 sezony :)
Awatar użytkownika
basow@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 gru 2007, o 21:03

Post »

Wow!!!Adasiu, pierwsze sukcesy masz już na koncie! Gratuluję i czekam na dalsze relacje z rozmnażania in vitro!
W tej jednej probówce widzę zalążek nowej roślinki , a co jest w 2 pozostałych? Też "cząstki" roślin?
Pozdrawiam,Małgorzata
Awatar użytkownika
harwi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2008, o 14:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Gratulacje!
hmn aktualne fotki kurczę to korona już praktycznie kwitnie? A ja się cieszyłam, że chociaż wyszła z ziemi hihihi
adamian
500p
500p

Post »

Madziu Najważniejsze że coś drgnęło, a tworzenie ogrodu od podstaw, to wielka satysfakcja. :)
Łukasz Akurat to morela, jak będą kwitły wiśnie to na niej pojawia się już małe owoce.
Gosiu W zależności od mieszańca widać różnice w tempie regeneracji. Pozostałe fragmenty wyraźnie się zazieleniły i na gładkiej powierzchni łuski pojawiły się już zaczątki mikrocebul. Ciężko jest to pokazać na zdjęciu, na powiększeniu trochę więcej widać. Ciemne zabarwienie fragmentów to martwa tkanka, która powstaje podczas dezynfekcji, regeneracja roślinek zachodzi głębiej, z nieuszkodzonych komórek merystematycznych. Na fotografii z lewej strony widać jak na brzegu kosteczki tworzy się nowa jaśniejsza cebula

Obrazek

Wiola Dziękuję. Zdjęcia szachownicy oczywiście aktualne, różnice widzę nawet u siebie, posadzona w jednym półcienistym miejscu dopiero się rozwija, a w drugim w dużo bardziej przepuszczalnym podłożu na pełnym słońcu prawie że rozkwita. Sporo również zależy też od cebul, kupowane w sklepie rozwiną maksymalnie po jednym kwiatku, te drugie są od Grzegorza ze Śląska, prezentują sie doskonale.

Parę dni temu przygotowałem kolejne kultury z różnych roślin, za dwa tygodnie okaże się czyś coś " ruszyło". Pozdrawiam

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us
adamian
500p
500p

Post »

W końcu doczekałem się obfitego kwitnienia porzeczki krwistej, wcześniej pąki przemarzały, tegoroczna wiosna wyraźnie łaskawsza.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Śliwa wiśniowa Pissardi,

Obrazek

i parę takich, tam...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

W ogrodzie panoszą się nie tylko rośliny, służby porządkowe spisują się dzielnie :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us
andrzejek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2010, o 11:45

Post »

witam wpadłem przypadkowo ,a tu widze fajne eksperymenty.Będę zaglądał jak ci idzie i zapraszam do mnie.
Awatar użytkownika
MagdaMisia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W końcu Adaś pokazałeś zwierzaki :)
To ja poproszę jeszcze gąski :D i Gucia i Żabkę wraz z towarzystwem... chyba dobrze zapamiętałam ;:224
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Czy korony cesarskie zawsze mają kaprys i w pierwszym roku po posadzeniu nie kwitną?
Awatar użytkownika
Asiula z wyspy
200p
200p
Od: 9 mar 2010, o 23:19

Post »

Bardzo lubię tę porzeczkę, kiedyś też będzie w moim ogrodzie.

ładnie się prezentują twoje uvy vulpis. Powiedz mi (lub zrób zdjęcie dla zobrazowania :D ) jak masz je posadzone?? Moje już 3 rok wędrują po ogrodzie i nie umiem im dobrego partnera znaleźć :roll:

Korony pokazały na co je stać, piękne. Muszę sobie dokupić tej żółtej, bo mi jej brakuje...

Jak ten twój drób się dumnie prezentuje! Chyba zadowolone z życia, co :wink:
Ogród to dzieło sztuki.... w trakcie tworzenia !
Mój kawałek podłogi
adamian
500p
500p

Post »

Łukasz Trafiło na szachownice cesarskie, wdzięczny obiekt do fotografowania
AndrzejDzięki za odwiedziny i zapraszam
Madziu To nie takie proste, zwierzaki zazdrośnie strzegą swojej prywatności :wink:
Małgosiu Wiele zależy od wielkości cebul, przepuszczalności i zasobności podłoża. Jedynie dobrze wyrośnięte cebule dają gwarancję kwitnienia w następnym sezonie, być może Twoim potrzeba czasu by nabrać wigoru.
Asiu Zwierzęta mają u nas dożywocie, oczywiście ramach zasług. Kaczuchy to najlepsza broń w walce ze ślimakami.
Szachownicę asyryjską mam od zeszłego roku, to jej pierwsze kwitnienie. Kak na razie rośnie z tulipanami, nie jest to dla niej dobre miejsce.
Myślę, że świetnie wyglądałaby posadzona wśród kęp Carex buchanani, http://www.wildchicken.com/nature/garde ... 00_085.htm , o albo pasiastej żubrówki.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”