Kalendarz biodynamiczny

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
ODPOWIEDZ
chudziak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 maja 2010, o 22:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Kalendarz biodynamiczny

Post »

Suzano, to na pewno nie ostatni rok nauki Floydzi ( myślę ,że jest w I-szej , góra w II- giej klasie) bo tę pracę piszę się do jesieni i dopiero wtedy jest oceniana a jak się przejdzie dalej to etap ustny jest w następnym roku na wiosnę .
Awatar użytkownika
Floydzia
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 3 kwie 2011, o 09:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

zgadza się, jestem dopiero w I. klasie ;P a na badania mam czasu a czasu.. z pewnością pół roku. A moja nauczycielka zalicza się do tych pomagających :) Poza tym kilka lat temu, zdaje się w 2006 inna uczennica podjęła bardzo podobny temat, więc profesorka już co nieco może mi podpowiedzeć, choć specjalistką w tej konkretnej dziedzinie raczej nie jest.
Niech Moc będzie z wami ^^
chudziak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 maja 2010, o 22:55

Post »

Floydziu , biorąc pod uwagę okres wegetacyjny roślin to czasu za wiele nie masz :( Na jakich roślinach chcesz prowadzić te badanie - niektóre gatunki już jakiś czas temu należało wysiać a zbiór niektórych będzie póżną jesienią .A w ogóle w warunkach domowych to nie bardzo widzę przeprowadzenie tych "badań" by można było jakieś sensowne wnioski z nich wyciągnąć ale... to Twoja decyzja i Twojej nauczycielki.
Awatar użytkownika
Fi
100p
100p
Od: 18 kwie 2009, o 19:46

Post »

Florydziu, na twoim miejscu spróbowałbym na takich roślinach jak rzodkiewka i sałata. Wysiewałbym je w dniach bardzo odpowiednich, średnich oraz całkowicie beznadziejnych i tak dalej prowadził. Potem tylko zapisywać wszystko dokładnie (jaki był dzień, jaki znak, co robiono). Myślę, że dla rzodkiewki i sałaty wystarczy pół roku, a jeśli masz więcej czasu, spróbuj też z innymi roślinami. Sam tak będę robił.

Bronusie, postaram się wrzucuć skan kwietniowy, o ile mi się uda, bom jeszcze niczego nie wrzucał. Dla mnie komputery są trochę trudne. :roll: Jakby ktoś inny chciał zeskanować, to niech się nie krępuje. :D
Tutaj jest Polska i mówimy po polsku.
Dość informacji, kreacji, kontekstów, decyzji, stretchingu...!
Awatar użytkownika
Fi
100p
100p

Post »

Oto skan z "Dni siewu" Marii Thun, kwiecień 2011.
Obrazek
Awatar użytkownika
Fi
100p
100p

Post »

Ha! Czyli nie jestem taki tępy, skoro się udało za pierwszym razem.

Co do sprawdzalności tego kalendarza nie będę się wypowiadał, ponieważ by to sprawdzić, potrzeba co najmniej roku. I tak zrobię.
Sam kalendarz jest dosyć ciekawy, nie tylko suche wiadomości o dniach, ale także różne porady. Przykładowo w tym roku jest o wspomaganiu roślin podczas tworzenia nasion i kilku innych rzeczach. Chyba zawsze jest coś o pszczołach oraz oczywiście są wyjaśnienia dla nowych czytelników. Język przystępny, nie bardzo naukowy, także można spokojnie zrozumieć.
Dane w kalendarzu są współczesne, czyli pisze tu, że Słońce weszło w znak barana dopiero wczoraj około północy. Horoskopy opierają się na podziale nieba na dwanaście równych części, co było prawdziwe chyba dwa i pół tysiąca lat temu, a tutaj mamy dni i godziny właściwe dla roku, który jest teraz. Ponadto znak wężownika włączono do skorpiona, o tym już pisałem. Myślę, że jest to wiarygodne, nawet sprawdzałem w innych źródłach i było tak samo.
Na razie wierzę w to tak na 80%. Muszę sam się przekonać.
Awatar użytkownika
Bronus
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 24 mar 2011, o 15:52
Kontakt:

Post »

Przyznam, że spodziewałem się większej dawki informacji w owym kalendarzu
Podobnie wygląda poradnik p. Zbigniewa Przybylak:
Obrazek

Kwestia znaków zodiak rzeczywiście jest dyskusyjna, ale są różne szkoły.

p.s. więcej wiary w siebie - ponoć wierząc można góry przenosić :)
Nie lubie, nie lubie, nie lubie ...
Awatar użytkownika
Fi
100p
100p

Post »

To też ciekawe, chociaż nie mogę się połapać. Za dużo znaczków. :P
Awatar użytkownika
Fi
100p
100p

Post »

Kiedyś wyczytałem tu, że jakaś osoba nie sieje i nie sadzi, gdy na niebie są dwa światła (Słońce i Księżyc). Prawda to? Zbliżają się dni siewu, a przez pierwszy tydzień przez całe dnie będą dwa światła, siać mógłbym tylko z samego rana albo w nocy. Nie wiem, czy mam to olać, czy rzeczywiście wstawać wcześniej. ;:149
Awatar użytkownika
Bronus
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 24 mar 2011, o 15:52
Kontakt:

Post »

Stare przysłowie ludowe brzmi mniej więcej tak: "Kto rano wstaje, temu Pan Bóg daje" - tak więc nie zaszkodzi z rana wstać i zrobić coś pożytecznego :)
Analizowałem wiele kalendarzy księżycowych (mam na myśli wersje stricte opisowe) i tam powtarzał się zapis, że czas księżyca zstępującego jest alternatywnie dobrym czasem na sianie i sadzenie. Jako ważniejsza zwykle była podawana faza księżyca (rosnący, malejący) - jako czas kiedy energia wychodzi z ziemi i czas kiedy energia schodzi do ziemi. Na pierwszy rzut oka wychodzą sprzeczności, ale jak się zagłębić to już nie jest tak źle :)
biokurier.pl pisze: W dawnej rolniczej tradycji polskiej, panowało przekonanie, że kto sieje w Wielkim Tygodniu czyli przed Wielkanocą temu wszystko dobrze rośnie. Zwolennicy ekologicznego ogrodnictwa uważają, że ta reguła wskazuje pośrednio na korzyści siewu w bliskości pełni Księżyca. Dlaczego taka interpretacja? Otóż Święta Wielkanocne przypadają zawsze w pierwszą niedzielę po wiosennej pełni Księżyca. Tak więc Wielki Tydzień to zawsze okres tuż przed lub po pełni. Z tego wynika jeszcze jeden ważny wniosek. Jeżeli więc jakieś przysłowia, rady, prognozy wiązały się z Wielkanocą, Zielonymi Świątkami, Bożym Ciałem, to pośrednio zawsze odnosiły się więc do rytmu Księżyca wyznaczonego głównymi fazami nowiem i pełnią.
Przy sianiu, oprócz czasu samego siania, ważne jest odpowiednie przygotowanie grządek.
T.Poppe pisze:Przekopujcie wiosną każdą grządkę trzykrotnie. Pierwszy raz, gdy Księżyc przybywa i jest on w znaku Lwa, następnie gdy ubywa i jest w znaku Koziorożca i w końcu po raz trzeci - najlepiej przy ubywającym Księżycu.
Ale wracając do dwóch świateł - ani razu nie spotkałem się aby gdziekolwiek o tym choćby wspominano. Ale z drugiej strony, to tak naprawdę tylko wschód i zachód księżyca różnicuje miejsca na ziemi, bo zarówno fazy Księżyca jak i przejścia przez poszczególne znaki zodiaku są odniesieniem do ciał niebieskich i nie są powiązane z lokalizacją na Ziemi.
Nie lubie, nie lubie, nie lubie ...
Awatar użytkownika
Fi
100p
100p

Post »

Postaram się chociaż niektóre nasiona wysiać, gdy będzie jedno światło. W domu zawsze mogę to zrobić wieczorem. Jednak przesadzać raczej będę musiał w ciągu dnia. :| Nie zamierzam aż tak sztywno się tego trzymać, wstawać o 3:00, by zrobić wszystko, też mi się nie chce.

Z tego, co zauważyłem dotychczas: pierwszego kwietnia wysiałem malwy, heliotrop, złocień trójbarwny, lwią paszczę i kaktusy. Do tej pory wzeszło raptem sześć malw i nie wyglądają obiecująco. Choć tego dnia był dzień kwiatowy, to także był to czas zbiorów, nie siewu, a oprócz tego na niebie były właśnie dwa światła. Od jutra dni sadzenia, doświadczeń ciąg dalszy.

Maria Thun pisze, że to, czy Księżyc jest w pełni, nowiu, czy cokolwiek, ma znikomy wpływ na rośliny lądowe, a bardzo duży na wodne, na które z kolei nie oddziałuje za bardzo Księżyc zstępujący i wstępujący. Podaję tak dla wiadomości.
Zenon
200p
200p
Od: 24 maja 2009, o 23:57
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re:

Post »

Fi pisze:Postaram się chociaż niektóre nasiona wysiać, gdy będzie jedno światło. W domu zawsze mogę to zrobić wieczorem. Jednak przesadzać raczej będę musiał w ciągu dnia. :| Nie zamierzam aż tak sztywno się tego trzymać, wstawać o 3:00, by zrobić wszystko, też mi się nie chce.

Z tego, co zauważyłem dotychczas: pierwszego kwietnia wysiałem malwy, heliotrop, złocień trójbarwny, lwią paszczę i kaktusy. Do tej pory wzeszło raptem sześć malw i nie wyglądają obiecująco. Choć tego dnia był dzień kwiatowy, to także był to czas zbiorów, nie siewu, a oprócz tego na niebie były właśnie dwa światła. Od jutra dni sadzenia, doświadczeń ciąg dalszy.

Maria Thun pisze, że to, czy Księżyc jest w pełni, nowiu, czy cokolwiek, ma znikomy wpływ na rośliny lądowe, a bardzo duży na wodne, na które z kolei nie oddziałuje za bardzo Księżyc zstępujący i wstępujący. Podaję tak dla wiadomości.
Wg kalendarza z "Działkowca", to 01.04.11 wypada dzień liściowy a 02.04.11 jest dniem niekorzystnym w ogóle do wysiania od godz. 04.00-16.00. Trzeba też wziąć pod uwagę że nie wszystkie nasiona kiełkują w jednakowym czasie. Postaram się śledzić Twoje obserwacje i porównywać ze swoimi doświadczeniami. Pozdrawiam.
Pamiętajcie o ogrodach...
x-U-ie
---
Od: 23 cze 2009, o 16:09

Kalendarz Biodynamiczny - Wasze doświadczenia, opinie, porad

Post »

Postaram się wstawiać dane co miesiąc. A Wy podzielcie się swoimi opiniami nt stosowania się do tego kalendarza.

W kwietniu 2011:
Dni liściowe 1, 2 do 4°°, 10 od 0°°, 11, 12 do 5°°, 18 od 9°°, 19, 20 do 9°°, 27 do 7°°, 28, 29 do 13°°

Dni korzeniowe 5 od 2°°, 6, 7 do 12°°, 14 od 8°°, 15, 16 do 8°°, 22 od 20°°, 23, 24 do 19°°

Dni owocowe 2 od 16°°, 3, 4, 5 do 1°°, 12 od 6°°, 13, 14 do 7°°, 20 od 10°°, 21, 22 do 8°°, 30 od 1°°

Dni kwiatowe 7 od 13°°, 8 do 18°°, 9 od 6°° do 23°°, 16 od 9°°, 17 do 1°° i od 13°°,18 do 8°°, 24 od 20°°, 25, 26, 27 do 6°°

Dni niekorzystne 2 od 4°° do 16°°, 8 od 18°°, 9 do 6°°, 17 od 1°° do 13°°, 22 od 8°° do 20°°, 29 od 13°°, 30 do 1°°
pomidormen
1000p
1000p
Od: 26 sty 2010, o 11:08

Re: Kalendarz Biodynamiczny - Wasze doświadczenia, opinie, porad

Post »

Doświadczeń brak, nie stosuję a i tak rośnie całkiem nieźle. I nie sprawdzam bo z przekory posieję w terminie zakaznym.
Awatar użytkownika
vega7
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 29 mar 2011, o 15:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Kalendarz Biodynamiczny - Wasze doświadczenia, opinie, porad

Post »

Czy przestrzeganie tego kalendarza ma rzeczywiście wpływ na lepszy wzrost roslin?

;:3
Jolanta (gr. ion + anthos ? fiołek + kwiat) ? imię żeńskie pochodzenia greckiego - pozdrawiam :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”