Sukulenty, ale nie kaktusy - Akwelan_2009
- Akwelan_2009
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 sty 2009, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Sukulenty, ale nie kaktusy.
Delete - ja nasiona Adenium wysiewałem 15 i 30 marca w 2010 roku. Młode sieweczki po wschodach doświetlałem i docieplałem w maleńkim bardzo prostym "inkubatorze", tz zrobionym z tekturowego pudełka, wewnątrz wyłożonego folia spożywczą aluminiową i zamontowana żarówką energooszczędną 15 W/ o barwie światła 2700 st. K (nie mogłem dostać o większym st. barwy światła). Żarówka umieszczona była około 12 - 15 cm nad siewkami. Naprawdę warto pokusić się o coś tak prostego (chyba że ma się typową mnożarkę) - sieweczki bardzo dobrze = szybko rosną, mają ciepło i światło.
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Mieczysław
- Delete
- Od: 16 maja 2009, o 09:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Mam jedynie kompakta, 9W również 2700K. Chodzi mu tutaj głównie o to, żebym mógł siewki na balkon wystawić. 

Pozdrawiam, Bartek.
Kaktusy... / Doniczkowce
Kaktusy... / Doniczkowce
- Akwelan_2009
Haworthia limifolia o "prostym" układzie liści

... wstawiam fotki h. limifolia kupionej pod nazwą Haworthia limifolia v. stolonifera:

Liście tej roślinki "skręcają" się spiralnie, ale w mniejszym stopniu ... wydaje mi się, że nazwa tej rośliny jest synonimem Haworthia limifolia, ale tu już poczekam na potwierdzenie przez Krzysztofa i Henryka.

... wstawiam fotki h. limifolia kupionej pod nazwą Haworthia limifolia v. stolonifera:

Liście tej roślinki "skręcają" się spiralnie, ale w mniejszym stopniu ... wydaje mi się, że nazwa tej rośliny jest synonimem Haworthia limifolia, ale tu już poczekam na potwierdzenie przez Krzysztofa i Henryka.
Mieczysław
Mieczysław
-
- Od: 1 lut 2011, o 15:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Hmm...problem pewnie nie jest jakiś fundamentalny, ale jak już dążymy do jak najlepszych oznaczeń - wolałabym wiedzieć, jak to jest z tymi H. limifolia - nie jest dla mnie jasne, czy w ogóle poprawnie istnieje H. limifolia bez var.?
Jak poszperałam w necie to wyszło, że spiralnie układają się liście u H. limifolia var. limifolia - pytanie - czy u wszystkich, czy też haworcja o niemal prostych liściach i bardzo regularnym pręgowaniu z pierwszej fotki to może po prostu też var. limifolia? - w każdym razie jest zdecydowanie inna niż H. limifolia var. limifolia fa. nigra (ta ostatnia zresztą wypuszcza u mnie mnóstwo stolonów, w odróżnieniu do H. limifolia giant form, która tworzy liczne odrosty tylko na pędzie).
Sporo linków z tym gatunkiem o prostych, normalnej barwy liściach odnosi się do H. limifolia var. schuldtiana, ale wygląda na to, że to synonim var. limifolia - podobnie jak w przypadku var. stolonifera.
Jak poszperałam w necie to wyszło, że spiralnie układają się liście u H. limifolia var. limifolia - pytanie - czy u wszystkich, czy też haworcja o niemal prostych liściach i bardzo regularnym pręgowaniu z pierwszej fotki to może po prostu też var. limifolia? - w każdym razie jest zdecydowanie inna niż H. limifolia var. limifolia fa. nigra (ta ostatnia zresztą wypuszcza u mnie mnóstwo stolonów, w odróżnieniu do H. limifolia giant form, która tworzy liczne odrosty tylko na pędzie).
Sporo linków z tym gatunkiem o prostych, normalnej barwy liściach odnosi się do H. limifolia var. schuldtiana, ale wygląda na to, że to synonim var. limifolia - podobnie jak w przypadku var. stolonifera.
- Akwelan_2009
Tak zróżnicowany - różnorodny wygląd poszczególnych roślin w zależności od miejsca występowania, jest chyba do odróżnienia przez naukowca zajmującego się tylko tymi sukulentami lub przez "miejscową ludność" - zżytą ze swoim naturalnym środowiskiem: http://translate.google.com/translate?h ... md%3Divnsb
... ja nie podejmuję się nawet próby rozróżnienia poszczególnych "osobników"
, mogę tylko przypuszczać że to jest Haworthia limifolia. Żeby być zdecydowanym co do nazwy, trzeba "siedzie dzień w dzień" tylko w tym temacie
.
"bebos" - Beato na tych fotkach jest Haworthia limifolia var. nigra - porównaj ze swoją.
... ja nie podejmuję się nawet próby rozróżnienia poszczególnych "osobników"

"bebos" - Beato na tych fotkach jest Haworthia limifolia var. nigra - porównaj ze swoją.
Mieczysław
Mieczysław
Akwelan_2009
Miala bym do ciebie pytanie czy sprzedajesz moze jakies sadzoneczki ???
Miala bym do ciebie pytanie czy sprzedajesz moze jakies sadzoneczki ???
- Akwelan_2009
"Mrofkus" - nie, a to z prostej przyczyny, nie mam jeszcze nic do odstąpienia, jestem na etapie uzupełniania mojego skromnego zbiorku haworsji o roślinki których jeszcze nie mam.
Mieczysław
Mieczysław
- Akwelan_2009
Pokazywałem fotki moich sadzonek Adenium jak miały "czuprynki" (poprzednia strona). W tym tygodniu - w poniedziałek i środę, poprzycinałem większość moich sadzonek. Jest to moje pierwsze tak drastyczne postępowanie z własnoręcznie wyhodowanymi z nasion sadzonkami. Teraz nie prezentują się zbyt okazale;
... sadzonki przycinane 4 kwietnia:

... sadzonki przycinane 6 kwietnia. 12 sadzonek za rada jednego z Forumowiczów przyciąłem dużo niżej niż poprzednie, mam nadzieję że nie przesadziłem ze skracaniem roślinek:

Rany po cięciu przy pierwszych sadzonkach bardzo szybko się zasklepiały, była ciepła słoneczna pogoda, przy drugich trwało to dość długo, ale już rany są dobrze zasklepione i zaschnięte. W obu przypadkach rany po cięciu "pudrowałem" cynamonem wymieszanym ze środkiem grzybobójczym (dobrze widać na trzeciej fotce. Teraz pozostaje tylko czekanie
, jak roślinki będą reagować na pozbawienie ich "czuprynek".
... sadzonki przycinane 4 kwietnia:

... sadzonki przycinane 6 kwietnia. 12 sadzonek za rada jednego z Forumowiczów przyciąłem dużo niżej niż poprzednie, mam nadzieję że nie przesadziłem ze skracaniem roślinek:

Rany po cięciu przy pierwszych sadzonkach bardzo szybko się zasklepiały, była ciepła słoneczna pogoda, przy drugich trwało to dość długo, ale już rany są dobrze zasklepione i zaschnięte. W obu przypadkach rany po cięciu "pudrowałem" cynamonem wymieszanym ze środkiem grzybobójczym (dobrze widać na trzeciej fotce. Teraz pozostaje tylko czekanie

Mieczysław
Mieczysław
ładna kolekcja. Gratuluje.
- Artur89
- Od: 8 lis 2009, o 11:37
Pewnie analogicznie jak w przypadku drzew, im grubsze konary tniemy tym większy stres dla drzewa, podobnie z redukcją korony. Tu ciachnąłeś główny i jedyny przewodnik jaki roślina posiadała. Jednak widać uśpione pąki, które teoretycznie powinny się teraz aktywować - gdy (jeśli) roślina przystosuje się do nowej 'sytuacji'.
- Akwelan_2009
"Artur89" - napisałeś: "... Jednak widać uśpione pąki, które teoretycznie powinny się teraz aktywować - gdy (jeśli) roślina przystosuje się do nowej 'sytuacji'." , tz. mam rozumieć, że mogę się spodziewać pewnych strat w przyciętych sadzonkach, szczególnie tych ciętych 6 kwietnia, dlatego że są zbyt nisko przycięte
? No, no to byłaby duża strata dla mnie, czyli nie zawsze trzeba słuchać, wprowadzać - stosować się do rad Forumowiczów.
.

Mieczysław
Mieczysław
Akwelan_2009 pisze:"Artur89" - napisałeś: "... Jednak widać uśpione pąki, które teoretycznie powinny się teraz aktywować - gdy (jeśli) roślina przystosuje się do nowej 'sytuacji'." , tz. mam rozumieć, że mogę się spodziewać pewnych strat w przyciętych sadzonkach, szczególnie tych ciętych 6 kwietnia, dlatego że są zbyt nisko przycięte? No, no to byłaby duża strata dla mnie, czyli nie zawsze trzeba słuchać, wprowadzać - stosować się do rad Forumowiczów.
![]()
![]()
.
moze jeszcze nie wszystko stracone, trzeba być dobrej myśli.
Trzymam kciuki,
Szczerze Dzięki temu forum zaczynam otwierac sie na świat rośli bo do tej pory ograniczłam sie do musowego podlewanai :chwastów:
Pasją można zarazac musi ona byc po porstu szczera!
- Akwelan_2009
Jestem optymistą, poprzycinane roślinki "siedzą" w cieplarce, są doświetlane aż do czasu ustabilizowania się słonecznej, ciepłej pogody, kiedy to powędrują na balkon i poczują dobroczynne działanie promieni słonecznych.
Mieczysław
Mieczysław
więc zostaje mi życzyć kompieli słonecznych 

- Akwelan_2009
Dziękuję za odwiedziny, życzenia, pozdrawiam.
Mieczysław
Mieczysław