Sukulenty, ale nie kaktusy - Akwelan_2009

Zablokowany
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Sukulenty, ale nie kaktusy.

Post »

Delete - ja nasiona Adenium wysiewałem 15 i 30 marca w 2010 roku. Młode sieweczki po wschodach doświetlałem i docieplałem w maleńkim bardzo prostym "inkubatorze", tz zrobionym z tekturowego pudełka, wewnątrz wyłożonego folia spożywczą aluminiową i zamontowana żarówką energooszczędną 15 W/ o barwie światła 2700 st. K (nie mogłem dostać o większym st. barwy światła). Żarówka umieszczona była około 12 - 15 cm nad siewkami. Naprawdę warto pokusić się o coś tak prostego (chyba że ma się typową mnożarkę) - sieweczki bardzo dobrze = szybko rosną, mają ciepło i światło.
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Awatar użytkownika
Delete
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 maja 2009, o 09:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Mam jedynie kompakta, 9W również 2700K. Chodzi mu tutaj głównie o to, żebym mógł siewki na balkon wystawić. :)
Pozdrawiam, Bartek.
Kaktusy... / Doniczkowce
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Haworthia limifolia o "prostym" układzie liści

Obrazek

Obrazek

... wstawiam fotki h. limifolia kupionej pod nazwą Haworthia limifolia v. stolonifera:

Obrazek

Obrazek

Liście tej roślinki "skręcają" się spiralnie, ale w mniejszym stopniu ... wydaje mi się, że nazwa tej rośliny jest synonimem Haworthia limifolia, ale tu już poczekam na potwierdzenie przez Krzysztofa i Henryka.
Mieczysław
bebos
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2011, o 15:10
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Hmm...problem pewnie nie jest jakiś fundamentalny, ale jak już dążymy do jak najlepszych oznaczeń - wolałabym wiedzieć, jak to jest z tymi H. limifolia - nie jest dla mnie jasne, czy w ogóle poprawnie istnieje H. limifolia bez var.?
Jak poszperałam w necie to wyszło, że spiralnie układają się liście u H. limifolia var. limifolia - pytanie - czy u wszystkich, czy też haworcja o niemal prostych liściach i bardzo regularnym pręgowaniu z pierwszej fotki to może po prostu też var. limifolia? - w każdym razie jest zdecydowanie inna niż H. limifolia var. limifolia fa. nigra (ta ostatnia zresztą wypuszcza u mnie mnóstwo stolonów, w odróżnieniu do H. limifolia giant form, która tworzy liczne odrosty tylko na pędzie).
Sporo linków z tym gatunkiem o prostych, normalnej barwy liściach odnosi się do H. limifolia var. schuldtiana, ale wygląda na to, że to synonim var. limifolia - podobnie jak w przypadku var. stolonifera.
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak zróżnicowany - różnorodny wygląd poszczególnych roślin w zależności od miejsca występowania, jest chyba do odróżnienia przez naukowca zajmującego się tylko tymi sukulentami lub przez "miejscową ludność" - zżytą ze swoim naturalnym środowiskiem: http://translate.google.com/translate?h ... md%3Divnsb
... ja nie podejmuję się nawet próby rozróżnienia poszczególnych "osobników" :oops: , mogę tylko przypuszczać że to jest Haworthia limifolia. Żeby być zdecydowanym co do nazwy, trzeba "siedzie dzień w dzień" tylko w tym temacie :roll: .
"bebos" - Beato na tych fotkach jest Haworthia limifolia var. nigra - porównaj ze swoją.
Mieczysław
Awatar użytkownika
Mrofkus
50p
50p
Od: 5 kwie 2011, o 15:38

Post »

Akwelan_2009

Miala bym do ciebie pytanie czy sprzedajesz moze jakies sadzoneczki ???
Bo każdego dnia rodzi sie we mnie coś nowego....

ZAPRASZAM na Mój parapecik
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

"Mrofkus" - nie, a to z prostej przyczyny, nie mam jeszcze nic do odstąpienia, jestem na etapie uzupełniania mojego skromnego zbiorku haworsji o roślinki których jeszcze nie mam.
Mieczysław
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pokazywałem fotki moich sadzonek Adenium jak miały "czuprynki" (poprzednia strona). W tym tygodniu - w poniedziałek i środę, poprzycinałem większość moich sadzonek. Jest to moje pierwsze tak drastyczne postępowanie z własnoręcznie wyhodowanymi z nasion sadzonkami. Teraz nie prezentują się zbyt okazale;
... sadzonki przycinane 4 kwietnia:

Obrazek

Obrazek

... sadzonki przycinane 6 kwietnia. 12 sadzonek za rada jednego z Forumowiczów przyciąłem dużo niżej niż poprzednie, mam nadzieję że nie przesadziłem ze skracaniem roślinek:

Obrazek

Rany po cięciu przy pierwszych sadzonkach bardzo szybko się zasklepiały, była ciepła słoneczna pogoda, przy drugich trwało to dość długo, ale już rany są dobrze zasklepione i zaschnięte. W obu przypadkach rany po cięciu "pudrowałem" cynamonem wymieszanym ze środkiem grzybobójczym (dobrze widać na trzeciej fotce. Teraz pozostaje tylko czekanie :cry: , jak roślinki będą reagować na pozbawienie ich "czuprynek".
Mieczysław
Awatar użytkownika
Mrofkus
50p
50p

Post »

ładna kolekcja. Gratuluje.

Awatar użytkownika
Artur89
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lis 2009, o 11:37

Post »

Pewnie analogicznie jak w przypadku drzew, im grubsze konary tniemy tym większy stres dla drzewa, podobnie z redukcją korony. Tu ciachnąłeś główny i jedyny przewodnik jaki roślina posiadała. Jednak widać uśpione pąki, które teoretycznie powinny się teraz aktywować - gdy (jeśli) roślina przystosuje się do nowej 'sytuacji'.
Kaktusy: cz.1, cz.2, cz.3, cz.4
Dział Ofert
Pozdrawiam, Artur
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

"Artur89" - napisałeś: "... Jednak widać uśpione pąki, które teoretycznie powinny się teraz aktywować - gdy (jeśli) roślina przystosuje się do nowej 'sytuacji'." , tz. mam rozumieć, że mogę się spodziewać pewnych strat w przyciętych sadzonkach, szczególnie tych ciętych 6 kwietnia, dlatego że są zbyt nisko przycięte :oops: ? No, no to byłaby duża strata dla mnie, czyli nie zawsze trzeba słuchać, wprowadzać - stosować się do rad Forumowiczów. :( :( :(.
Mieczysław
Awatar użytkownika
Mrofkus
50p
50p

Post »

Akwelan_2009 pisze:"Artur89" - napisałeś: "... Jednak widać uśpione pąki, które teoretycznie powinny się teraz aktywować - gdy (jeśli) roślina przystosuje się do nowej 'sytuacji'." , tz. mam rozumieć, że mogę się spodziewać pewnych strat w przyciętych sadzonkach, szczególnie tych ciętych 6 kwietnia, dlatego że są zbyt nisko przycięte :oops: ? No, no to byłaby duża strata dla mnie, czyli nie zawsze trzeba słuchać, wprowadzać - stosować się do rad Forumowiczów. :( :( :(.

moze jeszcze nie wszystko stracone, trzeba być dobrej myśli.
Trzymam kciuki,

Szczerze Dzięki temu forum zaczynam otwierac sie na świat rośli bo do tej pory ograniczłam sie do musowego podlewanai :chwastów:

Pasją można zarazac musi ona byc po porstu szczera!

Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jestem optymistą, poprzycinane roślinki "siedzą" w cieplarce, są doświetlane aż do czasu ustabilizowania się słonecznej, ciepłej pogody, kiedy to powędrują na balkon i poczują dobroczynne działanie promieni słonecznych.
Mieczysław
Awatar użytkownika
Mrofkus
50p
50p

Post »

więc zostaje mi życzyć kompieli słonecznych :lol:

Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję za odwiedziny, życzenia, pozdrawiam.
Mieczysław
Zablokowany

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”