Wysadzanie dalii do doniczek
- Nela
- Przyjaciel Forum

- Od: 18 paź 2006, o 17:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Wysadzanie dalii do doniczek
Biedny, kto gwiazd nie widzi bez uderzenia w zęby... St.J.Lec
- Wiktoria_W
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 21 sty 2011, o 03:14
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja zamierzałam poczekać do maja i wsadzić dalie na miejsce stałe, ale kiedy je dziś obejrzałam i okazało się, że już puściły, to spanikowałam i posadziłam je do doniczek. A miejsca w domu na nie nie mam
.
- i-skra
- 20p - Rozkręcam się...

- Od: 24 cze 2010, o 23:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
muszę się pochwalić że następna karpa posadzona w doniczce obudziła się do życia
jeszcze tylko dwie śpią ale już jestem dobrej myśli

pozdrawiam Kasia
"Kto nie ma odwagi do marzeń, nie będzie miał siły do walki."
"Kto nie ma odwagi do marzeń, nie będzie miał siły do walki."
Maleństwa u mnie wsadzone 2 tygodnie temu własnie wyszły.Teraz wyniosłam je na taras do słoneczka a na noc przykryję włókniną.
- doska_os
- 10p - Początkujący

- Od: 26 mar 2011, o 14:08
Witam wszystkich w piękny i pogodny dzień. Czytałam to forum i postanowiłam dołaczyc.
Zainspirowana wypowiedziami tez wsadziłam w poniedziałek dalie w doniczki, postawiłam na parapecie i i czekam. zastanawiam się tylko, czy dałam je w dobrą ziemię - zmieszałam torf z ziemia ogrodową z nawozem długodziałającym osmo.. coś tam. Podlałam i wydaje mi się, że mają za mokro. Powiedzcie proszę, czy ziemia musi byc ciągle wilgotna? No i przykrywam je na noc słoikami, na dzień je zdejmuję. Nie wiem, czy dobrze robię
, bo ogród to - co prawda - moja pasja, ale dopiero zaczynam na własnym kawałku tego szczęścia.
pamietam, że babcia zawsze nowe roślinki przykrywała na ogródku słoikami. No i kiedy moge sie spodziewac, że wzejdą? Z niecierpliwościa czekam na odpowiedź
. Pozdrawiam wszystkich
Zainspirowana wypowiedziami tez wsadziłam w poniedziałek dalie w doniczki, postawiłam na parapecie i i czekam. zastanawiam się tylko, czy dałam je w dobrą ziemię - zmieszałam torf z ziemia ogrodową z nawozem długodziałającym osmo.. coś tam. Podlałam i wydaje mi się, że mają za mokro. Powiedzcie proszę, czy ziemia musi byc ciągle wilgotna? No i przykrywam je na noc słoikami, na dzień je zdejmuję. Nie wiem, czy dobrze robię
Różnica między niemożliwym a możliwym leży w ludzkiej determinacji.
-
sylwekw
Wsadzałaś karpy i przykrywasz je słoikami? Nie jestem ekspertem ale to chyba raczej dość "nowatorski" sposób
. Ja od trzech lat wysadzałem dalie do doniczek (wcześnie wiosną i trzymałem w domu) i żadnego przykrywania nie stosowałem i jakoś dobrze sobie radziły
. Ale ciekaw co inni na to powiedzą bo mi się wydaje, że w tym przypadku to przykrywanie słoikami to trochę nadopiekuńczość 
- mirdem

- Od: 26 sty 2010, o 11:55
Jak piszesz babcia w ogródku przykrywała roślinki słoikami , bo sie pewnie obawiała nocnych przymrozków , w domu to daliom raczej nie grozi . Wsadziłaś do doniczek , podlałaś i daj i m czas na wypuszczenie liści , z podlewaniem nie przesadzaj , bo Ci karpy zagniją.

Pozdrawiam Mirka
Ogródkowy galimatias - aktualny
Ogródkowy galimatias - aktualny
- doska_os
- 10p - Początkujący

Dzięki za radę. Zdejmę dzisiaj słoiczki
. Co prawda zdejmowałam je na dzień, na noc przykrywałam. Cztery z sześciu wypuściły już pierwsze listki
Z tym podlewaniem to racja. Ziemia była wilgotna, tak więc podlewam tyci, tyci. Czekam na dwa pozostałe leniuchy i jestem dobrej myśli.Pozdrawiam!
- doska_os
- 10p - Początkujący

Dwa następne leniuchy ruszyły! Pozostałe rosną jak najęte
. czytałam, że trzeba uszczypywac, tylko nie wiem co i gdzie. Może ktoś pomoże??
. Miłego dnia!!!
- doska_os
- 10p - Początkujący

Hej, hej!!!
Czy wysadzacie już dalie pędzone w doniczkach do gruntu? Te moje posadzone miesiąc temu i początkowo przykrywane słoikami
sięgają już do połowy okna, niektóre mają pąki kwiatowe. Trochę się boję, bo w prognozie długoterminowej znalazłam, że 4 maja w nocy ma być -1. Zaczekać, sadzić, rosną dobrze czy przedobrzyłam
A te słoiki, a właściwie szklanki, były jednak rewelacyjne! Zdecydowanie przyspieszały wzrost, przykryte rosły w oczach! Zdejmowałam je, kiedy roślinka była mocna i dobijała do dna szklaneczki, tego odwróconego. Potem już rosła jak najęta, tylko teraz nie wiem, czy nie za bardzo
Pozdrawiam serdecznie!
- nemezja

- Od: 18 kwie 2007, o 10:59
Moje wysadziłam do gruntu we wtorek. Bardzo wcześnie miały pąki, ale uszczykiwałam je. I widzę, że znowu mają. A czy wysadzać-to już kwestia dyskusyjna. Znasz swój region i wiesz czy bedzie mróz czy nie. U mnie jak zapowiadają przymrozki w maju to nie ma, bo jestem na lekkim wzniesieniu. Ale niektórzy sasiedzi mają i rzez to szkody:).
Lub inna sprawa: wsadz a po prostu na tę noc je czyms okryjesz:).
Lub inna sprawa: wsadz a po prostu na tę noc je czyms okryjesz:).
- Steasi

- Od: 2 wrz 2010, o 20:47
Udało mi się upolować dalię kołnierzykową, w końcu. Wsadziłam ją jakoś półtora tygodnia temu do donicy. Na razie ma może centymetrowy kiełek nad powierzchnią ziemi w donicy. Zdąży urosnąć i zakwitnąć? Może to głupie pytanie ale w dalie w sumie będę miała pierwszy rok. Były u mnie również w zeszłym ale to był pomysł mojej mamy i to ona koło nich chodziła. W tym sezonie ja przejmuje dowodzenie nad tym kawałkiem ziemi zatem chciałabym wiedzieć 
- adrian_lasek
- 50p

- Od: 10 wrz 2009, o 21:43
Steasi dalia spokojnie zdąży zakwitnąć, nie masz się o co martwić 
- doska_os
- 10p - Początkujący

Dobrze, że jednak nie wysadziłam jeszcze moich dalii
. Wczoraj mieliśmy opady śniegu i przymrozek, myślę, że przy gruncie mogło być z -3. zaczekam więc jeszcze do niedzieli i wysadzę, bo prognozy mówią, że już będzie ciepło, nocami powyżej 5. A jak Steasi chcesz przyspieszyć wzrost dalii w doniczce, zastosuj mój sposób przykrywania tego kiełka szklanką - sprawdził się i dalie naprawdę rosły szybciej - wiem, bo porównałam
Jeszcze pytanko do Nemezji - czy uszczypywanie pąków powoduje rozrastanie dalii? Pozdrawiam i życzę sukcesów w uprawie 
-
Ka_sia
- 10p - Początkujący

- Od: 26 mar 2011, o 18:25
Drodzy! Mam pytanie - moje dalie w donicach puściły już spore pędy, ale czy nic im nie będzie jeśli wysadzając je do gruntu - pozbawię doniczki? Czytam, że większość z Was wsadza do gruntu donice - moje są zdecydowanie za małe - już teraz pędy opierają się ciasno o ściany plastikowej doniczki...
Czy "przesadzenie" bulw z pędami z donicy do gruntu nie zaszkodzi roślinie?