tylko czy ta lista sie ciągle wydłuża czy zamknięta jużHalina Kwak pisze:Aniu - taraja, już sobie przyrzekłam, że kupuję tylko, to co mam na liście chciejstw, ale jakoś nie mogę dotrzymać słowa
W moim ogródeczku ... Halina 2011 /cz.6
- EdytaB
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 1 sty 2009, o 12:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: W moim ogródeczku ... Halina 2011 /cz.6
- HalinaK

- Od: 12 paź 2008, o 11:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Aniu - tara
kochana jesteś
Jacku - JacekP
ten biały mak, już kiedyś mi wpadł w oko, ale w końcu go nie kupiłam, jednak ostatnio nie wytrzymałam
Dzięki za info na temat serduszek
Edytko - EdytaB
ta lista otwarta cały czas jest iii się ciągle wydłuża 
Dobrze mówisz

Kochani
to teraz trochę informacji ogrodniczych 
April - Flowers Show( Andre Rieu Strauss Medley)
KWIECIEŃ - to najwyższa pora aby zabrać się za wiosenne porządki.
Przede wszystkim należy zagrabić i usunąć zanieczyszczenia na trawniku i grządkach oraz przeprowadzić nawożenie.
Należy również, gdy się nieco ociepli, usunąć okrycia zimowe z krzewów oraz bardziej wrażliwych bylin i traw.
Z krzewów róż usunąć kopce, okopać je oraz przyciąć usuwając jednocześnie uszkodzone i chore pędy.
Cięcie należy przeprowadzić tak by najwyższe oko pędu było skierowane na zewnątrz.
W kwietniu przeprowadza się również cięcia pielęgnacyjne i prześwietlające innych krzewów i drzew.
Krzewy kwitnące wiosną należy ciąć zaraz po przekwitnięciu.
Ten miesiąc to również odpowiednia pora na dzielenie i sadzenie bylin kwitnących latem i jesienią.
Starsze, rozrośnięte kępy dzieli się na mniejsze i sadzi na nowo.
Można już też wysiać prosto do gruntu bardziej wytrzymałe na chłody rośliny jednoroczne takie jak : nasturcje, kosmosy, ślazówki, nagietki, słoneczniki czy kocanki oraz zioła takie jak pietruszka, koper, kminek i kolendra.
Jeśli planujemy wysadzenie drzew lub krzewów owocowych należy to zrobić najpóźniej w II połowie kwietnia- wtedy są większe szanse, że dobrze się przyjmą.
Pod koniec miesiąca należy posadzić cebule hiacyntów i krokosmii.
Kwiaty kwitnące w kwietniu: krokusy, żonkile, pierwiosnki, narcyzy, hiacynty, cebulice, szachownice, tulipany.
Krzewy kwitnące w kwietniu: forsycja, pigwowiec, złotlin, no i oczywiście na przełomie kwietnia i maja drzewa i krzewy owocowe.
http://poradnikogrodniczy.pl/kwiecien.php
Kalendarz ochrony roślin na kwiecień
"Osłabione po zimie roślinki opryskaj biostymulatorem Asahi SL.
Jeżeli w ubiegłym roku miałeś problem z ochojnikami lub mszycami na iglakach, użyj preparatów układowych (Mospilan 20 SP lub Confidor 200 SL).
Sprawdź, czy na pąkach jabłoni nie ma kwieciaka jabłkowca - jeśli znajdziesz wygryzienia w pąkach, zastosuj preparaty Decis 2,5 EC lub Calypso 480 SC.
Grzyby powodujące plamistość i zamieranie liści różanecznika zwalczj preparatem Topsin M 500 lub Bravo 500 SC.
Przed witnieniem agrestu wykonaj zabieg przeciwko ameryńskiemu mącznikowi agrestu (Topsin M 500 SC, Nimrod 250 EC), a w okresie kwitnienia wiśni i czereśni przeciw brynatnej zgniliźnie drzew pestkowych - moniliozie (Score 250 EC lub Topsin M 500 SC)."
Informacja z "twój ogrodnik" styczeń 2011
Jacku - JacekP
Dzięki za info na temat serduszek
Edytko - EdytaB
Dobrze mówisz
Kochani
April - Flowers Show( Andre Rieu Strauss Medley)
KWIECIEŃ - to najwyższa pora aby zabrać się za wiosenne porządki.
Przede wszystkim należy zagrabić i usunąć zanieczyszczenia na trawniku i grządkach oraz przeprowadzić nawożenie.
Należy również, gdy się nieco ociepli, usunąć okrycia zimowe z krzewów oraz bardziej wrażliwych bylin i traw.
Z krzewów róż usunąć kopce, okopać je oraz przyciąć usuwając jednocześnie uszkodzone i chore pędy.
Cięcie należy przeprowadzić tak by najwyższe oko pędu było skierowane na zewnątrz.
W kwietniu przeprowadza się również cięcia pielęgnacyjne i prześwietlające innych krzewów i drzew.
Krzewy kwitnące wiosną należy ciąć zaraz po przekwitnięciu.
Ten miesiąc to również odpowiednia pora na dzielenie i sadzenie bylin kwitnących latem i jesienią.
Starsze, rozrośnięte kępy dzieli się na mniejsze i sadzi na nowo.
Można już też wysiać prosto do gruntu bardziej wytrzymałe na chłody rośliny jednoroczne takie jak : nasturcje, kosmosy, ślazówki, nagietki, słoneczniki czy kocanki oraz zioła takie jak pietruszka, koper, kminek i kolendra.
Jeśli planujemy wysadzenie drzew lub krzewów owocowych należy to zrobić najpóźniej w II połowie kwietnia- wtedy są większe szanse, że dobrze się przyjmą.
Pod koniec miesiąca należy posadzić cebule hiacyntów i krokosmii.
Kwiaty kwitnące w kwietniu: krokusy, żonkile, pierwiosnki, narcyzy, hiacynty, cebulice, szachownice, tulipany.
Krzewy kwitnące w kwietniu: forsycja, pigwowiec, złotlin, no i oczywiście na przełomie kwietnia i maja drzewa i krzewy owocowe.
http://poradnikogrodniczy.pl/kwiecien.php
Kalendarz ochrony roślin na kwiecień
"Osłabione po zimie roślinki opryskaj biostymulatorem Asahi SL.
Jeżeli w ubiegłym roku miałeś problem z ochojnikami lub mszycami na iglakach, użyj preparatów układowych (Mospilan 20 SP lub Confidor 200 SL).
Sprawdź, czy na pąkach jabłoni nie ma kwieciaka jabłkowca - jeśli znajdziesz wygryzienia w pąkach, zastosuj preparaty Decis 2,5 EC lub Calypso 480 SC.
Grzyby powodujące plamistość i zamieranie liści różanecznika zwalczj preparatem Topsin M 500 lub Bravo 500 SC.
Przed witnieniem agrestu wykonaj zabieg przeciwko ameryńskiemu mącznikowi agrestu (Topsin M 500 SC, Nimrod 250 EC), a w okresie kwitnienia wiśni i czereśni przeciw brynatnej zgniliźnie drzew pestkowych - moniliozie (Score 250 EC lub Topsin M 500 SC)."
Informacja z "twój ogrodnik" styczeń 2011
- paola1a

- Od: 10 paź 2010, o 22:25
No właśnie a co z tym odkrywaniem kopczyków róż.... można się już za to wziąć skoro puszczają już ładne przyrosty? Nie chcę się za bardzo pośpieszyć
Paulina
- tu.ja

- Od: 21 lip 2008, o 09:18
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
U mnie wciąż róże w kopcach. Ale ja mieszkam na "wygnajewie". Nawet forsycje jeszcze tu nie kwitną. Jak zakwitną to rozgarnę kopczyki i zabiorę się za przycinanie lub wykopywanie róż
W zależności od stanu pozimowego.
Przydatny poradnik o opryskach, tyle tego jest, że mam wrażenie, iż działkowiec ma kilka opryskiwaczy i co kilka dni psika na co innego. Nie mogę się jeszcze połapać jak połączyc to w grupy i co najwyżej dwa środki. Topsin już był u mnie stosowany miesiąc temu i to na wszystko, co dalej. 
Pozdrawiam Krystyna
Halinko pięknie, wiosennie u ciebie, śliczne są te bordowe iryski, niebieski też ma ciekawy wzorek. Zrobiłaś mnóstwo zakupów, wszystkie roślinki bardzo ładne. Mnie się udało kupić serduszkę pełną, jest jeszcze mała ale będę śledziła rozwój twojej, która już ładnie wygląda i jest duża. Moją posadziłam do gruntu i przykryłam plastikową butelką, na razie dobrze wygląda.
- kogra
- Przyjaciel Forum

- Od: 30 maja 2007, o 18:02
Apropos Asahi to mam stronkę o nim.
http://poradnikogrodniczy.pl/wzmocnij-r ... ahi-sl.php
Coś trzeba będzie zrobić, żeby pomóc roślinkom się pozbierać po tej paskudnej zimie.
http://poradnikogrodniczy.pl/wzmocnij-r ... ahi-sl.php
Coś trzeba będzie zrobić, żeby pomóc roślinkom się pozbierać po tej paskudnej zimie.
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
-
dawidbanan
- ---
- Od: 29 cze 2009, o 13:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
A mój fiołek nie chce pachnieć
A podobno miał być pachnący..
A podobno miał być pachnący..
-
edulkot

- Od: 4 lut 2011, o 17:31
Halinko, dzięki za dobre rady na kwiecień, trzeba się zabrać za opryski bo pąki na drzewkach owocowych lada moment popękają. 
- Jagusia
- 1000p

- Od: 24 lis 2007, o 18:02
- Kontakt:
Najbardziej pachnące są fiołki dzikie
Ostatnio mamie zrobiłam mały bukiecik i taki się w pokoju rozszedł zapach że szok, po prostu.
Nie traktuj życia serio i tak nie wyjdziesz z niego żywy!
Wątek Jagusi w 2015 r tradycyjnie niezupełnie ogrodowy - zapraszam Wszystkie moje linki
Wątek Jagusi w 2015 r tradycyjnie niezupełnie ogrodowy - zapraszam Wszystkie moje linki
- ewamon

- Od: 20 lis 2009, o 00:16
Halinko
dziękuję za kalendarz.
Dobry zakup z serduszką , ciekawe czy zakwitnie tak jak napisane.
Ja kupiłam czerwoną budleję, ciekawe czy zakwitnie na czerwono
Dobry zakup z serduszką , ciekawe czy zakwitnie tak jak napisane.
Ja kupiłam czerwoną budleję, ciekawe czy zakwitnie na czerwono
HALINKO ALE SZALEJESZ !!!!!!!!!!!!!! piękne te roślinki zakupiłaś powiedz tylko czy ta serduszka bordo z białym obżerzem to kłącze ? piszesz że zapłaciłaś 4 zł.
A kolejna pełna posadzona w misie to też zakupiłaś teraz ? Ja mam z takich o bardzo podobnych liściach ale kwiaty są podobne tylko nie pełne .Bo te mają wydłużone pyszczki
Te zdjęcia są ostatnie po piwoniach.
A kolejna pełna posadzona w misie to też zakupiłaś teraz ? Ja mam z takich o bardzo podobnych liściach ale kwiaty są podobne tylko nie pełne .Bo te mają wydłużone pyszczki
Te zdjęcia są ostatnie po piwoniach.
- AAleksandra

- Od: 5 wrz 2009, o 10:19
A moja serduszka bardzo szybko wyłazi na powierzchnię (już jest spora, ale nie zawiązała pąków), ale również szybko znika. Posadzona jest w cieniu.
Jak natrafię na pełną, to oczywiście i ona zagości w moim ogrodzie.Tymczasem podglądam błyskawiczny wzrost Twojej serduszki
Jak natrafię na pełną, to oczywiście i ona zagości w moim ogrodzie.Tymczasem podglądam błyskawiczny wzrost Twojej serduszki
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
moje wątki
- HalinaK

Paulinko - paola1a
Iza już odpowiedziała, jak zakwitną forsycje, to znak, że kopczyki można odkrywać kopczyki róż i podcinać róże
Izuniu - tu.ja
dziękuję
Irenko - Irena37
moje serduszka niestety w domu i w doniczkach, a może na szczęście, bo mogę je podziwiać
Grażynko - kogra
dziękuję pięknie za super link
Dawidku - dawidbanan
hmmm, a to smyk z tego fiołka pachnącego
Ewuniu - ewamon
trzymam kciuki, żeby budleja zakwitłą na czerwono
Też mi się marzy czerwona, kupiłam nawet taką, ale zakwitła na fioletowo
Izuniu - tu.ja
Irenko - Irena37
Grażynko - kogra
Dawidku - dawidbanan
Ewuniu - ewamon
Też mi się marzy czerwona, kupiłam nawet taką, ale zakwitła na fioletowo
- HalinaK

Majeczko - edulkot
dziękuję
Jagódko - Jagusia
też tak myślę
Krysiu - krysad71
dziękuję
Marysiu - Michalska
tak, ta serduszka pełna to kłącze, a właściwie korzeń (nie wiem dokładnie)
i kosztowała 4 zł iii to jest ta sama, kupiłam tylko jedną taką serduszkę, taka gapa ze mnie.
Marysiu, tylko ja do końca nie wiem czy ona pełna
Olu - AAleksandra
dziękuję za info
Kochani
no, to fotki mojej serduszki pełnej, doniczkowo - domowej 

iii dla porównania serduszka okazała różowa

iii serduszka okazała biała, w fazie rozwoju

Jagódko - Jagusia
Krysiu - krysad71
Marysiu - Michalska
Marysiu, tylko ja do końca nie wiem czy ona pełna
Olu - AAleksandra